Tribina prof. Kavčića u Kragujevcu 19. aprila

Tribina prof. Kavčića u Kragujevcu 19. aprila

Prof. dr Aleksandar Kavčić održaće tribinu o pravu na korišćenje besplatnih udžbenika u osnovnoj školi, zakazanu u Centru za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" za utorak 19. april od 18 časova.

Cilj tribine je da se roditeljima i prosvetnim radnicima približi način na koji mogu deci da obezbede besplatne udžbenike i na koje zakonske regulative se mogu pozvati.

Kavčić je inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Na pitanje: "Zašto besplatni udžbenici?", Kavčić je na osmoj Bizit konferenciji odgovorio:

- Da li je znanje kapital? Ako jeste, ima li monetarnu vrednost? Ako ima, kolika je onda monetarna vrednost, na primer, Pitagorine teoreme? Znanje je specifičan kapital jer ga gubimo ukoliko ga ne prenesemo sledećoj generaciji. A da li to onda znači da sledećoj generaciji treba naplaćivati prenos znanja? Ukoliko bismo prenos znanja zaista naplaćivali, onda bi od dobrih đaka trebalo da ubiramo više novca nego od loših jer u glave dobrih đaka ulazi više znanja. Ko plati, neka bude obrazovan… Od čega ćemo sutra onda svi mi živeti? Od manuelnog rada? Očigledno je da svi snosimo ogromnu društvenu odgovornost za obrazovanje nacije. To ne sme biti obaveza samo pojedinca, ili roditelja, ili samo određenog segmenta društva, već svih nas! Znanje je neprocenjivo i zato ga ne smemo naplaćivati, preneo je PC pres.

Fondacija prof. Kavčića osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji je počela sa radom početkom 2020. godine. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke.

Pre susreta sa Kragujevčanima, Kavčić je održao tribine u Bajinoj Bašti, Lazarevcu, Novom Sadu i Pirotu, a naredna će biti u Staroj Pazovi.

Tribinu u Kragujevcu koordiniraju udruženi predstavnici roditelja osnovaca Kragujevca. Sa ciljem da se  svim kragujevačkim osnovcima obezbede besplatni udžbenici, u međuvremenu su pokrenuli i FB grupu "Besplatni udžbenici Kragujevac". Kako je navedeno u opisu, grupa je namenjena svim sugrađanima koji se zalažu za korišćenje besplatnih udžbenika u osnovnim školama.

"Tu smo jedni za druge radi razmene saveta i iskustava u ovoj zajedničkoj misiji... Nek’ nam je sa srećom ostvarivanje naših prava!" - naveli su roditelji.

Inicijativu za besplatne udžbenike za svakog đaka osnovne škole u Srbiji podržava i više od 17.000 građana koji su potpisali onlajn peticiju.

IZ ARHIVE PPNS
FONDACIJA ALEK KAVČIĆ: BESPLATNI UDŽBENICI - WWW.BESPLATNABIBLIOTEKA.COM
Januar 2021.

Fondacija Alek Kavčić: Besplatni udžbenici - www.besplatnabiblioteka.com
Foto: Fondacija Kavčić


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html