Izgnanici - Kreće se lađa francuska

Izgnanici - Kreće se lađa francuska

15. septembar 1918. - 15. septembar 2018.

...

Pesma "Kreće se lađa Francuska" je zapravo prepev tugovanke "Izgnanici" koju je napisao Branislav Milosavljević, pešadijski pukovnik. Ispevao je tokom boravka u Mikri 1917. godine, dok je srpska vojska čekala da bude raspoređena po Solunskom frontu.

Pročitajte tekst originalne pesme... Uporedite sa tekstom koji je kasnije "nakalemljen" na njene stihove.

Pesma "Izgnanici" je prvi put objavljena u zbirci pesama "Mač i lira" koja je izdata 1922. godine. U izdanju iz 1930. godine napisana je napomena u kojoj stoji da je pesma svima poznata, ali da se peva sa izmenjenim tekstom...

Originalna pesma "Izgnanici" posvećena je ranjenim srpskim vojnicima koji su prevoženi dalje od Solunskog fronta, na afričko tlo, u Alžir i Tunis, u Bizertu, Menzel Burgibu, grad Alžir i druge baze koje su Francuzi imali na severu "Crnog kontinenta". Zbog nemačkih podmornica mnogi nisu uspeli da stignu na odredište.
Njima je pukovnik Milosavljević posvetio svoje "Izgnanike".

* * *

To je bio taj dan, 15. septembar 1918. godine.
Dan kada se hitalo u domovinu.
Kada se jurišalo u slobodu.
Dan kada je srce tih junaka nadjačalo svo neprijateljsko oružje.

Kao praunuk redova Srpske vojske Đorđa Ristića, koji je junački poginuo u borbama na Solunskom frontu i koji je večni mir pronašao među svojim saborcima na Zejtinliku, sa istinskim divljenjem, poštovanjem i zahvalnošću pamtim svoga pradedu, ali i sve znane i neznane junake koji su nam na taj dan, pre čitavog jednog veka, darovali slobodu.

Nikada vas nećemo zaboraviti!
Živela Srbija!

Dejan RistićNa ovaj inspirativni tekst valja još samo dodati da je pukovnik Branislav Milosavljević zbirku "Mač i lira" objavio potom u četiri izdanja. S početkom rata 1941. reaktiviran, bio u zarobljeništvu. Po povratku, poginuo u jednom od anglo-američkih bombardovanja, na Vaskrs 17. aprila ’44. Počiva na Novom groblju, među grobovima poginulih u bombardovanjima ’44... Njegov unuk bio je takođe jedan prefinjeni gospodin, čovek i glumac Zoran Milosavljević, takođe tragično nastradao, u saobraćajnoj nesreći u Grčkoj 1983... Slava im.

Neda Kovačević 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari