Kuća Đure Jakšića (Srpska Crnja) i ’Nova kuća Đure Jakšića’ (Kragujevac)

Kuća Đure Jakšića (Srpska Crnja) i ’Nova kuća Đure Jakšića’ (Kragujevac)

Kuća Đure Jakšića

Veliki značaj

Kuća je panonskog tipa, građena tridesetih godina 19. veka sa dva ulična prozora, ulazom u trem i otvorenim tremom sa zidanim stubovima, koji prati dvorišnu fasadu.

Kuća Đure Jakšića

Kuća je posebno značajna zbog toga što je u njoj rođen poznati pesnik, književnik i slikar Đura Jakšić (1832 – 1878). Prvobitno se bavio slikarstvom, prošavši kroz slikarsku školu Konstantina Danila, a u jednom periodu boravio je u Minhenu i Beču. Jaka struja romantizma učinila je da se brzo i radikalno odvoji od svog učitelja i da se izdvoji kao autentična pojava u srpskom slikarstvu romantizma, posebno značajan po svojim istorijskim kompozicijama i portretima. U poeziji i književnosti takođe je bio izrazit romantičar, poznat po svojim rodoljubivim pesmama. U kući se nalazi spomen zbirka – Muzej Đure Jakšića u kojoj se održavaju Đurini dani u okviru manifestacije „Liparske večeri“.

Na kući su vršene intervencije u dva navrata: 1961. i 1981. godine, čije je zaštitne radove sprovodio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. I pored pokušaja da se rodna kuća Đure Jakšića prezentuje na atraktivan način, kulturna javnost i lokalna sredina nisu prepoznale prave potrebe posetilaca. Kuća danas izgleda anahrono, sa neadekvatnom postavkom, a lošem utisku doprinosi i devastirano dvorište.

U skladu sa onim što su stručne službe Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulrure predlagale poslednjih godina, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina pristupio je izradi projekta, kojim će se realizovati sasvim drugačija, savremenija prezentacija, kako rodne kuće, tako i dela ovog velikog srpskog umetnika.

Tokom 2011. godine urađeni su konzervatorski radovi na sanaciji kuće: zamenjena je trula krovna građa, postavljen je novi crep, obijen je dotrajali malter sa vlažnih unutrašnjih i spoljašnih zidova, i nanesen je nov malter. Izmenjena je postavka spomen muzeja i urađeni su printovi najpoznatijih Đurinih slika.

Kuća Đure Jakšića

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture, Zrenjanin 


Rodna kuća Đure Jakšića

Rodna kuća Đure Jakšića se nalazi u Srpskoj Crnji, podignuta je tridesetih godina 19. veka. Značajna je zbog toga što je u njoj rođen poznati pesnik, književnik i slikar Đura Jakšić (1832-1878). Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Kuća je panonskog tipa, konzervatorski radovi na objektu izvedeni su 1975. godine. Tokom 2011. godine izvedeni su konzervatorski radovi na kući: zamena krovne građe, postavljanje novog crepa, sanacija vlage. Postavka spomen-muzeja je osavremenjena.

Kuća Đure Jakšića

Info tabla ispred rodne kuće - spomen muzeja Đure Jakšića

Đura Jakšić

Đura Jakšić se prvobitno bavio slikarskim radom i sve do 50-ih godina prošlog veka smatrao se prvenstveno slikarem. Prošao je kroz slikarsku školu Konstantina Danila, boravio u dva maha u Beču i kratko u Minhenu. Jaka struja romantizma učinila je da se brzo i radikalno odvoji od manira svog učitelja i da se izdvoji kao sasvim autentična pojava u srpskom slikarstvu romantizma, posebno značajna po svojim istorijskim kompozicijama i portretima. U likovnoj strukturi njegove slike dominantno je osećanje za boju i njene konstruktivne i psihološke osobine, prevlast osećanja nad intelektualnim promišljanjem. Sklonost ka poeziji, koja je kod Jakšića bila pod jakim uticajem evropskog romantizma, u tesnoj je vezi sa njegovim slikarskim izrazom. Njegov književni rad odlikuje raznovrsnost, bogatstvotema i literarnih formi. Obuhvata ljubavnu i patriotsko-socijalnu poeziju, istorijske drame i pripovetke isvrstava ga među najveće liričare srpskog romantizma, kao što je i svojim slikarskim radom dosegao najveće domete u srpskom slikarstvu romantizma.

Kuća Đure Jakšića

Spomen muzej Đure Jakšića

U kući je danas smešten spomen muzej Đure Jakšića. Muzej je otvoren 1980. godine. U njemu se mogu videti kvalitetne reprodukcije slika Đure Jakšića, izbor pesama i odlomci pripovedaka, kao i etnološka zbirka. U okviru muzeja postoji i galerija u kojoj se izlažu slike savremenih umetnika.

Ovaj članak je napisan ili dopunjen u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, u okviru programa stažiranja koji je realizovala Vikimedija Srbije.

Kuća Đure Jakšića

Izvor: Vikipedija

Otvaranje kuće Đure Jakšića u Kragujevcu 9. juna

Nova kuća Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, zamišljena kao dom književnika, slikara, dramaturga, glumaca, muzičara i solista, spremna je da primi i proslavi najtalentovanije. Dom Đurinih kolega po peru i kičici, biće mesto za koncerte manjih kamernih ansambala, izložbe, čitanje poezije.

Kuća Đure Jakšića

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 9. jun. Podgnuta je na mestu stare kuće, u kojoj je neko vreme čuveni pesnik, slikar i učitelj živeo kao podstanar dok je službovao u Kragujevcu. Objekat s početka 19. veka, urušio se pod teretom vremena tako da je rekonstrukcija, kako je struka procenila, bila nemoguća.

Novi objekat ima dve etaže. Upravljanje gornjom etažom površine 160 kvadrata, gde će se u jednom delu nalaziti stalna postavka posvećena životu i delu Đure Jakšića, biće povereno Narodnoj bibliteci „Vuk Karadžić“. Biblioteka će, prema rečima Miljana Bjeletića, člana Gradskog veća za kulturu, oformiti Umetnički savet koji će planirati aktivnosti za celu godinu. Svi sadržaji koji se budu dešavali u ovom višenamenskom prostoru, galerijskog tipa, pogodnom i opremljenom za organizaciju izložbi, književnih večeri i sličnih dešavanja direktno će biti povezani sa životom i stvaralaštvom Đure Jakišića i značajno će unaprediti kulturni život u gradu. Neke od aktivnosti su predstavljanje dobitnika nagrade Đura Jakšić za najbolju zbirku poezije, Narodna biblioteka će raspisivati godišnji literarni i likovni konkurs na temu Đurinih dela, u planu je organizacija reprezentativnih likovnih izložbi poznatih kragujevačkih i srpskih umetnika. Suština je da ova kuća bude dinamična, da bude živa, da spojimo kragujevačku publiku sa kragujevačkim umetnicima, poručio je Bjeletić.

Donja etaža, površine 150 kvadratnih metara, namenjena je vinsko – rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija. Tim delom objekta upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koja je pre tri godine sa gradom Kragujevcem, opštinom Topola, Udruženjem vinara Šumadije i Asocijacijom destilerija Šumadijska šljiva, započeo realizaciju velikog programa Razvoj teritorijalnog identiteta Šumadije. Ukupna vrednost projekta je 1,5 milion švajcarskih franaka, objasnio je Nenad Popović direktor Regonalne agnecije.

Kuća Đure Jakšića samo je deo tog programa, za čiju je izgradnju grad Kragujevac obezbedio 65 posto sredstava u iznosu 29 miliona dinara. Ovaj prostor namenjen je vinarima i rakijašima, kojih na području Šumadije ima 40. Svi proizvođači, članovi asocijacija, moći će ovaj degustacioni prostor namenjen razvoju rakijske i vinske kulture, da koriste besplatno za organizaciju sopstvenih promocija i događaja od interesa za njihovo poslovanje.

Popović u habu očekuje oko 120 etiketa šumadijskih vina i rakija. Novac koji će se ovde zarađivati, služiće za pokrivanje troškova pošto se mi ne bavimo profitiranjem. Ovo nije klasičan ugostiteljski objekat. Želimo, rekao je Popović, da pokrijemo troškove funkcionisanja, a ako nešto ostane, taj novac smo u obavezi da reinvestiramo u projekte koji se tiču razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije.

Kuća Đure Jakšića

Izvor: Grad Kragujevac 

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin; Grad Kragujevac; Zoran Lazarević Laki/Narodna biblioteka; Bravo FM; FB - I ovaj kamen kuće Đurine


ARHIVA PPNS

  • Radosti i razočarenja za vreme boravka u Šumadiji i Pomoravlju
  • Kragujevački dani Đure Jakšića (od okt. 1863-febr. 1865)
  • Rodna kuća Đure Jakšića nalazi se u u Srpskoj Crnji. Kuća je panonskog tipa, građena početkom XIX veka. Značajna je zbog toga što je u njoj rođen poznati pesnik, književnik i slikar Đura Jakšić (1832–1878)

OTAC I SIN - ĐURA JAKŠIĆDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Rodna kuća Đure Jakšića

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
 
 
Idi na navigacijuIdi na pretragu
Rodna kuća Đure Jakšića
Rodna kuća Đure Jakšića.jpg
Rodna kuća Đure Jakšića
Opšte informacije
Mesto Srpska Crnja
Opština Nova Crnja
Država  Srbija
Vreme nastanka tridesete godine 19. veka
Tip kulturnog dobra Spomenik kulture od velikog značaja
Nadležna institucija
Nadležna ustanova za zaštitu Zavod za zaštitu spomenika kulture
Sedište Zrenjanin
Adresa Trg dr Zorana Đinđića 1 23000
Zvanični veb-sajt

Rodna kuća Đure Jakšića se nalazi u Srpskoj Crnji, podignuta je tridesetih godina 19. veka. Značajna je zbog toga što je u njoj rođen poznati pesnik, književnik i slikar Đura Jakšić (18321878). Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Kuća je panonskog tipa, konzervatorski radovi na objektu izvedeni su 1975. godine. Tokom 2011. godine izvedeni su konzervatorski radovi na kući: zamena krovne građe, postavljanje novog crepa, sanacija vlage. Postavka spomen-muzeja je osavremenjena.

Đura Jakšić[uredi | uredi izvor]

Đura Jakšić se prvobitno bavio slikarskim radom i sve do 50-ih godina prošlog veka smatrao se prvenstveno slikarem. Prošao je kroz slikarsku školu Konstantina Danila, boravio u dva maha u Beču i kratko u Minhenu. Jaka struja romantizma učinila je da se brzo i radikalno odvoji od manira svog učitelja i da se izdvoji kao sasvim autentična pojava u srpskom slikarstvu romantizma, posebno značajna po svojim istorijskim kompozicijama i portretima. U likovnoj strukturi njegove slike dominantno je osećanje za boju i njene konstruktivne i psihološke osobine, prevlast osećanja nad intelektualnim promišljanjem. Sklonost ka poeziji, koja je kod Jakšića bila pod jakim uticajem evropskog romantizma, u tesnoj je vezi sa njegovim slikarskim izrazom. Njegov književni rad odlikuje raznovrsnost, bogatstvotema i literarnih formi. Obuhvata ljubavnu i patriotsko-socijalnu poeziju, istorijske drame i pripovetke isvrstava ga među najveće liričare srpskog romantizma, kao što je i svojim slikarskim radom dosegao najveće domete u srpskom slikarstvu romantizma.

 
Info tabla ispred rodne kuće - spomen muzeja Đure Jakšića

Spomen muzej Đure Jakšića[uredi | uredi izvor]

U kući je danas smešten spomen muzej Đure Jakšića. Muzej je otvoren 1980. godine. U njemu se mogu videti kvalitetne reprodukcije slika Đure Jakšića, izbor pesama i odlomci pripovedaka, kao i etnološka zbirka. U okviru muzeja postoji i galerija u kojoj se izlažu slike savremenih umetnika.[1]

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html