2018: Gradi se kuća Đure Jakšića; 2020: Replika nekadašnje Đurine kuće

2018: Gradi se kuća Đure Jakšića; 2020: Replika nekadašnje Đurine kuće

2017.

Adaptacija kuće Đure Jakšića2018.

Rušenjem kuće Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, počeli su radovi na izgradnji nove, koja će biti autentično mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu, ali i nova turistička lokacija.

Kako bi oživeli duh vremena Đure Jakšića i kuću u kojoj je proveo nekoliko meseci tokom boravka u Kragujevcu, Odlukom o budžetu grada Kragujevca još prošle godine planirali smo sredstva za izgradnju nove kuće. U okviru Programa regionalnog i ruralnog razvoja Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je u ime grada Kragujevca sa Švajcarskom agencijom za razvoj potpisala Ugovor o izgradnji kuće Đure Jakšića, na osnovu kojeg će švajcarska agencija u ovom projektu učestvovati sa 35 %, a grad Kragujevac sa 65 % sredstava, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Kultura treba da bude iznad politike, navodi Bjeletić, a kuća je srušena da bi se izgradila nova, pošto su nadležne službe i arhitekte rekli da kuća Đure Jakšića ne može da se renovira.

GRADI SE KUĆA ĐURE JAKŠIĆA

Izvor: Grad Kragujevac, 11. jul


U partnerstvu sa Udruženjem vinara Šumadije, gradom Kragujevcom, opštinom Topola i Centrom vinske kulture Wine Q, razvijen je i odobren za realizaciju projekat "Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije - IMPULS Wine".

Realizacijom ovog Projekta biće unapređena tehnologija proizvodnje vina za proizvođače, članove Udruženja vinara, razvijeni kapaciteti proizvođača grožđa i vina iz Šumadijskog vinskog reona, kao i zajednički resursi u sektoru vinogradarstva i vinarsta.

Projektom je predviđeno da u Kragujevcu kao ekonomskom centru regiona bude formiran Vinski hab. Kreiranjem takvog mesta Kragujevac se profiliše kao nosilac i promoter vinske kulture i šumadijskih vina, a kulturna ponuda grada postaje bogatija za višenamenski prostor.

Tim povodom Gradsko veće, na sednici održanoj 6. jula, donelo je zaključak o prihvatanju finansijskog učešća u realizaciji tog projekta, u procenjenoj vrednosti od 20 miliona dinara. Sredstva za ove namene su obezbeđena na pozicijama Gradske uprave za investicije i opredeljena za rekonstrukciju kuće Đure Jakšića.

Realizaciju projekta finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju - SDC, a sprovodi ga konzorcijum partnera koji predvodi NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija).

VINSKI HAB U KRAGUJEVCU

Izvor: Grad Kragujevac, 11. jul


Urađeno idejno rešenje nove kuće Đure Jakšića2019. 

Završetak kuće Đure Jakšića u prvoj polovini majaAdministracija usporila izgradnju replike kuće Đure Jakšića2020.

Kuća Đure Jakšića još jedna turistička atrakcija u KragujevcuFoto: Narodna biblioteka; Robert Čoban


ARHIVA PPNS

Rodna kuća Đure Jakšića

PRVI PRVI NA SKALI Rodna kuca Djure Jaksica Izvor Zavod za zastitu spomenika Zrenjanin

Foto: SANU
  • Radosti i razočarenja za vreme boravka u Šumadiji i Pomoravlju
  • Kragujevački dani Đure Jakšića (od okt. 1863-febr. 1865)
  • Rodna kuća Đure Jakšića nalazi se u u Srpskoj Crnji. Kuća je panonskog tipa, građena početkom XIX veka. Značajna je zbog toga što je u njoj rođen poznati pesnik, književnik i slikar Đura Jakšić (1832–1878)

OTAC I SIN - ĐURA JAKŠIĆDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html