Šta to ’niče’ ispred Gradske tržnice (’Hrama trgovine’) iz 1929?

Šta to ’niče’ ispred Gradske tržnice (’Hrama trgovine’) iz 1929?

Zelena pijaca "Centar" zauzima najreprezentativniji prostor u sklopu Miloševog venca, odnosno starog gradskog jezgra i predstavlja vredno arhitektonsko nasleđe zbog čega je proglašena kulturnim dobrom grada Kragujevca. O njenom očuvanju i zaštiti brine Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

U maju 2020. godine započelo se sa rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom zelene pijace "Centar" i radovi obuhvataju izgradnju podzemne garaže (53 parking mesta) sa uređenjem platoa, sređivanje parkovskih površina, rekonstrukciju matične zgrade, kao i izgradnju nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima.

PRVI PRVI NA SKALI Šta to niče ispred Gradske tržnice (’Hrama trgovine’) iz 1929 1

Najstarija zelena pijaca u Kragujevcu "Centar" neće biti otvorena jer se narednih dana očekuje njena rekontrukcija. Izabran je najpovoljniji ponuđač, a radovi u vrednosti od 293 miliona dinara biće finansirani sredstvima iz dugoročnog investicionog kredita JKP Šumadija Kragujevac.

Zelena pijaca "Centar" koja zauzima najreprezentativniji deo Miloševog konaka sagrađena je 1929. godine i pod zaštitom je države. Rekontrukcijom će zadržati svoj prvobitni izgled, ali će imati i nove sadržaje koji će odgovarati samom objektu. Pored rekontrukcije matične zgrade i uređenja platoa, biće igrađena podzemna garaža sa 53 parking mesta i nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima.

Rok za završetak rekonstrukcije je 210 radnih dana od početka radova.

PRVI PRVI NA SKALI Šta to niče ispred Gradske tržnice (’Hrama trgovine’) iz 1929 2

Foto: Zoran Petrović
Izvori: JKP Šumadija; Grad Kragujevac


ARHIVA PPNS

"...Ozbiljnost pristupa ovom problemu nalazimo u svim dokumentima koji su pratili realizaciju – od javnog konkursa i izbora najboljeg projekta, preko sličnog načina izbora izvođača radova, do razrade svih nužnih radnji, kao što je izbor materijala, dobavljača istih i dr. Tako je, najpre, izabran prostor, u to vreme prazan, između tadašnjih ulica Karadžićeve i ulice M. Obilića, a danas Karadžićeve i ulice Crveno barjače. Nekada poligon za egzerciranje vojske kneza Miloša, sada se pokazao kao dovoljno prostran i pogodan za izgradnju jedne reprezentativne javne građevine. Značaj i funkcija – „stomak“ grada Kragujevca, obezbedili su joj ovo ugledno mesto na blago uzdignutom platou, u dobrom okruženju parka gde, poput usidrenog broda, dominira prostorom..."

Autor teksta Radmila Milivojević, istoričar umetnosti

PRVI PRVI NA SKALI Šta to niče ispred Gradske tržnice (’Hrama trgovine’) iz 1929 3


ŽENSKA PIJACA U KRAGUJEVCU - TRAGOVI U ISTORIJI I KULTURIPRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari