Ponos Evrope - parada u Londonu 1919.

Ponos Evrope - parada u Londonu 1919.

PONOS OVO JE POBEDNIČKI MARŠ SRPSKE VOJSKE KROZ LONDON! (FOTO)

Spektakularnom londonskom paradom, kakvu svet do tad nije video, zemlje pobednice Prvog svetskog rata proslavile su svoj trijumf. Među 15.000 vojničkih trupa koje su 19. jula 1919. prošetale Londonom, nalazili su se i srpski vojnici.

Delegacija zemlje najzaslužnije za probijanje Solunskog fronta, marširala je tog dana predvođena pukovnikom Milosavljevićem, uz najveće heroje rata.

Svečanom šetnjom odali su počast palim žrtvama i poklonili se kralju Džordžu Petom i kraljici Mariji.

Svečani dan koji se u Engleskoj brižljivo pripremao i koji je na ulice isterao i staro i mlado da kliče herojima, prošao je u znaku pobede, ali i tuge za onima koji su u ratu dali život.

Na "Velikoj paradi", održanoj u londonskom Hajd parku tog dana su hrabri srpski vojnici šetali, kao što su se i borili, rame uz rame s najvećima.

Foto (gore): Pukovnik Milosavljević na čelu srpske delegacije;
Srpska delegacija u Londonu na pobedničkoj paradi
Foto (dole): Victory parade, Infantry colours bearers; Victory parade London July 1919 (izvor: Foto Libra)

D. P.
Izvor: Blic, 10. 11. 2014.

PEACE DAY PARADE IN LONDON, ENGLAND, JULY 19, 1919



Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html