Olimpija - nemački dokumentarni film (1938)

Olimpija - nemački dokumentarni film (1938)

"Olimpija" ("Olympia") je nemački crno-beli dokumentarni film snimljen 1938. godine u režiji Leni Rifenštal (1902-2003), koji se smatra jednim od najboljih, ali i najkontroverznijih ostvarenja žanra. U njemu se prikazuju zbivanja na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine.

Predstavlja prvi celovečernji film posvećen Olimpijskim igrama. Sastoji se od dva dela - "Festival naroda" ("Fest der Völker") i "Festival lepote" ("Fest der Schönheit"). U njemu je Rifenštal primenila brojne inovativne tehnike montaže i snimanja koje će kasnije postati standardi dokumentarnog žanra.

PRVI PRVI NA SKALI Olimpija - nemački dokumentarni film (1938) Hitler kad Nemci pobeđuju i gube

Reakcije Hitlera kada Nemci pobeđuju i gube na OI

Naglasak u filmu je veličanje berlinske Olimpijade kao ostvarenja nacionalsocijalističkih ideala, a što se prvenstveno prikazuje kroz prikaz estetski "ispravnih" arijevskih sportista, pri čemu se Rifenštal nije ustručavala da prikaže gola tela. Film je uprkos tome dobio nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora, a 1938. je nagrađen i Musolinijevim kupom za najbolji strani film na Venecijanskom filmskom festivalu.

Film je u Beogradu prikazan 23. juna 1938. godine.



Stranica Vemena iz 1938.

Inserti iz filma su kasnije korišćeni u sportu za pesmu "Stripped" nemačke grupe Ramštajn.

Helene Berta Amali Leni Rifenštal (nem. Helene Bertha Amalie "Leni" Riefenstahl; Berlin, 22. avgust 1902. - Peking, 8. septembar 2003) je bila nemačka režiserka, plesačica i glumica, široko poznata po svojoj estetici i napretku koji je donela u filmskoj tehnici.

Njen najčuveniji film je bio "Trijumf volje" ("Triumph des Willens"), dokumentarac mitinga Nacističke partije u Nirnbergu 1934, koji je Treći rajh koristio kao moćan propagandni film. Zbog toga što je bila poznata ličnost u Trećem rajhu, i zato što je bila lična poznanica Adolfa Hitlera i Jozefa Gebelsa, filmska karijera Leni Rifenštal je okončana nakon poraza Nemačke u Drugom svetskom ratu, kada je uhapšena, ali nije proglašena krivom za ratne zločine.

Leni Rifenštal je poznata u filmskoj istoriji zbog razvijanja nove estetike u filmu, posebno u odnosu na naga tela. Iako propagandna vrednost njenih ranih filmova odbija mnoge, njihovu estetiku mnoge filmadžije nalaze izvanrednom. Pošto ju je filmska industrija odbacila nakon Drugog svetskog rata, kasnije je objavljivala fotografije Nuba plemena iz Afrike, i nastavila je da radi na podvodnom filmu.



Izvor: Vikipedija
Video: Storia del Cinema


OLYMPICS

Izvor: Encyclopedia.ushmm.org


LENI RIEFENSTAHL - UBOJICE KROZ OČI UMJETNICE

Essehist : časopis studenata povijesti i drugih društveno-humanističkih znanosti, Vol. 1 No. 1, 2009.

Izvor: Hrcak.srce.hr 



Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html