Jutarnji parovi - na početku leta 2022.

Jutarnji parovi - na početku leta 2022.

Leto 2022 (solsticij)

Leto na severnu Zemljinu hemisferu ove godine dolazi u utorak 21. juna u 11 sati i 13 minuta (po CEST, što je naše, srednjeevropsko letnje vreme).

To je 172. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 194 dana.

Leto će trajati 93 dana, 15 sati i 49 minuta, a završiće se 23. septembra u 03:03 kada počinje jesen.

Sezonska prognoza vremena

JUN 2022: Topliji i malo suvlјi jun. U trećoj dekadi juna moguć toplotni talas.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.1ºS.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom juna biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 49mm.

JUL 2022: Topliji i malo suvlјi jul. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 30 mm.

AVGUST 2022: Topliji i suvlјi avgust. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.

Foto: Prviprvinaskali.com
Izvori: Astronomski magazin; RHMZ


PPNS: Slikom

OSVEŽENJE

Iz arhive

ŠIMŠIR KOJI JE PREŽIVEO CYDALIMA PERSPECTALIS

Šimšir koji je preživeo Cydalima perspectalis

ZADNJA POJAVA MESECA U ZIMI 2021/2022

Zadnja pojava Meseca u zimi 2021/2022
KRAGUJEVAČKO PREDVEČERJE
Kragujevačko predvečerje, 5. 1. 2021.
JESEN U LEVČU
Jesen u Levču 2021
MUNJA IZNAD KRAGUJEVCA
Munja iznad Kragujevca, 9. 7. 2021.
TRN U SRCU ŠUMADIJE
Trn, u srcu Šumadije
Foto: Prviprvinaskali.com
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari