Završeno snimanje ’Srpskih junaka srednjeg veka’

Završeno snimanje ’Srpskih junaka srednjeg veka’

U Beogradu je pala zadnja klapa TV projekta „Srpski junaci srednjeg veka“, u režiji Gordana Matića i produkciji „Kontrast studija“.

Ta igrano-dokumentarna serija, koja će na jesen biti emitovana na programima RTS-a, u deset polučasovnih epizoda gledaocima će doneti malo poznate detalje iz naše istorije i baštine.

Svaka od epizoda pričaće priču o životu nekog od najvećih srpskih srednjovekovnih junaka, sa dosta ilustracija, kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih.

Među junacima čiji će životi biti predstavljeni su Marko Kraljević, car Dušan, braća Mrnjavčević, knez Lazar, Zmaj Ognjeni Vuk, Miloš Obilić, Vuk Branković, Stefan Lazarević, Đurađ Branković i Jelena Lazarević Balšić.

Serija je poslednjih nekoliko meseci snimana na brojnim lokacijama u Beogradu, Kruševcu, u Obedskoj bari, Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i van naše zemlje, u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti. Imali su nimalo lak zadatak da na realističan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih delova u kojima će naše srednjovekovne junake „oživeti“ glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, srpskog viteškog reda „Svibor“ i Viteške družine „Sveti Arhangeli“.

Zanimljivo je da će u ovom projektu prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, dosada nezabeleženi kamerom.

O serijalu Srpski junaci srednjeg veka reditelj Gordan Matić kaže: „Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To sa jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali sa druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine. Do sada se retko ko ozbiljno bavio našim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa. Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu populaciju“.Izvor: RTS, Contrast studios PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari