Zbornik radova: Prvi svetski rat, Srbija, Balkan i velike sile

Zbornik radova: Prvi svetski rat, Srbija, Balkan i velike sile

U sklopu obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata, u Domu Vojske prezentovan je Zbornik radova „Prvi svetski rat, Srbija, Balkan i velike sile“ koji je nastao kao rezultat istoimenog međunarodnog naučnog skupa održanog 2014. godine kao i višegodišnje saradnje Istorijskog instituta iz Beograda i Instituta za startegijska istraživanja Ministarstva odbrane. O dometima, tematici dela u kome su objavljena 33 naučna saopštenja eminentnih poznavalaca Velikog rata, istoričara iz Srbije, Nemačke, Bugarske, Rumunije, Grčke, Belgije, Francuske, Ruske federacije, Austrije, Japana i Mađarske govorili su direktor Istorijskog instituta dr Srđan Rudić, potpukovnik Miljan Milkić iz Instituta za strategijska istraživanja, prof. dr Aleksandar Rastović i doc. dr Aleksandar Životić.

Direktor Istorijskog instituta Beograd dr Srđan Rudić rekao je da je saradnja sa vojnim istoričarima dala zapažene rezultate koji se ogledaju u zajedničkom organizovanju dve naučne konferencije, o balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, i da će za nekoliko nedelja biti organizovana još jedna pod nazvom "Dobrovoljci u Velikom ratu". U planu je i da 2018. godine bude održan naučni skup posvećen 1918. godini, jednoj od najznačajnijih u istoriji srpskog i evropskih naroda, proboju Solunskog fronta i završetku Prvog svetskog rata.

O sadržaju Zbornika govorio je potpukovnik Miljan Milkić, jedan od urednika, koji je istakao nameru organizatora konferencije i izdavača da doprinese proširivanju saznanja o Prvom svetskom ratu, ukazivanjem na neke nove činjenice i drugačiju vizuru svetskog sukoba u kome je Srbija dala ogromne, u svakom smislu neproporcionalne žrtve.

- Zbornik ima sedam celina kojima smo pokušali da pokrijemo najznačajnije teme koje se odnose na Prvi svetski rat na Balkanu i ulogu velikih sila u do tada najvećem svetskom sukobu. Već nazivi tih celina dovoljno govore o karakteru naučnih radova objavljenih u Zborniku. To su Istoriografija, Rat i diplomatija, Vojnoistorijski glasnik o Prvom svetskom ratu, Balkan u Velikom ratu, Srpska vojska u Prvom svetskom ratu, Sećanja i Nakon rata, rekao je potpukovnik Milkić.

O uvek aktuelnom revizionizmu kad je reč o odgovornosti za rat i izazivačima sukoba govorio je dr Aleksandar Rastović koji je istakao da Zbornik radova daje jasan, multidisciplinaran, sveobuhvatan, stručan i objektivan odgovor na neka, uslovno rečeno, otvorena pitanja. A da posle Prvog svetskog rata više ništa nije bilo kao pre njega utrdio je doc. dr Aleksandar Životić koji je istakao da je važno da se neke stare teme povremeno otvore s novim argumentima, posebno ako su istražene s manje tradicionalizma i predubeđenja.

(izvod)

Zbornik radova: Prvi svetski rat, Srbija, Balkan i velike sile


Sastavni deo državnog rezona zapadnonemačke demokratije (kao i vlasti Socijalističke ujedinjene partije u Istočnoj Nemačkoj), bio je distanciranje od Hitlerove diktature. Ali kako je bilo moguće istovremeno držati distancu od Drugog i Trećeg rajha, a u sećanju iskazati bliskost prema poginulim vojnicima. Odgovor glasi: putem uopštavanja i deistorizacija. To znači: Od 1950‐ih godina vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu utopili su se u veću grupu poginulih u oba svetska rata. Kao primer navodimo spomenike koji su tokom 1920‐ih i 1930‐ih godina skoro u svakoj opštini podignuti u čast vojnika. Jednostavno su posle 1945. brojevima „1914–1918“ dodali brojeve „1939–1945“ i time je memorijalno razdoblje bilo produženo na celu prvu polovinu 20‐og veka, na takozvani vek svetskih ratova.Izvor: MORS; MGIMO 


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html