Razlog urušavanja zida Zelene pijace još uvek nepoznat

Razlog urušavanja zida Zelene pijace još uvek nepoznat

Urušavanje zida Zelene pijace "Centar" uzburkalo je kragujevačku, ali i širu javnost početkom jula. Objektu iz 1929. godine namenjena je potpuna rekonstrukcija do kraja zime 2021. godine, ali se već u sedmoj nedelji rada dogodilo nešto nepredviđeno izvođaču radova, konzorcijumu firmi Euro Domus iz Beograda (osnovane 1992), Maksim gradnja iz Subotice (2007) i Potens perforacija iz Požege (1999).

Video: Gradnja.rs

Kao da samo urušavanje nije bilo dovoljno neugodno, usledio je i incident koji je priredio jedan od predstavnika izvođača radova, ometajući snimanje reportera N1 iz Kragujevca Milana Nikića.

Na pitanje kada i zašto je došlo do urušavanja zida ove pijace, iz JKP Šumadija smo dobili odgovor da se to dogodilo 6. jula u 11 časova i 15 minuta, "tokom izvođenja radovi na izradi kampada koje imaju za cilj ojačavanje postojećeg temelja. Urušio se deo zida nakon izrade kampada, tj. dodatnog ojačavanja zida", pojašnjavaju u ovom preduzeću.

- Radovi su izvođeni u skladu sa projektno tehničkom dokumentacijom na koju je dobijeno odobrenje za izvođenje radova od strane nadležnog organa i u skladu sa tehnologijom gradnje definisanom projektom. Razlog zbog koga je došlo do urušavanje, biće utvrđen u narednom periodu od strane nadležnih institucija. U ovom trenutku nemamo informaciju o tome, navedeno je u odgovoru.

Upitani šta su ovim povodom preduzeli, u JKP Šumadija odgovaraju da su poslove vršenja stručno tehničkog nadzora poverili Gradskoj upravi za razvoj, sa kojom je, u saradnji sa izvođačima radova, angažovan stručnjak sa Građevinskog fakulteta u Beogradu - sa katedre za građevinsku geotehniku, kako bi našli najbezbednije i najracionalnije rešenje za završetak ovog projekta.

Pošto su potpisanim ugovorom predviđene kaznene mere, iz Šumadije nam je potvrđeno da sledi naknada štete - "izvođač radova je prihvatio kao svoju obavezu izgradnju porušenog zida u prvobitno stanje". JKP Šumadija do sada nije sarađivalo ni sa jednim predstavnikom iz pomenutog konzorcijuma izvođača.

Postupak izbora izvođača radova sprovela je Gradska uprava za javne nabavke, a nadzor nad rekonstrukcijom objekta vrši Gradska uprava za razvoj.

Izvođenje radova se deli u tri celine, i to:

  • celina 1 - izgradnja nadstrešnice sa prodajnim platoom, čija je ukupna vrednost 113.871.049 dinara
  • celina 2 - rekonstrukcija, adaptacija i sanacija matičnog objekta, što košta 82.862.189 dinara
  • celina 3 - izgradnja podzemne garaže u vrednosti od 96.264.761 dinara.

Sveukupna cena izgradnje podzemne garaže, izgradnje rekonstrukcije matičnog objekta i izgradnja nadstrešnice je 292.998.000 dinara.

Rok za završetak rekonstrukcije je 210 radnih dana od dana uvođenja u posao, neradnim danom se smatraju nedelja i dani koji nisu povoljni za gradnju usled uticaja vremenskih uslova. Izvođač je uveden u posao 22. maja 2020. godine, navedeno je na kraju odgovora koje je JKP Šumadija uputilo portalu Prviprvinaskali.com.

Grubom računicom, do kraja godine biće oko 160 radnih dana, sa još 50-ak dana rada u narednoj godini, pijaca bi trebalo da bude rekonstruisana do kraja marta 2021. godine, ako se dalji poslovi odvijaju po planu.

Pored rekonstrukcije matične zgrade i uređenja platoa, biće izgrađena podzemna garaža sa 53 mesta za parkiranje i nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

Podsećamo, Zelena pijaca "Centar", površine 1.442m², zauzima najreprezentativniji prostor starog gradskog jezgra i predstavlja vredno arhitektonsko nasleđe. Zato je proglašena kulturnim dobrom grada Kragujevca

Gradska tržnica - "hram trgovine" - građena je od 1. septembra 1928. do 1. novembra 1929, za vreme opštinske uprave na čijem čelu je bio predsednik Voja Kalanović. Autor projekta je ruski arhitekta Georgije Kovalevski, izvođač radova preduzeće "Tuner i Vagner" iz Beograda, a nadzor je vršio gradski arhitekta Leonid Zaloga.

05 PRVI PRVI NA SKALI Ženska pijaca u Kragujevcu - Hram trgovine

Detaljnije:

ŽENSKA PIJACA U KRAGUJEVCU - TRAGOVI U ISTORIJI I KULTURI


07 PRVI PRVI NA SKALI Ženska pijaca u Kragujevcu - Povratak sa pijace - M. Rakonjac

Povratak s pijace - fotografija M. Rakonjca

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html