Vilsonov proglas u čast srpskog naroda

Vilsonov proglas u čast srpskog narodaObično preskačem prepreke koje se Pupinu postavljaju decenijama, ali sada ne mogu da mirujem. Javiše se neki da ospore spot u kome Pupin predaje srpsku zastavu američkom predsedniku Vilsonu. Jutros jedan od urednika Politike izgovori da on zna da se srpska zastava nije vijorila u Americi.

Čudno, a ne zna da je baš u listu u kome je urednik aprila 1927. godine groznim lažima prikazan loš odnos Pupina i Tesle. Sve sama laž koju je preuzela Margaret Čejni, najprodavaniji Teslin biograf i evo ja imam stotine strana koje govore suprotno i opet iznova dokazujem da Pupin i Tesla nisu bili suparnici, već srodnici. Ali Politika malo-malo preštampava lažni, naručeni i bedni članak.

Meni je bivši ambasador Kirbi pokazao sto godina star dokument sa Vilsonovim proglasom u čast našeg naroda. Dve zastave zajedno, pronašla sam prethodnih godina mnogo dokaza - u širenje ove reči bio je uključen i državni sekretar Amerike. Da nižem dokaze neću - dovoljno je što je Amerika platila spot sa ovom porukom.

Otkšrinuću vrata traganja - postoji pet Teslinih pisama gde se vidi njegova puna briga za Pupina. Pisana srpskim jezikom. Tri su u privatnim kolekcijama u svetu, dva u rukama čoveka vremešnog u Beogradu. Para ima, ali hoće još - pisma nudi po ceni koja se ne doseže, nikako. U rukama ima lek, dokaz nad dokazima, ali ne pušta bez para koje je nepristojno da izgovorim.

Da bismo uzdigli glave, videli iznad ličnih interesa i rđavih pobuda - evo proglasa koji je čitala Amerika pre sto godina:

KAD SE SRPSKA ZASTAVA VIJORILA
NAD BELOM KUĆOM

Jula 28. 1918. godine predsednik Vudrov Vilson je uputio sledeću poruku američkom narodu, koja je pročitana širom zemlje i objavljen u svim većim listovima. Srpska zastava se lepršala nad Belom kućom i svim javnim zgradama glavnog grada. A poruka glasi:

Narodu Sjedinjenih država:

U nedelju 28. ovoga meseca pada četvrta godišnjica od dana kada je divni narod srpski, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata od strane Austro-Ugarske, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od strane neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemenito je taj narod odgovorio.

Tako čvrsto i hrabro oduprli su se oni vojnim snagama zemlje deset puta većim od njihovog stanovništva i vojne moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. I pošto je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio skršen. Premda nadjačani većom silom, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila je ostavila netaknutom njihovu čvrstu odlučnost da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Prikladno je da se narod Sjedinjenih američkih država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih ili velikih, da žive svojim sopstvenim životom i da biraju svoj sopstveni oblik vladavine, priseti načela za koja se Srbija viteški borila i propatila - onih istih načela za koja se zalažu i Sjedinjene Države, - i da se povodom ove godišnjice projavi, na odgovarajući način, njihovo ratno sudelovanje sa ovim ugnjetavnim narodom koji se tako herojski odupro ciljevima germanskih naroda da ovladaju svetom. Istovremeno, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase - Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji, sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na prikladniji način do u crkvama. I, zato, pozivam narode Sjedinjenih američkih država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju davanja izraza svoje podrške sa ovim podjarmljenim rođacima u drugim zemljama, i da prizovu blagoslove svemogućega boga na njih i na stvar za koju su se zalagali.

Vudrov Vilson, predsednik
Bela kuća, 28. jula 1918.

Prva objava na PPNS: 22. 7. 2018.

OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA
 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari