Radna grupa, koju je inicirao Zaštitnik građana, osudila brutalne napade na novinare

Radna grupa, koju je inicirao Zaštitnik građana, osudila brutalne napade na novinare

Radna grupa za platformu o napadima i pitiscima na novinare i medijske radnike osudila je danas brutalno sprečavanje reportera više medija da obavljaju svoj posao i izveštavaju sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Iako je zakonski uređeno da novinare niko ne sme da sprečava u izvršavanju radnih zadataka, kolege iz brojnih redakcija, i pored vidno označenih novinarskih obeležja, bili su meta radikalnih demonstranata ali i policije – od vređanja, uništavanja radne opreme do privođenja i premlaćivanja”, navela je Radna grupa u saopštenju za javnost.

Radna grupa je navela da posebno zabrinjava brutalnost pojedinih policajaca prema novinarima.

“Radna grupa apeluje kakao na demonstrante, tako i na policiju, da prestanu sa napadima na novinare, jer će bez novinara na protestima građani ostati uskraćeni za informacije koje su od nesumnjivog javnog značaja”, piše u saopštenju.

U petak uveče su na protestima u Beogradu oko 22 sata, dok su bili na zadatku ispred Skupštine Srbije, napadnuti izveštači Novinske agencije Beta Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović.

Miškov je udaren u glavu ciglom, koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgradu skupštine. Rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i zadržan na lečenju.

Svetlana Dojčinović je pogođena u ruku kamenom koji je takođe doleteo iz grupe demonstranata okupljenih u bilizini ulaza u skupštinu. Njoj je ruka ušivena u Urgentnom cetru i sada se oseća dobro.

Grupa demonstranata napala je i ekipu televizije N1 i izbila mikrofon iz ruke izveštaču Petru Gajiću.

Napadnuti su i reporterka Al Džazire Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani. Reporteri su prošli bez povreda, ali im je polomljena oprema, zbog čega nisu mogli da emituju snimak sa sinoćnih demonstracija u Beogradu.

Novinarske ekipe bile su izložene verbalnim i fizičkim napadima i prethodnih večeri. Novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića napala je grupa huligana i razbila mu je glavu a pomoć mu je pružena u Urgentnom centru. Povređen je i fotoreporer Uroš Arsić kome je kamenica, koja je doloetela iz mase, polomila nos.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva Srbije iako je, kako tvrdi, imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres, spreda i na leđima.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka.

U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena tečnošću. Ekipu RTS od huligana su, prema njihovom kazivanju, odbranile kolege iz „Južnih vesti“.

Podsetili su da je Žikica Stevanović, izveštač Bete, zadobio u noći između 8. i 9. jula povrede glave u udarce po celom telu kod Pravnog fakulteta u Beogradu od pripadnika policije, koji su ga prvo udarcima oborili, a potom se vratili i nastavili da ga udaraju dok je ležao na zemlji, iako je sve vreme govorio da je novinar i pokazivao novinarsku legitimaciju, ali to nije pomoglo.

Te noći su i snimatelji Bete Luka Pređa i Relja Pekić takođe dobili udarce pendrecima po telu, iako su navodili da su snimatelji agencije na radnom zadatku.

Osim novinara Beta, juče su napadnuti novinarke i novinari portala Nova.rs. Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke nova.rs Milicu Božinović i Natašu Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Radna grupa će pripremiti izveštaj i dostaviti ga poslanicima buduće Skupštine Srbije, tužilaštvu, Platformi za slobodu medija Saveta Evrope i Evropskoj federaciji novinara, piše u saopštenju je je potpisao predsednik Radne grupe Veljko Milić, izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ta Radna grupa formirana je na inicijativu Zaštitnika građana Srbije, i u njoj se nalaze predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i sindikata.

Foto: Aleksandar Levajković, Saša Džombić/FoNet; Beta; Nova.rs; N. Skenderija/Novosti
Izvor: NUNS, 12. 7. 2020.SAOPŠTENJA ZAŠTITNIKA GRAĐANA

Zaštitnik građana obišao zadržana lica nakon protesta, 8. jul 2020.

b_300_0_16777215_00_images_20200709_NPM.jpeg

Zaštitnik građana je danas obišao zadržana lica nakon protesta, koji je održan u noći između 7. i 8. jula ispred Narodne skupštine.

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) i Odeljenja za hitno postupanje došli su do saznanja da se radi o 23 lica i danas su obavili razgovor sa njih osam, dok će sa ostalima razgovor obaviti naknadno, jer se oni više ne nalaze u prostorijama za policijsko zadržavanje. Tom prilikom su obavešteni da je za sada protiv jednog lica podneta krivična prijava, a protiv sedam prekršajne prijave.

Četvorica od tih osam lica su imali primedbe na postupanje prilikom intervencije službenih lica, ali ne i na postupanje policijskih službenika prilikom transporta i zadržavanja u policijskoj stanici.

U četvrtak, 9. jula 2020 godine, Zaštitnik građana će kontrolisati rad službenih lica na čija su postupanja prilikom intervencije zadržana lica imala pritužbe.

Zaštitnik građana ponavlja apel građanima, ukoliko smatraju da su im Ustavom i zakonima zagarantovana prava prekršena, da se obrate ovoj instituciji.

Saopštenje Zaštitnika građana povodom pokretanja postupka kontrole rada MUP-a, 8. jul 2020.

Na osnovu informacija i video zapisa u medijima na kojima se vidi postupanje policijskih službenika tokom protesta u noći između 7. i 8. jula 2020. godine ispred i u okolini Narodne skupštine i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica.

Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana danas obavljaju sledeće radnje u postupku:

  • Nenajavljenu posetu PU za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima;
  • Razgovaraju sa nadležnima i upoznaju se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći između 7. i 8. jula 2020. godine;
  • Na osnovu člana 101 i 241 Zakona o prekršajima koji se tiču javnosti rada sudova, prisutvovaće današnjim suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu;
  • U narednom periodu neposredno će pratiti zdravstveno stanje svih povređenih lica.

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiće ubuduće, na licu mesta, postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu.

Zaštitnik građana podseća da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Republika Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Zaštitnik građana poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja.

Osuđujući svaki vid nasilja Zaštitnik građana apeluje i na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta u Srbiji da na miran i dostojanstven način iskazuju svoje stavove, bez sukoba sa službenim licima i uništavanja imovine. Istovremeno ih poziva da se obrate Zaštitniku građana u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava.

Policija nije koristila prekomernu silu, pojedinačni slučajevi biće ispitani, 9. jul 2020.

b_300_0_16777215_00_images_20200709_NPM1.jpeg

Zaštitnik građana utvrdio je direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u centru Beograda 8. jula 2020. godine da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima tog okupljanja, osim u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Zbog utvrđivanja potpune istine i obaveštavanja javnosti o činjenicama, Zaštitnik građana ističe da je za pojedinačne slučajeve upotrebe prekomerne sile pokrenut postupak kontrole i da nije bilo sistemske represije policijskih službenika.

Prema informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek nakon što su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem.

Predstavnici tih timova bili su očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će Zaštitnik građana ispitati, ali i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani i da su reagovali uzdržano na napade do krajnjih granica. U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana.

Takođe, jedan od timova Zaštitnika građana svedočio je situaciji da je kod nekolicine privedenih učesnika prilikom kontrole u džepovima pronađen suzavac.

Zaštitnik građana nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnjeg javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakom od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete.

Zaštitnik građana poziva nadležne organe na suzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja ali posebno apeluje na građane da se suzdrže od napada na službena lica i od uništavanja državne imovine. Timovi Zaštitnika građana nastaviće da prate dešavanja tokom sličnih događaja.

Izvor: Ombudsman.rs  
UNS: Snimatelj TV Pink povređen u napadu tokom protesta, 11. 7. 2020.UNS: Besplatna pravna pomoć napadnutim kolegama, pozivamo svedoke da nam se jave, 11. 7. 2020.NUNS na usluzi medijskim profesionalcima - ukoliko vam je potrebna pomoc obratite nam se, 10. 7. 2020.OEBS traži od srpskih vlasti da zaštite novinare koji izveštavaju sa protesta, 10. 7. 2020.POVREĐENA 3 NOVINARA I SNIMATELJ KURIR TELEVIZIJE: Huligani šipkama tukli i gađali naše izveštače, 10. 7. 2020.NUNS: Policija sprečava novinare da izveštavaju o protestima, 9. 7. 2020.ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije, 9. 7. 2020.SafeJournalists: Srpska policija da osigura bezbednost medijskih radnika na protestima, 8. 7. 2020.Napadnuti snimatelji Tanjuga nastavili da izveštavaju do kraja protesta, 8. 7. 2020.PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

SPECIJALNOJ BOLNICI ČIGOTA POTREBNA POMOĆ (FOTO)

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE, 11. 7. 2020: NOVI POZITIVNI REZULTATI - KRAGUJEVAC 42, TOPOLA 1, RAČA 1, LAPOVO 1 (ŠUMADIJSKI OKRUG 45)

UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19

ZAŠTO JE KRAGUJEVČANIN, IZUZETNI STUDENT, STIPENDISTA FRANCUSKE VLADE, ’TRETIRAN KAO KRIMINALAC’ U RODNOM GRADU?

DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)


O KORONA VIRUSU, OTKRIVENOM 1965. GODINE - PROF DR. STEVAN BALJOŠEVIĆ I PROF. DR DRAGAN DELIĆ 


KAKO UBLAŽITI ANKSIOZNOST POVODOM KORONAVIRUSA

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html