Nacionalizam - ta strašna, zlokobna reč

Nacionalizam - ta strašna, zlokobna reč

Nacionalizam - ta strašna, zlokobna reč od koje vam se ledi krv u žilama jer vas moderno društvo u poslednjih 15-tak godina na svakom koraku podseća da je biti nacionalista jedno veliko no-no. A moderna zapadnjačka, neoliberana dogmatika zapravo i menja svest svojih podanika, tako što namernim promenama kjučne terminologije i njenog pravog značenja, kao i satanizovanjem svega što predstavlja snagu ljudi, zajednicu i njihovu međusobnu povezanost na osnovu porodičnih i nacionalnih vrednosti, postepeno stvara armiju razjedinjenih inividualaca sklonih egotripu, usamljeničkom životu i gordeljivosti, koji kao takvi formulišu idealno potrošačko telo bez mozga i duše.

A istina je ta da samo pravi intelektuac, sa istreniram mozgom, osvešćenim duhom, i zrelim emotivnim životom, može biti nacionalista - ponosni predstavnik svog naroda koga smatra posebnim i neponovljivim, ali NE NA UŠTRP DRUGIH NARODA. Vidite, tu je ta malena, podla začkoljica, ta mala ćelija kontraprograma i raka, kojom su demonizovali pojam nacionalizma. To da nacionalizam podrazumeva mržnju prema drugim narodima, ili pak uverenje da je tvoj narod nešto kao bolji od drugih. To je to namerno banalizovanje istine, i relativizovanje važnih društvenih pojmova u cilju demontiranja snopa koji se drži zajedno idejom nacije ili porodice, i stvranjem singularnih jedinki pruća koje je mnogo lakše slomiti nego snop. To isto što su uradili sa nacionalizmom, rade i sa institucijom porodice, pa tako stalno u novinama čitate OVOLIKE NASLOVE u kojima piše NASILJE U PORODICI, i mediji porodicu predstavljaju kao neku nasilnu tvorevinu od koje treba bežati (ali su zato usamljenički život, ili gej brakovi super, jel).

Fundamentalizam, fašizam, nacionalsocijalizam, šovinizam, to su strašne i užasne reči kojih se treba bojati, jer one oslikavaju devijaciju ličnosti i agresivne stavove zadojene mržnjom i rivalstvom. Pravi, ponosni nacionalista će da aktivno radi na poboljšanju i marketingu svoje nacije, da je iskreno voli i veruje u njenu jedinstvenost, i posebnost, ali NIKADA neće misliti da je njegova nacija bolja od drugih i da zbog toga sve druge nacije treba mrzeti i potlačiti. Vidite, to je upravo psihologija tih zapadnih nacija koje su kroz celu istoriju tlačile, kolonizovale i potčinjavale slabije narode, a sad se zaboga zalažu za jednakosti, ljudska prava i satanizuju pravi, ponosni nacionalizam koji je u svojoj biti LJUBAV, a ne mržnja.

I na kraju koriste i onaj čuveni argument kad kažu - dobro ok, ali taj tvoj mirnodopski nacionalizam koji propovedaš, vrlo lako vodi u šovinizam, fašizam, itd, i zato ga treba seċi u korenu. E vidite, to vam je kao kad biste zbog potencijalne zanoktice sekli celu ruku u korenu, umesto da redovno održavate higijenu noktiju. Tako je i sa nacionalizmom. Samo kao pravi, obrazovani i produhovljeni intelektulac možeš biti i nacionalista. Ako si razulareni huligan sa krstačom oko vrata i tetovažom četiri S na grudima koji ide i izvikuje parole i pravi sranja po ulici, ti nisi sine nacionalista, ti si neotesana budala. Ali takve nažalost zloupotrebljavaju da ocrne nacionalizam i poistovete ga sa neobrazovanim masama i njihovim besciljnim i nedotupavim doživljajem nacije.

Zato sledeći put kad čujete reč nacionalizam, nemojte biti ovca iz kruga dvojke koja pada na zapadnjački anti-marketing i zgražavati se čuvenim glupim argumentom - od nacija ljude delim na dobre i loše - jer su to, sine, potpuno odvojene kategorije, jer fakat je da nacije kao kulturološki, geofraski, duhovni, i svaki drugi entitet postoje već hiljadama godina i imaju itekakav impakt na društvo, na istoriju i pojedinca (svidelo se to tvom hipsterskom mozgiću ili ne), jer za ljubav prema svojoj naciji nije dovoljan samo patriotizam, već nacionalizam kao aktivno voljenje sebe i svog i odbrana istog ukoliko je to potrebno. A zašto je to važno? Zato što se ne smemo razjedinjavati, zato što se moramo okupljati u snopove da bi nas teže salomili i zato što samo ako volimo sebe i svoje, moći ćemo istinski da volimo i drugog i tuđe.

DIMITRIJE VASILJEVIĆ & NINA ARNAUDOVA - KOSOVSKI BOŽURIFoto: The Culture Trip 

BIOGRAFIJA

IZVOR: DIMITRIJE VASILJEVIĆ FB PROFIL
 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html