To nije Nikola Tesla - saopštenja Tesla naučne fondacije i zadužbine Petar Mandić povodom modne kreacije u Parizu

To nije Nikola Tesla - saopštenja Tesla naučne fondacije i zadužbine Petar Mandić povodom modne kreacije u Parizu

U rezidenciji ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj Ane Hrustanović u Parizu je 15. novembra održano sedmo izdanje modne manifestacije „Serbian Fashion Day”, autorke dr Vesne de Vinča Jugović. Ovogodišnja tema, modnog događaja bila je predstavljanje lika i dela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle pa se ova manifestacija skraćeno zvala „Tesla Fashion”.

Sajt Rasejanje.info, objavio je da je ovo sedmo po redu izdanje modne ekstravagancije imalo za cilj da promoviše lepšu stranu Srbije i kreativni potencijal domaćih modnih stvaralaca. Srpski modni kreatori, Bata Spasojević, Mladen Milivojević Baron, Dejana Milosavljević i Jelena Mandić Urijel (dalji potomak čuvenog inženjera i pronalazača Nikole Tesle), predstavili su svoje najnovije kolekcije inspirisane Teslinim životom i dostignućima pred mnogobrojnom publikom u Parizu koju su sačinjavali francuski političari, parlamentarci, ambasadori, članovi kraljevskih porodica, svetski novinari, sportisti, industrijalci, voditelji, predstavnici sprskog rasejanja... Revija je ponudila raznovrsna dizajnerska rešenja inspirisana Teslinim životom i brojnim dostignućima, piše na ovom sajtu.

- Serbian Fashion Day posvećen je „čoveku svetlosti” Nikoli Tesli. Srbin i Amerikanac, veliki vizionarski naučnik i humanista koji je obogatio svet sa više od 700 naučnih izuma, počevši od hidroelektrane na vodopadu Nijagara do naizmenične struje koja je osvetlila čitavu planetu. Tesla je razotkrio mnoge tajne za sve nas. Nazvan je ocem 21. veka jer se njegovi izumi, tek sada, u potpunosti ostvaruju i verifikuju, putem bežičnog prenosa energije koji je Tesla zamislio, izjavila je prisutnima dr Vesna de Vinča, preneo je ovaj izvor.

May be an image of 5 people and text that says ’8:11 Viber vesnauevinva ·.... 192 likes vesnadevinca Paris. Serbia Fashion Day 2023 dedicated to Serb Nikola Tesla. Tesla Fashion Project. Author and... more View all comments Add comment... 13 hours ago orvis Sponsored’

SAOPŠTENJA

Povodom ovog događaja, prvo vanredno saopštenje sročeno je u Crnoj Gori 18. novembra, objavio ga je UO Zadužbine "Petar Mandić" pod naslovom "Neslaganje sa neprimerenim načinom na koji je predstavljen Nikola Tesla", a objavljujemo ga u celini.

Izražavamo svoje duboko neslaganje sa krajnje neprimerenim načinom na koji je u jednoj od više desetina modnih kreacija predstavljen Nikola Tesla. Aluzija tog jednog performansa, na kome je Tesla prikazan na način koji ne pristoji najvećem srpskom geniju i pronalazaču jer implicitno šalje krajnje degutantnu poruku, jeste takva da svakom iskrenom poštovaocu Teslinog dela stvara neprijatan osećaj.

Razumemo da u svetu umetnosti, po prirodi stvari, postoje određene slobode, no jednako podsećamo da je sloboda istinita i autentična jedino ukoliko poštuje dostojanstvo i duhovni integritet svake ličnosti, u ovom slučaju jedne koja je izrazito važna za srpski narod i koju treba svetu predstaviti na pravi način. Mentalni egzibicionizmi, u kojima se Teslin lik koristi na krajnje neprimeren način, ne priliče srpskom narodu, niti mestu na kome je manifestacija održana (Rezidencija ambasadorke Republike Srbije u Parizu).

Na kraju, postavljamo sasvim otvoreno pitanje modnom kreatoru spornog performansa (budući da ne znamo ko je od četiri navedena autor te „kreacije“): Da li smatrate da bi Nikola Tesla želeo da danas bude predstavljen svetu na ovakav način? Zapitajmo se, uostalom, kako bi Tesla, kao čovek koji je tokom celog svog pronalazačkog perioda negovao krajnje elegantan pristup oblačenju i pojavi u američkoj javnosti, reagovao na ovu vrstu postmodernističkog egzibicionizma, da se kojim slučajem našao u publici?

Duboko verujući u iskrene i dobre namere autora te specifične kreacije (ne znamo ko je on niti nam je cilj da upiremo prstom u bilo koga), molimo ovom prilikom da u slobode modnih kreacija bude utkana i svest o dugoročnim posledicama uprkos trenutnoj ili kratkoročnoj vrednosti umetničkih provokacija. Nadamo se, pritom, da je ceo ovaj nemili događaj samo rezultat nepromišljenosti i u tom smislu pozivamo kreatora sporne kreacije da svoj umetnički talenat ubuduće koristi u skladu sa gore iznetim kritičkim, ali krajnje dobronamernim zapažanjima.

Ispred Upravnog odbora Zadužbine,
Vladimir Obućina, upravitelj


TO NIJE NIKOLA TESLA!

Ovo je naslov drugog saopštenja od 19. novembra koje je kao vanredno iz Filadelfije (SAD) uputila Teslina naučna fondacija (TNF) 19. novembra. Objavljujemo ga takođe u celini. 

Povodom modne manifestacije pod nazivom Serbian Fashion Day, autorke Vesne Jugović (Vesna De Vinča), održane u Parizu sredinom novembra ove godine, na kojoj su revijalno predstavljene kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle od strane četiri modna kreatora, Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Amerike, ovim saopštenjem se ograđuje od nedopustive zloupotrebe lika i dela Nikole Tesle na način kako je to prezentirano, pre nekoliko dana, na reviji u Parizu.

Ovo činimo stoga jer je idejni kreator modne revije, Vesna Jugović, zloupotrebila našu načelnu saglasnost u smislu saradnje, ali nas nije konsultovala, niti rekla kako će izgledati modna revija u Parizu. Ovim putem javno povlačimo poziv i učešće modne revije autorke Vesne Jugović, na konferenciji „U duhu Tesle 2024“ koja će se tradicionalno održati 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu.

На слици може бити: 1 особа и текст који гласи „WINDATION TESLA 12TH TESLA SPIRIT CONFERENCE AWARD 2024 IN NEW YORK DAY OF TESLA SCIENCE FOUNDATION IN NYC Celebration of Tesla’s People New Year NEW YORKER JANUARY13 2024 9AM-4PM 5PM-7PM Location: New Yorker Hotel, NYC JOIN NOW www.teslasciencefoundation.org B ntesla sciencefoundatic“
Svesni smo činjenice da je pomenuta revija mode bila spektakularna i uspešna, kako medijski, tako i kod većine gostiju i zvanica, ali mi kao Teslina naučna fondacija koja nosi njegovo ime, imamo dužnost i obavezu da brinemo i pre svega zaštitimo njegov lik i delo.

Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom).

To je trenutak kada je revija mode u čast Nikole Tesle objektivno izašla iz prihvatljivog okvira za Tesla naučnu fondaciju. Jednostavno, Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu.

Lik i delo Nikole Tesle krasi pre svega posvećenost radu i izumima za dobrobit čovečanstva.

Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje.

Osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, Amerika
Nikola Lončar

На слици може бити: 1 особа и текст који гласи „You Just now 65% 17:31 Tub“
Komentar Lončara sa Fejsbuka: Pažljivo pogledajte deo haljine sa tri detalja

Foto: In4s 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html