Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Ako u stanu nemate klima-uređaj ili, jednostavno, spadate u osobe koje ga ne vole, primenite neki od načina na koje ste se ranije rashlađivali


Ukoliko u stanu nemate klima-uređaj ili, jednostavno, spadate u osobe koje ga ne vole, primenite neki od načina na koje ste se ranije rashlađivali. Tako ćete obradovati sebe i smanjenjem računa za struju.

  • Tokom dana, kada je sunce najjače, držite spuštene roletne.
  • Neka što manje električnih aparata bude uključeno. Ne kuvajte često, perite veš što ređe, televizor i računar uključite samo kada je to neophodno jer isijavaju toplotu, a iz istog razloga uveče koristite što manje rasvete.
  • Povremeno na zglobove, čelo ili vrat stavite vrećice sa ledom, a ako imate više vremena tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po izlasku iz kade nemojte se brisati peškirom već dopustite da voda sama ispari.
  • Iznutra se rashladite hladnim napitkom, najbolje onim sa malo ili bez šećera, koji ima blagi ukus limuna.
  • Ukoliko baš žudite za veštački postignutim strujanjem vazduha, onda izvucite zaboravljeni ventilator. Troši znatno manje električne energije od klima-uređaja, a stvara utisak strujanja blagog povetarca u kući. Kako bi vas što više rashladio, stavite ispred njega posudu prepunu leda.

Uštedite struju (a i poštedite svoje zdravlje) ovog leta! Svoj dom možete da ohladite i bez klima uređaja. Usvajanje nekoliko osnovnih ekoloških principa pomoći će vam i da se rashladite i da uštedite novac.

Ne dozvolite prodor toplog vazduha

Osnovna stvar koju možete da uradite kako biste zadržali nižu temperaturu u stanu i bez klima uređaja, jeste da što više sunčevog svetla i toplote zadržite van stana. Tokom dana držite prozore zatvorene, navucite roletne i draperije, posebno na južnoj i zapadnoj strani doma. Ako imate trem ispred kuće, zasenčite ga velikim plastičnim ili zastorima od bambusa, kako biste sprečili prodor sunčevih zraka.

Prozori

Stavite bele ili svetle zastore na prozore kako bi odbijali svetlost. Takođe, možete da stavite reflektujuća stakla na prozore da biste smanjili količinu svetlosti koja ulazi u dom.

Koristite ventilator

Kretanje vazduha = hladniji vazduh. Noću, postvite ventilator na prozor, tako da ubacuje unutra što više hladnog vazduha. Ventilatori na plafonu su takođe korisni. Čak i povetarac od 1,5km na sat može da učini da se osetite kao da je tri-četiri stepena hladnije.

Pretvorite ventilator u klima uređaj

Još jedan lak način da rashladite vazduh u domu bez klima uređaja jeste da stavite činiju sa ledom ili flašu zamrznute vode ispred jednog ili više ventilatora.

Šta podiže temperaturu u stanu?

Ako niste kod kuće tokom dana, isključite što više električnih aparata. Ako veći deo dana provodite u kući, pokušajte da koristite električne uređaje samo tokom najhladnijeg dela dana.
Zamenite klasične sijalice fluorescentnim sijalicama koje su hladnije. Isključujte svetlo kad god vam nije potrebno.

Vlažnost vazduha

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Perite veš rano ujutro ili kasno uveče. Tuširajte se i kupajte tokom najhladnijeg dela dana. Koristite ventilaciju u kupatilu i kuhinji.

Izolujte potkrovlje

Dobro izolovano potkrovlje, uz korišćenje ventilatora, najbolji je način da izbacite toplotu iz doma.

Dvorište

Ako imate kuću sa dvorištem, posadite listopadno drveće i žbunje i napravite hladnjake na južnoj i zapadnoj strani kuće. Nemojte u blizinu kuće da stavljate kamenje, cement ili asfalt, koji upijaju toplotu.

Da li se i vi ovih dana osećate kao da živite u sauni? Veći deo domaćinstava se od tropskih vrućina brani klima uređajima ali to često nije dovoljno kako bi se rashladio prostor. Zamislite tek kako je onima koji žive u domovima sa lošom termo izolacijom i bez klime.

Ventilatori

Najjeftinija zamena klima uređajima. Značajno su jeftiniji, spadaju u male potrošače i lako se premeštaju.

Ventilatori pomažu da vazduh struji pa se na taj način hladi. Mali trik – ispred ventilatora stavite posudu punu leda kako bi se vazduh još više ohladio. Posudu napunite kockicama leda, flašama ili kesama sa vodom koje ste prethodno zamrzli.

Svi znamo za stone ventilatore ali smo zaboravili na luster ventilatore koji su bili česti pre nekoliko decenija. Jeftiniji su i energetski efikasniji u odnosu na klima uređaje.

Provetravanje

Prostorije provetravajte noću i rano ujutru. Ujutru nakon buđenja ili pre odlaska na posao zatvorite sve prozore, navucite roletne i zavese. Kada se posle napornog dana vratite u svoj dom biće vam mnogo prijatnije. Nakon što zađe sunce i vazduh se malo ohladi napravite promaju kako bi vazduh procirkulisao. Ukoliko je stan orijentisan tako da je teško napraviti promaju možete odškrinuti i ulazna vrata. Mali trik – tokom večeri na otvorene prozore ili vrata okačite nakvašen stari čaršav ili veće parče tkanine.

Što manje vlage

Izbegavajte kuvanje i pranje veša u periodu kada su vrućine najveće. Ako možete, ove obaveze ostavite za jutro ili veče. To takođe važi za kupanje i tuširanje. Uključite aspiratore i otvorite prozore kako bi vlaga i mirisi iz kuhinje što pre nestali. Vlaga čini da vazduh bude topliji nego što u stvari jeste.

Sobno cveće

Nabavite sobno cveće. Ono neće pomoći da se snizi sobna temperatura ali će proizvesti više kiseonika, ukloniti neprijatne mirise, vazduh će biti čistiji a vi odmorniji.

Redovno čišćenje

Redovno čistite stan. Ne dozvolite da se nakupi sloj prašine i prljavštine. Ako se to desi biće zagušljivo i ne baš ugodno za boravak.

Terasa

Tenda je odlično rešenje u borbi sa vrućinama ali nisu baš jeftine. Kao zamenu za tendu na svojoj terasi možete razvući komad platna ili zastore od bambusa da biste sprečili prodiranje toplote. Nemojte lepiti aluminijumske folije na prozore jer se vrlo lako može desiti da vam pukne staklo pri visokim temperaturama.

WIKIHOW How to Cool Yourself Without Air Conditioning

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Dejan Vukovic
    07.07.2023

    Licno imam problem sa klimom jer mi smeta za nos i grlo. Ono sto ja radim, napravim blagi protok vazduha otvaranjem prozora, imam nekoliko vecih zelenih biljaka u stanu, solis mini ventilator, ne palim sporet preko dana i moram da priznam da je temperatura sasvim prihvatljiva. U krajnjoj liniji leto je i mora da bude toplo. Tako su se i moji roditelji davno rashladjivali i mislim da je prirodan nacin i najbolji nacin

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html