Fiat 750, postavljen apsolutni jugoslovenski rekord: U fiću se smestilo 26 učenika iz Travnika (1969)

Fiat 750, postavljen apsolutni jugoslovenski rekord: U fiću se smestilo 26 učenika iz Travnika (1969)

Ukrcavanje zaista nije bilo lako. Ali, teško je bilo stišati njihovo uzbuđenje, bili su gotovo sigurni da su osvojili nagradu - automobil zastava 750, poklon "Crvene zastave". Njihova razrednica od uzbuđenja je stiskala šake

Nagradni natječaj "Tko će više u fiću" u kojem su sudjelovali maturanti svih jugoslavenskih srednjih škola konačno je završen. Maturanti i maturantice IV-1 razreda Učiteljske škole (Srednjoškolski centar) u Travniku, definitivni su pobjednici u takmičenju koje je raspisala revija "Start". Njima je uspjelo da poslije nekoliko mukotrpnih treninga postave apsolutni jugoslavenski rekord: u "fiću", automobil marke zastava, tip 750, ukrcalo se njih 26 (dvadeset i šest).

Pri tome su vrata "fiće" bila zatvorena, naprijed stakla otvorena, ručna kočnica zategnuta, motor u mirovanju, a naslon zadnjeg sjedala oboren. Ispunili su, dakle, sve uvjete propozicija našeg natječaja.

Dvadeset i šestog marta raspisali smo, naime, natječaj u kome je jedinu i glavnu nagradu za jugoslavenske srednjoškolce predstavljao automobil zastava 750, poklon proizvođača tvornice "Crvena zastava", Kragujevac.

Sudjelovali su srednjoškolci iz svih naših republika.

U prvom ciklusu najuspješniji su bili maturanti iz cazinske gimnazije "Ibrahim Pervaz", ukrcalo se 22 u "fiću".

Međutim, zbog kratkog roka, stiglo je nekoliko srednjoškolskih apela da produžimo natjecanje. U želji da omogućimo što vredniji jugoslavenski rekord, mi smo krajnji rok takmičenja pomakli na 9. aprila i time pružili novu šansu dotadašnjim i novim natjecateljima.

Do tog roka u redakciju je stiglo nekoliko desetaka telegrama i pisama. Najuspješniji su bili maturanti Učiteljske škole u Travniku.

Redakcijska ekipa krenula je u srce Bosne.

Osnovana je komisija u sastavu: Petar Gazdić (pomoćnik komandira Narodne milicije u Travniku), Stanislav Plišo (direktor Srednjoškolskog centra, Travnik), Krsto Šebez (službenik SUP-a), dr Georgije Brajović (liječnik) i Anđelko Križančić (novinar redakcije "Start").

Dvanaestog aprila, nešto poslije 16 sati, maturanti IV-1 razreda bili su spremni za veliku generalku. Pripremali su se nekoliko puta u protekla tri dana. Trening je bio tako oštar, da je, na kraju, u pomoć pozvan i šmrk. No, bez sporta nema takmičenja.

Maturanti su poslije prozivke, upoređenja ličnih karata i podataka u razrednom dnevniku, krenuli na "posao". U gimnastičkoj dvorani, mjestu velikog događaja, usprkos nenajavljenoj demonstraciji, sakupio se velik broj gledalaca. Neki od njih ostali su iza zatvorenih vrata.

Žiri je sjeo na gredu, a maturanti su počeli s ukrcavanjem.

Pomogao im je profesor pedagogije Milan Marijanac, razredni starješina odjeljenja koje je u prvom ciklusu našeg nagradnog takmičenja bilo među vodećima - ukrcala se 21 osoba.

Poslije nekoliko minuta i dvadeset šesti učenik ukrcao se u "fiću". Profesor Marijanac je zatvorio vrata.

Naš fotoreporter Boršić registrirao je taj trenutak, a maturanti su na brzinu izletjeli iz "fiće".

Svi zajedno bili su nalik duginom spektru boja.

Ukrcavanje zaista nije bilo lako. Ali, teško je bilo stišati njihovo uzbuđenje, bili su gotovo sigurni da su osvojili nagradu - automobil zastava 750, poklon "Crvene zastave". Njihova razrednica od uzbuđenja je stiskala šake.

Ovom vježbom budući učitelji i učiteljice iz Travnika osigurali su za svoje maturalno putovanje po Makedoniji - sredstva za taj "izlet" dobit će prodajom osvojenog "fiće".

S njima će poći razrednica i profesor Dušan Milosavljević, jer su oboje zaslužni za uspjeh svojih pulena kao i direktor Plišo, koji je do posljednjeg trenutka vjerovao da će i prva rezerva, Meliha Brljak, morati da se uvuče u pretovarenog "fiću" (1432 kg), da bi njegovim maturantima osigurala pobjedu u takmičenju.

Poslije velike demonstracije maturanti "učitelji" još su jednom ponovili ukrcavanje pred jedinim travničkim hotelom "Park".

Građani koji su nešto ranije ispratili veliku štafetu mladosti okupili su se u velikom broju i na kraju aplaudirali sretnim i spretnim "učiteljima".

Zabeležio: Anđelko Križančić, slikao: Alojz Boršić, obrada: Yugopapir (Start, april 1969.)

Podržite Yugopapir na društvenim mrežama (Fejsbuk, Tviter).

Izvor: Yugopapir 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html