Crveno doba - zločini komunista u Srbiji i Crnoj Gori

Crveno doba - zločini komunista u Srbiji i Crnoj Gori

CRVENO DOBA - ZLOČINI KOMUNISTA U SRBIJI I CRNOJ GORI 
Dokumentarna serija, 2004. godina, 6 epizoda
Autor: dr Dušan T. Bataković, istoričar

"Crveno doba" je je dokumentarni film koji se bavi sistematskim istrebljivanjem građanske klase u Srbiji i Crnoj Gori od strane revolucionarnih, komunističkih vlasti. Projekat se posebno bavi događajima u srpskim gradovima nakon ulaska komunističkih snaga ’44./’45, stradanjem profesora, industrijalaca, trgovaca, lekara, advokata, umetnika, pisaca, sveštenika i ostalih uglednih građana i članova njihovih porodica na teritoriji Srbije i Crne Gore. Istraživanje je fokusirano na period od 1941. do 1947. godine kada je izvršen najveći broj hapšenja i likvidacija.

Film je nastao kao plod projekta "Suočavanje sa totalitarnim nasleđem komunizma u Srbiji i Crnoj Gori" nevladine organizacije "Veće za demokratske promene" koji je realizovao tim istoričara i novinara (Radmila Pejić, Aleksandar Marinković, Saša Mišić, Zoran Skopljak, Nebojša Berec, Branko Vučković, Ivan Becić) vođen autorom projekta i predsednikom Veća Dušanom T. Batakovićem. Montažer: Petar Jakonić.

Pored građe iz arhiva i dokumenata, najvažniji izvor podataka su iskazi neposrednih svedoka, žrtava ili njihovih potomaka koji su neposredno osetili revolucionarnu smenu vlasti od jeseni 1944 godine. Svi iskazi, intervjuisanih svedoka zabeleženi su kamerom i kao takvi su dragocen izvor i za druga istraživanja koja se tiču perioda pred drugi svetski rat, sam rat i period posle rata kada je uspostavljena komunistička vlast u Jugoslaviiji. Kako su intervjuisani svedoci u periodu koji obrađuje istraživanje sada već na kraju svoga biološkog veka njihovi iskazi predstavljaju dragocen izvor informacija koji ostaje za dalja istraživanja. Snimljeno je preko sto sati razgovora, probrano više sati filmskog materijala iz Muzeja jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti koji se odnose na period od 1941. do sredine pedesetih godina.

Svi saradnici na projektu su ljudi bez ideoloških predrasuda prišli čitavom projektu sa ambicijama da rad na njemu predstavlja trezveno, na arhivskoj građi i na svedočanstvima zasnovano istraživanje koje ne želi da revalorizuje istoriju, već da na period kojim se bavi baci jedno novo svetlo kojim će se haos nastao na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata osvetliti iz novog ugla.

Film je postavljen uz dozvolu autora, dr Dušana T. Batakovića.

IN MEMORIAM - DUŠAN T. BATAKOVIĆ

PRVI DEO, 1:19:12DRUGI DEO, 1:08:49TREĆI DEO, 57:10ČETVRTI DEO, 1:05:26

Sagovornici su bili: Svetolik Nikolić, Dušan Filipović, Nenad Đorđević, Jovan Pavlović-Bojadžić, Predrag Ilić, Petar Simović, Slobodan Ćirović, Dragoslav Stepković. Tu se govorilo o oslobođenju Kragujevca, na dan trogodišnjice fašističkog streljanja njegovih građana, ali i o osveti druge vrste - o skrnavljenjima koja su činili i pobednici, a "na meti" su bili krst, kruna...PETI DEO, 1:11:08ŠESTI DEO, 1:10:31


DUŠAN T. BATAKOVIĆ: Prisvajanje autorstva

"MRAČNA STRANA POBEDE"; "VREME" BR. 732

Sa opravdanim zakašnjenjem (živim u Atini, gde sam ambasador SCG), pročitao sam intervju P. Jakonića o dokumentarnoj seriji "Crveno doba" u vašem cenjenom listu u broju od 13. 01. 2005. Više nego neprijatno bio sam iznenađen načinom na koji je predstavljen moj autorski rad na ovoj seriji. Naime, serija "Crveno doba" je moj lični, desetak godina pripreman i osmišljavan autorski projekt za koji sam 2000. godine našao sponzore, obrazovao istraživački tim i podelio im zaduženja za rad u arhivima, predložio listu glavnih sagovornika i na kraju lanca od oko 20 saradnika angažovao, na predlog producenta, još i P. Jakonića, poznatog montažera, da usnimi i potom, uz saradnju s mojom istraživačkom ekipom, odabere i obradi najbolje odlomke iz snimljenih svedočanstava. Scenario serije pripremio sam zajedno sa grupom saradnika, da bih potom, prilikom povremenih boravaka u Beogradu, pažljivo pregledao snimljeni i obrađeni materijal i značajno intervenisao u njegovom konačnom uobličavanju. Prikazivanje serije na RTS-u, takođe, ne bi bilo moguće da za to nisam založio svoj stručni autoritet. Stoga smatram ne samo neprimerenim nego i moralno neopravdanim da se moje autorsko delo prisvaja, a moj doprinos, kako sugeriše Jakonićev intervju, svodi na saradnički, iako je u pitanju obrnut slučaj. Uostalom, samo analogije radi, Karl Sagan je pravi autor projekta serije o kosmosu, a ne njen montažer ili reditelj. Na kraju bih dodao i činjenicu da sam u ovom projektu jedini radio besplatno, a sve ostale saradnike platio u skladu s raspoloživim finansijskim mogućnostima.

Izvor: Vreme, 3. 2. 2005.


ARHIVA PPNS

BATAKOVIĆ O PSEUDOPATRIOTAMA


AGAPE: DUŠAN BATAKOVIĆ (2016, 2017)


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html