Krtice ne vole periferiju

Krtice ne vole periferiju

Nije svaka rupa šuplja. Ali svaka rupa jeste crna. Zato i neograničeno privlači investitore.

I u našem gradu (nazovimo ga Kakonamdrago1) sve češće niču krtičnjaci. Iako krtice u opisu svog posla više vole seoska područja i periferiju, u novije vreme primetno je širenje nove vrste krtica, koja se odlikuje mogućnošću da rije beton. Krtica kao simbol predstavlja životinju srodnu gušteru i sovi (i pravdi?); slepe su i donose dobro.

Savremene krtice u našem gradu osobito vole rušenje postojećih objekata da bi na tom mestu podigle nove. Razlika između novih i starih objekata je u brzini gradnje. Tek što se neka krtica ponada da će krtičnjak potrajati, na tom mestu je već izgrađen novi poslovno-stambeni objekat. Nov objekat se odlikuje odličnom termoizolacijom, slabom zvučnom izolacijom i odličnom elastičnošću u ceni izdavanja, pogotovu kad je nadogradnja u pitanju. Dobra termoizolacija potiče od svesti investitora da iza svake uspešne ideje stoji komad stiropora. Loša zvučna izolacija je predviđena projektom, jer i zidovi imaju uši. Stanari ovih zgrada opravdano sumnjaju da su za lošu zvučnu izolaciju krivi šuplji zidovi; pojedinci smatraju da se neko čak i ugradio u te zidove i šupljine, mada za to još uvek nema dokaza.

I sad, možemo se zapitati kakve veze ima grad K. sa izgradnjom krtičnjaka; kao da druženje investitora s podzemljem nije odlika cele naše Pustopoljine. Grad K. kao i većinu njegovih žitelja pojedine odlike bitno razlikuju od drugih gradova. U K. se gotovo po pravilu doseljavaju samo stanovnici s juga Pustopoljine (kod stanovnika K-a poznati kao Kosovari). Ti stanovnici ne nailaze na dobrodošlicu kod pravih stanovnika K. Tome najviše doprinosi mišljenje domorodaca da su južnjaci prodali svoja golema imanja i doselili se u K. s još bogatijim kulturnim nasleđem da bi sve to prodali budzašto i napravili zgrade na mestu krtičnjaka. Stanovnici grada K, kao i svi domoroci, veće su patriote od kojekakvih pridošlica. Izvorni stanovnici grada K. čiji su koreni u K. čak 20 i više godina, najekstremniji su kad je ogorčenost prema južnjacima posredi. Oni se ne sele daleko od K, jer njima ne pada na pamet da izdaju kućni prag. Ne! Domoroci obično prodaju nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara svoje periferijske dedovine da bi kupili nekoliko desetina kvadratnih metara goreizgrađenih zgrada. Tu dedovinu su već načele ruralne krtice, inače vrsta u izumiranju. Posle izvesnog vremena domoroci i južnjaci postaju prve komšije u novoizgrađenom krtičnjaku. Naprave prećutno primirje i kao sve prave komšije gledaju se pravo u oči, doduše kroz špijunku i preko lanca.

Na gradilištu piše: PEŠACI PREĐITE NA DRUGU STRANU da narod ne vidi ko se sve tu ugradio.

Da se vratim na krticu kao simbol. Pojava krtica je ciklična. Imali smo pojavu kod Orvela 1984. pa pojavu androida kod Pekića 1999. Ako se pojavljuju na 15 godina, onda je početak novog ciklusa uskoro. Čekamo 2014. Valjda će se opet pojaviti neka krtica.

Marko Miljković
Ilustracija: theyankinoz.com

________________________
1
U daljem tekstu K. 


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html