Beleške profe: Duh koji mora stalno da bude budan

Beleške profe: Duh koji mora stalno da bude budan

Beleške profe

Ovih dana svi smo preplavljeni užasnim brojkama koje serviraju putem raznih kanala, a tiču se korone. Ja, kao neko ko spada u rizičnu grupu zbog autoimune bolesti i slabijeg imuniteta, moram da vam priznam da sam se prvi put, od marta, malo uplašio. Ne toliko od zaražavanja, jer poštujem mere, koliko od onoga što mi nedostaje.

Ceo svet se promenio, sve je krenulo naopako. Mislim, pre svega, na odnose meÄ‘u ljudima, druženja, prijateljstvo... Mi smo roÄ‘eni kao socijalna bića, većina nas želi normalan život. Da zagrli dragu osobu, poljubi svoje najbliže, putovanjima proširi svoje vidike. Sve to nam je za sada uskraćeno. Virus će doći i proći, ali ono što me plaši jeste šta će biti sa nama.

Da li ćemo refleksno početi da izbegavamo druge ljude, da se plašimo dodira, da više drugom čoveku nećemo pružiti ruku. Mislimo li da će upoznavanje novih krajeva postati pusti san. Svi, na prvom mestu, želimo da ovo ludilo što pre proÄ‘e, emotivni pucaju po šavovima, sve je više mračnih, natmurenih ljudi, vitamini se prodaju kao hleb.

Da li je to rešenje? Mislim da nije, jer ima toliko lepih stvari kojima možemo da zaokupiramo naše misli i trenutnu situaciju okrenemo u svoju korist. Šetajmo, priroda u svakom slučaju podiže imunitet i doprinosi pobedi depresije i anksioznosti, neka bude i pola sata dnevno, ali osetite lekovitu moć prirode. ÄŒitajte, gledajte filmove. Setite se društvenih igara iz detinjstva, meni je bila omiljena ÄŒoveče ne ljuti se, navalite na nju ili neku drugu. Neka vam toplinu doma neprestano oboje zvuci omiljene muzike. Zaplešite, zaigrajte, prepustite se trenutnom stanju. Pozovite i ćaskajte sa prijateljima, kada već nema okupljanja kao pre. Ako vam se plače, ne stidite se, to je za ljude. PronaÄ‘ite novi hobi, tražite nove sadržaje na netu, pregledajte albume starih fotografija, sigurno će vam izmamiti osmeh na lice. Dozirajte vesti, čujte samo šta morate, ostalo na off. Smejte se što više i češÄ‡e, makar i na svoj račun, pomaže sigurno. Jedite sveže voće i povrće, protegnite se, uradite par vežbi u stanu, to je sitnica, ali puno znači.

Ne primajte u svoju blizinu energetske vampire, koje je izrodilo ovo vreme, ne mislite ništa loše drugima, bez obzira na to da li se slažete sa njihovim mišljenjima ili ne. Pogledajte koliko istinskih, pravih prijatelja imate u životu i virtuelnom svetu, napravite selekciju. Ko Vam nije potreban, ne ustručavajte se da ga otklonite iz svog života.

Optimista sam po prirodi i, uprkos pošasti, duboko verujem u snagu čoveka da će se još jači izdići posle svega, duboko verujem duh koji mora stalno da bude budan, a već prema prirodi bića, svako će naći načina da pobedi krizu. Ko zna koliko ih je bilo i šta nam donosi vreme ispred nas. Živite svaki dan u skladu sa krilaticom carpe diem, videćete koliko lepote život krije u sebi...

Živi i zdravi bili 🙂

Mario Badjuk

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, uvrstilo je meÄ‘u 18 najboljih profesora lingvistike u Srbiji Marija Badjuka, profesora srpskog jezika i književnosti u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a povodom 30 godina rada Lingvističkih sekcija (detaljnije OVDE)

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARÄŒIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html