Gordan Matić novi direktor Filmskog centra Srbije

Gordan Matić novi direktor Filmskog centra Srbije

Vlada Republike Srbije je na svojoj poslednjoj sednici i formalno usvojila ostavku Bobana Jevtića i na mesto direktora Filmskog centra Srbije postavila Gordana Matića.

Gordan Matić (1971, Kragujevac) završio je u svom rodnom gradu osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Fakultet za kulturu i medije. Postdiplomske studije završio je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i pri UNESCO programu Univerziteta Lumiere 2 u Lionu – master menadžment u kulturi i medijima.

GORDAN MATIĆ: OD A DO Z

Matić je režirao nekoliko pozorišnih predstava, televizijskih i kratkih filmova, a reditelj je i popularnog i hvaljenog dugometražnog dokumentarno-igranog filma „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“, kao i deset epizoda dokumentarno-igrane serije „Srpski srednjovekovni junaci“, emitovanih na programu Radio-televizije Srbije (RTS).Osim toga, u periodu 2016-2018 Matić je bio selektor ŠIFF-a (Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala) u Kragujevcu, a osnivač je i predavač filmske radionice FRKA. Gordan Matić je, uz to, i član Izvršnog odbora za kulturu i medije FICTS u Milanu, pod pokroviteljevstvom MOK, te član EFFE, Evropske asocijacije filmskih festivala.

GORDAN MATIĆ: OKO MOJE GLAVE

Podsetimo se... Tokom mandata Bobana Jevtića, Srbija pristupila je panevropskom programu MEDIA Kreativna Evropa, postala jedina država-članica EFAD-a (Evropske asocijacije filmskih agencija) izvan Evropske unije. Uspostavljena je redovna dinamika konkursa Filmskog centra Srbije – broj konkursa FCS-a je sa šest porastao na 27 godišnje, uveden je i uspešno se primenjuje sistem poreskih olakšica i podsticaja za inostrane produkcije koje snimaju u našoj zemlji, a primetan je i krupan napredak na poljima stvaralaštva i produkcije iz domena dokumentarnog filma i manjinskih koprodukcije, te se na konkurse Filmskog centra Srbije sada prijavljuju i brojna referentna i poštovana rediteljska imena iz vrha evropskog filma današnjice.

Đorđe Bajić, Zoran Janković
Izvor: Filmski centar SrbijeARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari