Između neba i zemlje (serija Priroda i čovek): Desanka Maksimović

Između neba i zemlje (serija Priroda i čovek): Desanka Maksimović

Trezor

Na zahtev mnogobrojnih gledalaca, repriza razgovora Vide Tomić sa Desankom Maksimović

Između neba i zemlje, Priroda i čovek - u razgovoru sa Vidom Tomić naša poznata pesnikinja Desanka Maksimović priča o svom detinjstvu, svojim roditeljima, školskim danima, odnosu prema prirodi, radu i uverenjima.

Desanka Maksimović na snimanju emisije

Desanka Maksimović na snimanju emisije "Između neba i zemlje", 1989.

Govoreći o detinjstvu provedenom u Brankovini i ističe:

"Imala sam sreću da upoznam život na najlepšem mestu, u prirodi, gde se život najbolje i istinski saznaje, gde nema ničega lažnog i izuzetnog, sve kao i u drugih. Na izvorištu prirode. Možda je zato takva moja poezija koja najviše govori o prirodi o pticama. Na primer, ja sam nedavno izdala knjigu u koju sam unela sve pesme o pticama, ima ih preko 60-ak, vidi se koliko sam bila obuzeta tim divnim krilatim bićima".

А govoreći o sebi i svojim pesmama naglašava:

"...Radim posao bez ikakve sujete. Neko pravi cipele, neko snima, neko sadi jagode, a ja uzela pa pišem pesme... Нeko se čudi broju mojih pesama, pa šta ću ja, navaljuju na mene pesme, hoće da izađu iz mene, pa moram da im učinim i napišem."

Desankina poruka mladima je da sačuvaju zdravlje, steknu što više znanja, budu radoznali i da vole ceo svet, sve ljude a svoju domovinu najviše.

Vida Tomić i Desanka Maksimović na snimanju emisije

Vida Tomić i Desanka Maksimović na snimanju emisije "Između neba i zemlje", 1989.

"Nema tu žena, ili si pesnik ili nisi. Svejedno je da li su ti ruke kratke ili dugačke, da li imaš bradu ili nemaš, to je sasvim sporedno. Naravno da žena piše nežnije, na neki način osećajnije, kao što crnac piše malo dručkije od belca i tako dalje, ali to je ipak poezija.

...Najedanput kao da se neki vulkan otvorio, imamo sada toliko pesnikinja, mlađih i starijih. To je zemlja na ugaru koja je sada počela rađati i ne zna šta će od sebe. To je divno i to je još jedan dokaz da je naš narod poetski narod, nema "pišu levi, desni" - nego svi su pesnici, pa kad kome dođe prilika da se izrazi. Naravno, kad kažem svi - ne znači matematički svi, nego onako poetski - svi...

To je dobra pojava, dokaz da poezija nije nikakva klasna stvar, niti čak fiziološka, nego je to stvar duha, kao takvog."

- Stalno se govori o tome šta će ko dati 21. veku. Možda ćemo mi svetu dati više duše?

"Ja se nadam."Učesnici: 
  • Desanka Maksimović, sagovornik Vida Tomić, stihove kazuje Sonja Jauković
  • Konsultant Nada Milosavljević-Đorđević, muzička pratnja Bora Dugić, snimatelj Miodrag Arsić, asistenti snimatelja Aleksandar Bulović, Toma Bojanić; snimatelji zvuka Slavko Simić, Ivan Štifanić; tonska obrada Miodrag Ž. Vučković, Nebojša Stojanović; montažer Aristea Vuletin, reditelj Lidija Veljanova, urednik Vida Tomić
Proizvedeno 1989, Redakcija obrazovnog programa, urednik Radmila Mijatović; reprizirano 11. 2. 2013. u "Trezoru"

Izvor: RTS 


ZBIRKA ’TRAŽIM POMILOVANJE’ IZBAČENA IZ ŠKOLSKOG PROGRAMA - NE UKLAPA SE U ’OKVIR EPOHE’!


PETICIJA: TRAŽIMO POMILOVANJE ZA DESANKU MAKSIMOVIĆ!

Studenti IV godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu započinju odbranu lika i dela Desanke Maksimović. Pomozimo, za početak, el. potpisom - da je i odbrane.

Ovaj nasrtaj na naš identitet ne sme da prođe, ko god da ga je smislio...


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html