Dete i tradicija - Etnografski muzej

Dete i tradicija - Etnografski muzej

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCURadionica "Dete i tradicija"
Djaci: O. š. "Mihailo Petrović Alas"
Kustos: Tijana Čolak-Antić
RTS 2, emisija "Sve boje života", na Božić 2013.
Urednik i voditelj emisije: Vesna Pavliček

Običaji za Božić različiti, poruka ista

Običaji koji prate Božić razlikuju se od mesta do mesta, ali je božićna poruka uvek ista – vera u blagostanje, mir i lepšu budućnost.

Božićno jutro u porodičnim domovima počinje rano. Na okupu je cela porodica, a u kuću prvi dolazi položajnik da ukućanima poželi sreću, zdravlje i napredak. Na božićnoj trpezi, najvažnija je česnica u koju se stavlja novčić, a onaj ko ga pronađe, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Obavezno je unošenje badnjaka i slame.

"Badnjak treba da gori cele noći da bi se po verovanju pomoglo Suncu, jer je Sunce tog dana najslabije. To je najkraći dan, a najduža noć i tada se tom čarobnom vatrom pomaže da Sunce povrati onu snagu koja je potrebna da bi godina bila plodna", objašnjava direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak Antić.

Isti praznik, različito praznovanje. Od mesta do mesta, iz sela u selo, uče nas različitim običajima.

"Od svih običaja Božić ima najmanje razlika u obeležavanju na svim delovima Srbije. Razlika je u česnici. Česnica u Vojvodini može da bude suva pita sa orasima, može da bude pita zeljanica. U Šumadiji i Dinarskom pojasu to može da bude proja ili pogača", kaže Tijana Čolak Antić.

Korinđanje, jedan od retkih starih običaja sačuvan je samo u Banatu. Deca pevanjem božićnih pesama čestitaju komšijama praznike, a oni ih zauzvrat daruju slatkišima i voćem.

Na Božić, crkve podsećaju na značaj vere. U vreme praznika moramo više raditi na sebi, a najpre pružiti ljubav i razumevanje jedni drugima.

"Treba se truditi, umeti oprostiti, stvarno oprostiti, a ne ritualno i običajno. Treba govoriti sebi – ne mogu se nakaniti što sam učinio nešto dobro, već zašto nisam učinio nešto dobro, a mogao sam", rekao je protojerej Ljubomir Stojanović.

Ove godine očekuje nas jedan od najtoplijih Božića u poslednjih stotinu godina, a prema narodnom verovanju, visoke temperature na taj praznik najavljuju sušu. Takva sumnja, ipak, graniči se s praznoverjem, upozoravaju sveštenici.

VIDEO

Pripremili Ana Božović i dopisnici RTS-a
Izvor: RTS, 2018.STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari