Hrvatima s ljubavlju ‒ borba za istorijsko i kulturno nasleđe

Hrvatima s ljubavlju ‒ borba za istorijsko i kulturno nasleđe

Kada je pre deset godina Hrvatska pristupala Evropskoj uniji, prvi na listi najvećih ličnosti naroda i države našao se Nikola Tesla. Na listi su se pojavili i Ivo Andrić, Ruđer Bošković i još nekoliko imena za koje se, ne samo kod nas, u najmanju ruku posumnjalo da im je tu mesto.

Na prostorima bivše Jugoslavije, gde je istorijski revizionizam postao omiljena igra, ovo nije iznenađenje. Više deluje kao nastavak sukoba drugim sredstvima. Reinterpretacija prošlosti, bliže i dalje, ma koliko bila iracionalna, važna je političkim elitama uglavnom zbog razočaravajuće sadašnjosti, ali i neizvesne budućnosti. Ovo, međutim, ne znači da je treba tolerisati.

Jedini odgovor na reviziju i svojatanje istorijske i kulturne baštine jeste istina. Sa takvim uverenjima nedavno se pojavila knjiga pod nazivom „Hrvatima s ljubavlju". Ona se bavi hrvatskim svojatanjem Nikole Tesle, Ive Andrića, Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića. Autori Aleksandra Ninković Tašić i Branislav Stanković nastoje da objasne ovaj fenomen, kako se od njega zaštititi i odbraniti istinu. Oni su gosti današnje emisije.

Autor emisije: Radovan Pantović

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Foto: Vaskrsenje - izdavačka kuća 
Izvor: RTS, 29. 6. 2022.


AUTORI PPNS
ALEKSANDRA NINKOVIĆ TAŠIĆ
OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

PODRŠKA PPNS
ALEKSANDRA NINKOVIĆ-TAŠIĆ: PODRŽITE PORTAL PRVIPRVINASKALI.COM

Aleksandra Ninković-Tašić: Podržite portal Prviprvinaskali.com
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html