Čekajući vetar, 7. 7. 2019.

Čekajući vetar, 7. 7. 2019.

Najbolje uputstvo za upotrebu igračke je - igraj se! Mnoga deca su pred ovim jednostavnim zahtevom zbunjena, pa traže dodatna usmerenja i precizan odgovor na pitanje šta se od njih očekuje. Urođenu potrebu za stvaranjem ohrabruje i motiviše igračka Andramolja, jedna od pobedničkih Zelenih ideja na konkursu Trag fondacije i Erste banke, autorsko delo tima Centra za razvoj participativnog obrazovanja.

Neke stvari su nam potrebne retko. U međuvremenu zauzimaju mesto u životnom prostoru ili trunu po podrumima i deponijama. Stvar(a)oteka - biblioteka stvari, mogla bi da uštedi prostor i novac, utičući i na smanjenje otpada. Centar za regenerativnu održivost gradova iz Novog Sada osvojio je drugo mesto na konkursu za Zelene ideje.

Treću nagradu dobio je projekat Oko sokolovo, Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije. Njihove mobilne "čeke", namenjene ljubiteljima fotografisanja ptica, omogućavaju boravak u prirodi bez remećenja njenog sklada, a kiosci za prodaju hrane namenjene pticama omogućavaju da zapamtimo da se one ne hrane pecivom.

Dobro je kada se limenke i čepovi recikliraju, ali je lepo kada se od njih napravi umetnost. Gošća emisije, dizajnerka Milica Marinković, poslednjih deset godina kreira haljine, ukrase i tapiserije, koristeći ono što bi uglavnom završilo na deponiji. A, priznaćete, mnogo je bolje da završi na modnoj reviji i telu, na primer, mis Evrope.

Ekološki aktivisti i organizacije civilnog društva širom Balkana najavljuju proteste od 6. do 16. jula zbog mini hidroelektrana. Kod nas je ovog vikenda protesni obilazak ugroženih reka, u organizaciji Prava na vodu, Pokreta Odbranimo reke Stare planine i Blue Heart kampanje u Srbiji.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj
 

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.


PREPORUKA PPNS

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari