Frensis Stonor Saunders - Hladni rat u kulturi: CIA u svetu umetnosti i književnosti

Frensis Stonor Saunders - Hladni rat u kulturi: CIA u svetu umetnosti i književnosti

Opis

"Od 1950. do 1967. CIA je obavljala funkciju tajnog ministarstva kulture koje je imalo za cilj da Evropi nametne američke vrednosti, naročito u krugovima intelektualne levice koja joj je bila najdalja", kaže za italijansku Panoramu Frensis Stenor Saunders, autor knjige "Hladni rat u kulturi". Ova knjiga predstavlja prvu hroniku najmisterioznije posleratne zavere o kojoj se do sada najmanje pričalo.

Plan za delovanje na kulturnom planu smišljen je 1947. godine: pošto je u ratu pobeđen Adolf Hitler, Amerikanci su shvatili da u miru treba pobediti Staljina. "Komunisti su u Evropi imali mnogo značajniju poziciju od nas", pisao je Džordž Kenan, jedan od osnivača CIA. "Pobeđuju nas savršeno koristeći laži, irealnost i iracionalnost. Možemo li im se suprotstaviti istinom i poštenjem?"

U isto vreme kada su organizovali državni udar u Iranu, američki agenti su finansirali evropsku turneju Luja Armstronga, Dizija Gilespija i drugih crnih muzičara čiji je svetski uspeh poslužio Americi da ublaži optužbe Sovjetskog Saveza zbog rasizma. Dok su pripremali katastrofalnu operaciju u Zalivu svinja, špijuni su nalazili vreme i da promene kraj crtanog filma snimljenog prema Orvelovoj priči "Životinjska farma": kapitalista koji je u Orvelovom romanu dostojan prezira barem isto toliko kao i komunistička svinja, izbačen je iz crtane verzije filma koji je producirala CIA.

Dereta

MILO LOMPAR O TERORU POLITIČKE KOREKTNOSTI NAD ORVELOVOM "1984"Frensis Saunders je govorila o tome kako je Centralna obaveštajna agencija 1947. godine stvorila Kongres za kulturnu slobodu kao tajni program kulturne propagande u zapadnoj Evropi. Program se fokusirao na stvaranje i sponzorisanje proameričke umetnosti i književnosti. Nakon njenog izlaganja, odgovarala je na pitanja prisutnih.

Frensis Saunders je autor knjige "Kulturni hladni rat: CIA i svet umetnosti i književnosti", koju je objavio Nev Press.

VIDEO: Frances Stonor Saunders - The Cultural Cold War (National Archives, 59:38), 23. 5. 2000.ELEKTRONSKO IZDANJE (2013)
 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari