Tuđman: Tobože im jamčiti prava (1995); Oluja, kolona duga vekovima (2015)

Tuđman: Tobože im jamčiti prava (1995); Oluja, kolona duga vekovima (2015)

Tuđman: Tobože im jamčiti prava..., 31. jul 1995.

Transkripti razgovora Tuđmana, njegovih saradnika i generala ukazuju na postojanje plana za progon Srba tokom akcije "Oluja".

Iako hrvatske vlasti ni deset godina nakon akcije "Oluja", ne priznaju da je u toku te akcije bilo planskog progona civila, transkripti razgovora, bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana sa tadašnjim vojnim vrhom, pokazuju suprotno. Iz tih transkripata može se jasno videti, da namera tadašnjeg hrvatskog vrha nije bilo, samo, osvajanje tzv SAO Krajine.

Franjo Tuđman: "Treba predvidjeti i neke snage, koje će izravno djelovati prema Kninu, a osobito, gospodo, prisjetite se - koliko je hrvatskih mjesta i gradova razoreno, u Kninu još nije danas tako. Jako bi bilo dobro, prema tome, opravdanje za ovakvu akciju je njihov protuudar od strane Knina, itd, pa prema tome, i imamo izliku da udarimo, ako možemo s topništvom, kao možete po... da se demoralizacija do kraja".

Ante Gotovina: "Da, od tog ratnog plana, koji je već odobren, to je sve predviđeno, znači, one snage, koje su u obrani, određene.... povoljna situacija, kreću u..."

Davor Domazet: "...kao snage za gonjenje".

Na sastanku, koji je održan svega nekoliko dana uoči "Oluje", hrvatski vrh je odlučio da opravdanje, pred svetskom javnošću, za takvu akciju "pronađe" u navodnom granatiranju Gračaca, od strane vojske SAO Krajne.

U transkriptima se, takođe, može pročitati, da je pored osvajanja krajne, bilo predviđeno i proterivanje srpskog stanovništva iz tog dela Hrvatske.

Vladimir Zagorec: "Mi bi njima, predsjedniče, morali otvoriti džep, ali oni kad počnu bježati oni će morati negdje bježati, prema Kninu neće, prema Kostajnici, moramo otvoriti negđe džep gdje će oni pobjeći - Dvor na Uni".

Gojko Šušak: "Treće, predsjedniče, samo da još završim. Možemo li mi imati vašu suglasnost, ali s time da onda idemo i u rizike ako izgubimo. Ja mislim da bi to psihološki imalo efekat na njih da mi, nakon prvog dana operacije po Benkovcu, Obrovcu riskiramo baciti letke s nečim što bi moglo i nastradati, ali da znademo onda unaprijed da je to nešto što smo riskirali, ali ih pozvati u vaše ime, kakav god letak napraviti, nakon prvog dana operacije, u njemu kazati putove kojima se mogu izvlačiti, napraviti tako da izazove ovakva pomutnja kakva je još duplo veća".

Franjo Tuđman: "Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd, a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd".

Izvor: Fonet, Beta, 2005.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Franjo Tudjman - Brioni, 31. jul 1995. sastanak

OLUJA U HAGU

Izbor iz dokaznog materijala

Izvor: Srpsko narodno vijeće


* * * 

OLUJA, KOLONA DUGA VEKOVIMA (1:29:09), 2015.

Dokumentarac RTS-a o tome kako su Srbi iz Hrvatske doživeli sudbinu Maja i Asteka

Kroz istoriju Srbi iz Hrvatske bili su vojnici odani Beču, remetilački faktor kako je govorio Ante Starčević, oduševljeni Jugosloveni pod kraljem Aleksandrom, ustaške žrtve u Drugom svetskom ratu, vernici druge Jugoslavije. Ono što nisu uspeli mnogi u težim istorijskim okolnostima, uradio je jedan čovek, u roku od 48 sati. Titov general, kako su ga često zvali Srbi iz Hrvatske, promeniće i njihov život i etničku sliku Hrvatske. Na Brionima, ostrvima koja su služila kao letnja rezidencija bračnog para Broz, do detalja je skovan plan za nestanak naroda, kome je pripadala i supruga jedinog jugoslovenskog maršala.

Plan je realizovan četvrtog i petog avgusta 1995. godine. O detaljima tog plana; odnosu Beograda i Zagreba prema svemu tome, kakva je bila uloga najvećih država Zapada? Da li je moglo nešto da bude drugačije? Da li bi nešto promenilo da je na vreme prihvaćen Vensov ili plan Z4 i da li je postojala veza između Erdutskog i Dejtonskog sporazuma?

Naposletku, da li ćemo Srbe iz Hrvatske jednom pominjati onako kako danas pominjemo Maje i Asteke?

O svemu tome u dokumentarnom filmu "Oluja, kolona duga vekovima" govore: Dejan Jović, Mladen Lazić, Miloš Ković, Tvrtko Jakovina, Milorad Pupovac, Sanda Rašković Ivić, Mile Bosnić, Ivan Zvonimir Čičak i mnogi drugi.


Kako je u Hrvatskoj obeležena Oluja, kako su Tuđman i Gotovina na Brionima pripremali plan za nestanak Srba.

Hrvatski državni vrh danas je podigao zastavu na Kninskoj tvrđavi. 1995. godine to je uradio Franjo Tuđman, nakon što je u Oluji ubijeno 1.869 ljudi, a iz Hrvatske proterano 220 hiljada Srba. Godišnjica Oluje sinoć se slavila i u Splitu, uz muziku Tompsona i parole iz vremena NDH.

Istraživali smo kako na sve to svakog avgusta gledaju Srbi povratnici u Hrvatskoj, kako žive ostatak godine, šta kažu politički lideri Srba?

Uoči godišnjice Oluje u hrvatske bioskope stigao je film General. Međutim u filmu o Anti Gotovini ne pominju se takozvani Brionski transkripti, niti se može čuti kako je Gotovina sa Franjom Tuđmanom, u julu 95. detaljno pripremao akciju Oluja. U emisiju vas podsećamo na Brionske transkripte koji su odlučili sudbinu krajiških Srba.

RTS OKO (29:13)


Izvor: RTS 

Prva objava na PPNS: 3. 8. 2020.

ARHIVA PPNS

ŽIVOT POSLE OLUJE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html