Prva državna apoteka - Kragujevac, 1836.

Prva državna apoteka - Kragujevac, 1836.

Istorijat apoteke

nekad2
Prva državna apoteka počela je sa radom u Kragujevcu oktobra 1836. godine kao "Knjažesko-pridvorna apoteka", ali se ubrzo ustalilo ime "Praviteljstvena apoteka". Prvi "knjaževski apotekar" Pavle Ilić rođen je u Velikom Bečkereku (današnji Zrenjanin) oko 1807. godine, a farmaciju je završio u Beču 1835. godine.

Kao apotekar, Ilić je imao zadatak da izrađuje lekove i vrši ekspertize lekova, da vrši hemijske analize i analizira mineralne vode, što je ranije rađeno u Beču. Primenjivao je austrijsku farmakopeju iz 1822. i 1836. godine. Potrebne sirovine za spravljanje lekova nalazio je u kragujevačkim i beogradskim radnjama, koje su svoju robu dobavljale iz Austrije i okolnih balkanskih prostora. Iz apoteke su se, uz kneza i dvorane, snabdevali vojnici, gardisti, građani i okružni lekari (fizikusi).

Dan uoči "otrečenija" kneza Miloša, 31. maja/12. juna 1839. godine, Državni savet je odlučio da preseli državnu upravu u Beograd, pa je to uslovilo veliku seobu državnih nadleštava i osoblja, kao i svih onih koji su želeli da napreduju u svojoj karijeri. Tim putem je pošla i "Praviteljstvena apoteka", po odluci Državnog saveta 4/16. oktobra 1839. godine. Ocenjeno je da za tri godine rada u Kragujevcu poslovala na "nuli", pa je 9/12. novembra 1839. odlučeno da još godinu dana bude državna.

nekad1
Od 22. novembra/4. decembra je nastavila da radi u Beogradu, u kući izvesnog Mijaila Stefanovića. Po odluci kneza Mihaila Obrenovića od 25. maja/6. juna 1840. godine prestonica je vraćena u Kragujevac, pa je 6/18.j una 1840. naređen i povratak apoteke.

U Kragujevcu će ona raditi od 1/13. avgusta 1840. do 15/27. novembra 1841. godine, kada će biti zabravljena i preneta u kuću trgovca Mijaila Garašanina (brat državnika Ilije Garašanina), u Glavnoj ulici, iz koje se Ilić oglasio u "Novinama srbskim" 13/25. decembra 1841. godine oglasom koji je datiran 4/16. decembra. Ilić je 6/18. septembra 1841. smatrao da je potrebno preseliti apoteku u Beograd jer je tamo smešteno najviše vojske, koja je bila glavni potrošač lekova. U protivnom slučaju, dok stignu njegovi lekovi iz Kragujevca, biće prinuđeni da uzimaju lekove iz privatne apoteke.

Izvor: Apotekarska ustanova Kragujevac 

ARHIVA PPNS KOSTA JOVANOVIĆ, APOTEKAR IZ ARANĐELOVCA, KRALJEVSKI POSLANIK (1898)

Kosta Jovanović, apotekar iz Aranđelovca, kraljevski poslanik (1898)
PREPORUKA SADRŽAJA PPNS

KG VODIČ

ARHIVA PPNS: RADION
OBLAK U BERMUDAMA MALI SVETIONIK NEONSKA DUGA
PRVI PRVI NA SKALI Oblak u bermudama Darko Kocjan 202 PRVI PRVI NA SKALI Mali svetionik The Little Lighthouse Stanislav Zabic PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Neonska duga - rokenrol magazin Zikice Simica
LET IT ROLL SREDINOM ULICE ČEKAJUĆI VETAR
PRVI PRVI NA SKALI Let It Roll Zoran Paunovic Portal PRVI PRVI NA SKALI Sredinom ulice Moma Rajin PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Cekajuci vetar Radio Beograd


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html