Koncert grupe Kal u Kragujevcu

Koncert grupe Kal u Kragujevcu

Grupa Kal nastupiće 28. novembra, u "Čaurnici" Kneževog arsenala, u okviru projekta Romskog kulturnog centra pod nazivom "Romski karavan umetnosti", koji se realizuje u saradnji sa organizacijom Civil Rights Defenders u nekoliko gradova u Srbiji.

Program je sastavljen od nekoliko celina – javna tribina "Uspešni Romi i njihova dostignuća" (od 18 časova, Kontakt galerija, SKC) izložba fotografija "Poznati Romi sveta" (od 20 časova) i koncert grupe Kal (od 21 čas, Čaurnica).

"Romski karavan umetnosti" je putujući multidisciplinarni projekat čiji je cilj da promoviše romsku kulturu i umetnost na inovativan način i na taj način doprinese smanjenju negativnih kulturnih predrasuda koje su duboko ukorenjene u našem društvu. Projekat je, takođe, usmeren na podršku marginalizovanim mladim Romima kroz socijalnu, edukativnu i profesionalnu integraciju putem muzike, fotografija i javnih tribina.

Putujući karavan sprovodi Romski kulturni centar, asocijacija intelektualaca romske i neromske nacionalnosti, osnovan kao nestranačko i neprofitno udruženje građana čiji je osnovni cilj kulturna afirmacija Roma. Od 1998. godine, Dragan Ristić je direktor RKC Beograd. RKC je do sada realizovao brojne programe među kojima se izdvajaju izložba "Romi u Beogradu od početka 20. veka do danas" (Cinema Rex), pozorišni komad "Bahanalije" (Centar za kulturnu dekontaminaciju), radionica vizuelnih umetnosti za romsku decu (GO Stari grad), drama "Sasa pe jekh ivend" (Cinema Rex), ekspertski okrugli sto "Očuvanje i razvoj romske kulture u Srbiji" (ECPD) i dr.

"Romski karavan umetnosti" je deo nacionalne kampanje za afirmaciju Roma ("Rom, to sam ja" / "Da li znaš ko sam ja?") koja je započeta 2010. godine.

Kal je urbani romski bend iz Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n’Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006. godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u inostranstvu su odsvirali preko 600 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, Fuzion festivala u Berlinu, Pepsi Sziget festivala u Budimpešti kao i na domaćem Egzitu.

Na tlu SAD su nastupali 2006. i 2008. godine, gde su obišli sve značajnije klubove poput "Joe’s pab" u Njujorku, gde su svirali svi najznačajniji svetski muzičari poput Leonarda Koena, Dejvida Birna, Ričarda Tompsona, Doli Parton, Šinejd O’Konor, Nore Džons, Jusu’N’Dura, Dejvida Gilmura. Na američkoj turneji 2008. godine odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, "Gogoll Bordello", bendom koji je svirao sa Madonom na "Global warmingu" u Londonu.

Članovi benda su: Dragan Ristić (gitara, vokal), Miloš Veličković (bubanj), Ivan Kuzev (bas), Dejan Jovanović (harmonika), Milorad Jevremović (violina). Kal je jedini bend sa ovih prostora koji je izabran među više od hiljadu bendova iz celog sveta da 2006. godine svira na najznačajnijem sajmu World muzike u Španiji - Vomaksu.

Ulaz je slobodan, a organizatori su Studentski kulturni centar i Društveno kulturni centar iz Kragujevca.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html