SKC: Koncert trija Sveti

SKC: Koncert trija Sveti

Trio Sveti, koji čine bubnjar Marko Đorđević, klavijaturista Vasil Hadžimanov i gitarista Branko Trijić, nastupiće 28. jula od 21 čas u bašti Studentskog kulturnog centra.

Projekat "Sveti" postoji već više od jedne decenije. Može da se opiše kao kombinacija džez muzike sa motivima Balkana, sa tragom zapadnjačkog uticaja, a uzori su ColtraneZawinulZappa i The PolicePhil Di Pietro (All About Jazz) je rekao: "’Sveti’ je grupa divovskih muzičara".

Bubnjar svetske klase i pravi innovator, kako ga je okarakterisao magazine Modern DrummerMarko Đorđević ima iza sebe oko 50 studijskih albuma i preko hiljadu nastupa uživo širom sveta. 

Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers i Eric Lewis su neki od umetnika sa kojima je nastupao ili snimao još od studija na Berkliju gde je diplomirao sa najvišim ocenama, a čiji je stipendista bio od svoje 16. godine. Sarađivao je i sa Majklom Hendersonom, bivšim basistom Majlsa Dejvisa, a jedan od značajnijih muzičara našeg doba Lajonel Luke, dugogodišnji član grupe Herbija Henkoka kaže: "Marko je jedan od najvećih bubnjara. On poseduje neverovatnu tehniku i muzički um. Volim da sviram sa njim jer je tako kreativan i jedinstven". U poglavlju posvećenom njemu, u nedavno objavljenoj knjizi The New Face of Jazz autor knjige tvrdi da će Markovo ime brzo postati sinonim veličine i različitosti. Vasil Hadžimanov je diplomirao 1995. na Berkliju, a njegovi učitelji klavira bili su Rej Santisi i Laslo Gardoni. U toku studija, nastupao je sa mnogim poznatim bostonskim muzičarima, kao i sa grupom "Sveti" (činili su je Marko Đorđević i Bato Andonov), Lirojem Dženkinsom (u njegovoj rep operi Funky Faust) i sa Paskalom Bokarom, afro-pop bendom sa kojim je išao i na američku turneju.

Septembra 1996. Vasil se seli u Njujork, gde nastavlja da sarađuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Istovremeno radi kao muzički programer u studiju "Tomandandy" (autori muzike za filmove Killing Zoe i Natural Born Killers, čiji su producenti Lu Rid, Leonard Koen, Lori Anderson).

Nakon godinu dana provedenih u Njujorku odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj "Vasil Hafžimanov bend" sa kojim je proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i džez festivalima širom sveta.

Vasil je nastupao i snimao i sa brojnim drugim muzičarima, kao što su: Matt Garrison, Antonio Sanchez, George Garzone, David Gilmore, David Binney, Reuben Rogers, Adam Deutch, Rodney Holmes, Chris Cheek, Danny Sadownick, Nigel Kennedy, Bisera Veletanlić, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Jovan Pavlović and Bengalo, Bato the Yugo, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ayib Dieng, Paskal Bokar, Ultranate, Leroy Jenkins, Oscar Salas, Izzet Kizzil, Samir Kurtov, Koja (Disciplina kičme), Bojan Z, Rambo Amadeus, Sky Wikluh, Vojin Draskoci, Stjepko Gut, Lazar Tošić, Dado Topić, Slobodan Trkulja, Elvis Stanić, Rosen Zahariev, Hüsnü Şenlendirici, Gazmend Beriša...Branko Trijić nakon završenog džez odseka u Stankoviću, na preporuku tadašnjeg učitelja i mentora Radomira Mihailovića Točka, pokreće saradnju sa vodećim instrumentalnim sastavima kao što je i Vasil Hadžimanov bend. Amsterdamski Konzervatorium za džez muziku upisuje 2000. godine, gde i diplomira 2004. Od 2006. aktivan je na domaćoj sceni sarađujući sa mnogim imenima iz sveta džez, pop i rok muzike (Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Rambo Amadeus, Slobodan Trkulja, Vasilisa, Ogi Radivojević, Deca Loših Muzičara, Emanuila, Sergej Trifunović Big Bend). Radi honorarno u pozorištu Teatar T koje se bavi isključivo mjuziklima, kao i u dečijem pozorištu Boško Buha u mjuziklu Tom Sojer

Koosnivač je www.supremetracks.com tzv. onlajn studija. Snimio je preko 20 izdanja, kao i brojne numere autora iz celog sveta preko pomenutog studija. Autorski bend Konzilium koji je osnovao na studijama u Amsterdamu postoji i danas. Izdao je album Konzilium uživo za PGP RTS 2007, a novi materijal je snimljen 2014. U toku studija u Amsterdamu Branko je svirao sa internacionalnim muzičarima: Patrice Blanchard, Njujork - bas; Dean Bowman - vokal, NY Ganesh Anandan – perkusije, Ali Rose, Senegal - sabar, Cissoko Mamadou, Njujork - balafon, Konarak Reddy – gitara, Niti Ranjan Bishvas - tabla, Indija; Arie den Buer - bubnjevi, Holandija; Vasilis Karipis - perkusije, Grčka i mnogi drugi. 

Kao gitarista Conservatorium Van Amsterdam Big Band orkestra učestvuje u projektu Paulo Moera & CvA Big Bend (Moera je poznati brazilski kompozitor i aranžer, dobitnik Gremi nagrade) i sarađuje na brojnim drugim projektima.

Sa sastavom Jazz fiction iz Beograda nastupa na eminentnom festivalu Silda Jazz 2000. u Haugesundu, Norveška.

Izvođač i saradnik u produkciji mjuzikla Odiseja - silazak u Had, u Atini 2005 (Autor Fotini Papadodima), Last Waterhole house band; gitarista i lider Fusion Session - Afro Balkanic Crossroads Music WorkshopConservatorium Van Amsterdam - autor i predavač, spoj neparnih i parnih ritmova kroz prizmu Balkana i Afrike. 

Svirao na brojnim Džez festivalima u regionu i inostranstvu.Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji po ceni od 500 dinara, a mogu se kupiti u SKC, kao i lokalima "Klokvork" i "Oblomov".

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari