Frensis Stonor Saunders - Hladni rat u kulturi: CIA u svetu umetnosti i književnosti

Frensis Stonor Saunders - Hladni rat u kulturi: CIA u svetu umetnosti i književnosti

Opis

"Od 1950. do 1967. CIA je obavljala funkciju tajnog ministarstva kulture koje je imalo za cilj da Evropi nametne američke vrednosti, naročito u krugovima intelektualne levice koja joj je bila najdalja", kaže za italijansku Panoramu Frensis Stenor Saunders, autor knjige "Hladni rat u kulturi". Ova knjiga predstavlja prvu hroniku najmisterioznije posleratne zavere o kojoj se do sada najmanje pričalo.

Plan za delovanje na kulturnom planu smišljen je 1947. godine: pošto je u ratu pobeđen Adolf Hitler, Amerikanci su shvatili da u miru treba pobediti Staljina. "Komunisti su u Evropi imali mnogo značajniju poziciju od nas", pisao je Džordž Kenan, jedan od osnivača CIA. "Pobeđuju nas savršeno koristeći laži, irealnost i iracionalnost. Možemo li im se suprotstaviti istinom i poštenjem?"

U isto vreme kada su organizovali državni udar u Iranu, američki agenti su finansirali evropsku turneju Luja Armstronga, Dizija Gilespija i drugih crnih muzičara čiji je svetski uspeh poslužio Americi da ublaži optužbe Sovjetskog Saveza zbog rasizma. Dok su pripremali katastrofalnu operaciju u Zalivu svinja, špijuni su nalazili vreme i da promene kraj crtanog filma snimljenog prema Orvelovoj priči "Životinjska farma": kapitalista koji je u Orvelovom romanu dostojan prezira barem isto toliko kao i komunistička svinja, izbačen je iz crtane verzije filma koji je producirala CIA.

Dereta

MILO LOMPAR O TERORU POLITIČKE KOREKTNOSTI NAD ORVELOVOM "1984"Frensis Saunders je govorila o tome kako je Centralna obaveštajna agencija 1947. godine stvorila Kongres za kulturnu slobodu kao tajni program kulturne propagande u zapadnoj Evropi. Program se fokusirao na stvaranje i sponzorisanje proameričke umetnosti i književnosti. Nakon njenog izlaganja, odgovarala je na pitanja prisutnih.

Frensis Saunders je autor knjige "Kulturni hladni rat: CIA i svet umetnosti i književnosti", koju je objavio Nev Press.

VIDEO: Frances Stonor Saunders - The Cultural Cold War (National Archives, 59:38), 23. 5. 2000.ELEKTRONSKO IZDANJE (2013)
 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html