Početak proleća 2021.

Početak proleća 2021.

Proleće 2021. (ekvnocij, tj. ravnodnevica)

Proleće ove godine dolazi 20. marta u 10 sati i 37 minuta. To je 79. dan od početka godine. Istog dana na južnoj Zemljinoj poulopti počinje jesen. Proleće će trajati 94 dana, tj. do 21. juna 2021. u 5 sati i 32 minuta, kada počinje leto, objavio je Astronomski časopis.

Meteorološka najava

U Sremu ponegde, na širem području Beograda kao i na planinama jugozapadne i južne Srbije magla smanjuje vidljivost na 100 do 300 metara, ponegde i manje.

U NEDELJU I PONEDELJAK (21. i 22. MART) U BRDSKO-PLANINSKIM PREDELIMA OBILAN SNEG, A U NIŽIM PREDELIMA MEŠOVITE PADAVINE

Naoblačenje koje će se u subotu 20. marta u drugom delu dana sa juga i jugozapada Srbije širiti ka ostalim krajevima u nižim predelima uslovljavaće kišu, u brdsko-planinskim predelima sneg, a u toku noći ka nedelji (20/21. mart) kiša će mestimično preći u sneg i u nižim predelima, stoji u prognozi Hidro-meteorološkog zavoda Srbije.

Najviše padavina se očekuje u nedelju i ponedeljak (21. i 22. marta). U brdsko-planinskim predelima će doći do povećanja visine snežnog pokrivača za 20 do 30cm, lokalno i više. U nižim predelima padavine će i dalje biti mešovite, ali se u mestima sa vlažnim snegom može formirati i 10 do 20cm snežnog pokrivača, naročito na jugu zemlje.

Suvo vreme zadržaće se samo na severu Srbije, gde će povremeno biti i sunčanih intervala, najavio je RHMZ.

Vremenska prognoza i Srbija: U iščekivanju proleća - smena godišnjih doba u jednom danu

kolaž

Foto: Fonet/BBC

Kada se u jednom danu smene oblaci, magla, kiša, promiče sneg i na kraju grane sunce - kao što je to bio slučaj u Srbiji u petak - malo ko ostane imun na to.

Stručnjaci, međutim, kažu da je promenljivo vreme uobičajeno pred sam početak proleća koji ove godine pada u subotu 20. marta.

„To je normalno za mart da se u jednom danu smene sva četiri godišnja doba.

„Trenutno je tako da je dovoljno hladno da umesto kiše padne taj sitan sneg koji zovu babini jarci, što je vrsta padavine između ove dve", kaže za BBC na srpskom Marko Čubrilo, meteorolog iz Novog Sada.

Proteklih dana je temperatura vazduha u Srbiji bila ispod proseka za ovo doba godine.

Prema prognozi, sledećih pet dana jutarnja temperatura će biti oko nule, a maksimalna dnevna do devet stepeni Celzijusa, što je znatno ispod normale koja bi u najtoplijem delu dana iznosila između 12,5 i 17,3 stepena.

„Da je malo toplije imali biste prolećne pljuskove i nikom to i ne bi bilo neobično, a sad je hladnije pa pada više sneg, a manje kiše", kaže Čubrilo.

Za taj sitan sneg, odnosno ledene kuglice u narodu se kaže babini jarci, po Babi Marti - koja je prema tradiciji simbol ćudljivog vremena u trećem mesecu godine.

Za Babine jarce postoji i stručan naziv krupa - to je padavina koja se javlja kad je atmosfera nestabilna.

„Tad imate smenu toplih i hladnih slojeva u atmosferi i negde gore počne padati sneg, pa prođe kroz sloj toplijeg vazduha, pa se malo rastopi, onda uđe u hladniji i ponovo se zaledi.

„Tako dobijete tu mešavinu koja nije ni sneg ni kiša ni led, ne nastaje kao grad koji nastane u letnjim olujama", objanjava on.

U subotu 20. marta u 10 sati i 37 minuta kalendarski stiže proleće, ali pogled kroz prozor teško da će vam to potvrditi.

To će posebno osetiti hronični bolesnici.

Oprez se savetuje astmatičarima i ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Očekivane meteoropatske reakcije su reumatski i bolovi u mišićima.

Kakvo će vreme biti na početku proleća?

„Za vikend će biti i snega nešto malo više pogotovo južnije od Save i Dunava, biće i dalje hladno, ali od nedelje ide malo od srede pogotovo.

„Tad idemo ka proleću, sledeći vikend idemo ka prosečnih oko 15 stepeni", navodi Čubrilo.

Dolazak proleća izaziva konfuziju od kada se datum početka ovog godišnjeg doba pomera proteklih desetak godina, a nije stalno 21. marta, kao što su mnoge prethodne generacije đaka učile u školama.

Kada astronomi kažu da je „došlo proleće", podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu.

„Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako, zato se taj dan i zove dan prolećne ravnodnevnice", rekao je ranije Branko Simonović iz Astronomskog društva Ruđer Bošković za BBC.

Šta znamo o mesecu martu?

Mesec u kom dolazi proleće nije imao posebno mesto samo u verovanjima Starih Slovena.

Mart je dobio naziv po Marsu, koji je kod Starih Rimljana bio najveći bog i bog rata.

Prema legendi bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, pa mu je tako pripala čast da se po njemu nazove prvi mesec u godini.

Gotovo tri milenijuma u mnogim društvima to je bio prvi mesec u godini, piše portal Astronomija.

Na prostoru današnje Velike Britanije Nova godina se slavila prvog dana marta sve do ne tako davne 1752.

Nataša Anđelković
Izvor: BBC 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html