Vangelis, 29. 3. 1943. - 17. 5. 2022.

Vangelis, 29. 3. 1943. - 17. 5. 2022.

Evangelos Odiseas Papatanasiju (grč. Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου; Volos, 29. mart 1943 — 17. maj 2022), poznat kao Vangelis, bio je grčki kompozitor i izvoÄ‘ač. Jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih grčkih kompozitora svih vremena.

VangelisElGrecopremiereDE2.jpg
Poznat je po komponovanju muzike za znamenite filmove Vatrene kočije (dobio Oskara), Istrebljivač i Aleksandar. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je šezdesetih godina 20. veka saraÄ‘ujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su The Forminx i Aphrodite’s Child, a zbog albuma „666“ je okarakterisan kao klasični psihodelični muzičar. Tokom sedamdesetih godina 20. veka saraÄ‘uje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda Yes, Jonom Andersenom, i pod zajedničkim umetničkim imenom Jon i Vangelis objavljuju nekoliko albuma.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena. Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti (Ordre des Arts et des Lettres).

Od 2008. godine počasni je doktor nauka.

Detinjstvo i mladost

Evangelos Odiseas Papatanasiju je roÄ‘en 29. marta 1943. u Agriji, priobalskom gradu u Magneziji, Tesalija, Grčka, a odrastao je u Atini. Njegov otac Julisiz se bavio nekretninama i bio je amaterski sprinter; njegov sin ga je opisao kao „velikog ljubitelja muzike”. On je imao jednog brata, Niku. Vangelis je razvio interes za muziku već u svojoj četvrtoj godini, komponujući na porodičnom klaviru i eksperimentišući sa zvukovima stavljajući eksere i kuhinjske tiganje unutar njega i sa radio smetnjama. Kad je imao šest godina roditelji su ga upisali na muzičku nastavu, ali je Vangelis kasnije rekao da su pokušaji njegovih roditelja da studira „propali”, jer je više voleo da samostalno razvija tehniku. On smatra srećnom okolnošÄ‡u, što nije pohaÄ‘ao muzičku školu jer bi to omelo njegovu kreativnost, i što je naučio je svira po pamćenju. „Kada bi me nastavnici zamolili da nešto sviram, pretvarao bih se da čitam, a svirao bih iz memorije. Nisam ih prevario, ali nije me se ticalo”.

Evangelos je smatrao da je tradicionalna grčka muzika bila posebno važna u njegovom detinjstvu, ali je u dvanaestoj godini razvio interesovanje za džez i rok. Sa petnaest godina počeo je da formira školske bendove, ne da bi pratio druge muzičare, već zabave radi. Vangelis je kupio svoj prvi Hamond organ u osamnaestoj godini. Godine 1963. Vangelis i tri školska prijatelja pokrenuli su petočlani rok bend The Forminx, svirajući pjesme i originalni materijal koji je uglavnom napisao Vangelis sa engleskim lirikom radio DJ-a i producenta Nika Mastorakisa. Posle devet singlova i jednog božićnog EP-a, koji je bio uspešan širom Evrope, grupa se raspala 1966. godine.

Diskografija

(1970) Sex Power
(1972) Fais Que Ton Rêve Soit Plus Long Que la Nuit
(1973) Earth
(1973) L’Apocalypse des Animaux
(1975) Heaven and Hell
(1976) Albedo 0.39
(1976) La Fête Sauvage
(1977) Ignacio
(1977) Spiral
(1978) Beaubourg
(1978) Hypothesis (Visions of the Future)
(1979) The Dragon
(1979) China
(1979) Opera Sauvage
(1980) See You Later
(1981) Chariots of Fire
(1982) Blade Runner
(1983) Antarctica
(1984) Soil Festivities
(1985) Mask
(1985) Invisible Connections
(1988) Direct
(1990) The City
(1992) 1492: Conquest of Paradise
(1995) Voices
(1996) Oceanic
(1998) El Greco
(2001) Mythodea — Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey
(2004) Alexander
(2007) El Greco: Original Motion Picture Soundtrack
(2007) Blade Runner Trilogy: 25th Anniversary (3 CD)
(2012) Chariots of Fire - The Play
(2016) Rosetta
(2019) Nocturne: The Piano Album
(2021) Juno to Jupite

Izvor: Vikipedija; AMG

Vangelis - Vangelis | Sex Power (Album 1970)


Track list

1 Introduction 0:26
2 Movement One 3:15
3 Movement Two 2:51
4 Movement Three 3:10
5 Movement Four 3:15
6 Movement Five 3:34
7 Movement Six 1:56
8 Movement Seven 8:12
9 Movement Eight 3:19
10 Movement Nine 1:31
11 Movement Ten 2:29

Vangelis - Juno to Jupiter (Album 2021)


Track List

1 Atlas’ Push
2 Spoken Word Samples Courtesy Of Nasa
3 Inside Our Perspectives
4 Out In Space
5 Juno’s Quiet Determination
6 Jupiter’s Intuition
7 Juno’s Power
8 Space’s Mystery Road
9 In The Magic Of Cosmos
10 Juno’s Tender Call
11 Angela Gheorghiu, Soprano, As Juno
12 Juno’s Echoes
13 Juno’s Ethereal Breeze
14 Jupiter’s Veil Of Clouds
15 Hera/juno Queen Of The Gods
16 Angela Gheorghiu, Soprano, As Juno
17 Zeus Almighty
18 Jupiter Rex
19 Juno’s Accomplishments
20 Angela Gheorghiu, Soprano, As Juno
21 Apo 22
22 In Serenitatem


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM ðŸŽ™ï¸

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari