Dete i tradicija - Etnografski muzej

Dete i tradicija - Etnografski muzej

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCURadionica "Dete i tradicija"
Djaci: O. š. "Mihailo Petrović Alas"
Kustos: Tijana Čolak-Antić
RTS 2, emisija "Sve boje života", na Božić 2013.
Urednik i voditelj emisije: Vesna Pavliček

Običaji za Božić različiti, poruka ista

Običaji koji prate Božić razlikuju se od mesta do mesta, ali je božićna poruka uvek ista – vera u blagostanje, mir i lepšu budućnost.

Božićno jutro u porodičnim domovima počinje rano. Na okupu je cela porodica, a u kuću prvi dolazi položajnik da ukućanima poželi sreću, zdravlje i napredak. Na božićnoj trpezi, najvažnija je česnica u koju se stavlja novčić, a onaj ko ga pronađe, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Obavezno je unošenje badnjaka i slame.

"Badnjak treba da gori cele noći da bi se po verovanju pomoglo Suncu, jer je Sunce tog dana najslabije. To je najkraći dan, a najduža noć i tada se tom čarobnom vatrom pomaže da Sunce povrati onu snagu koja je potrebna da bi godina bila plodna", objašnjava direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak Antić.

Isti praznik, različito praznovanje. Od mesta do mesta, iz sela u selo, uče nas različitim običajima.

"Od svih običaja Božić ima najmanje razlika u obeležavanju na svim delovima Srbije. Razlika je u česnici. Česnica u Vojvodini može da bude suva pita sa orasima, može da bude pita zeljanica. U Šumadiji i Dinarskom pojasu to može da bude proja ili pogača", kaže Tijana Čolak Antić.

Korinđanje, jedan od retkih starih običaja sačuvan je samo u Banatu. Deca pevanjem božićnih pesama čestitaju komšijama praznike, a oni ih zauzvrat daruju slatkišima i voćem.

Na Božić, crkve podsećaju na značaj vere. U vreme praznika moramo više raditi na sebi, a najpre pružiti ljubav i razumevanje jedni drugima.

"Treba se truditi, umeti oprostiti, stvarno oprostiti, a ne ritualno i običajno. Treba govoriti sebi – ne mogu se nakaniti što sam učinio nešto dobro, već zašto nisam učinio nešto dobro, a mogao sam", rekao je protojerej Ljubomir Stojanović.

Ove godine očekuje nas jedan od najtoplijih Božića u poslednjih stotinu godina, a prema narodnom verovanju, visoke temperature na taj praznik najavljuju sušu. Takva sumnja, ipak, graniči se s praznoverjem, upozoravaju sveštenici.

VIDEO

Pripremili Ana Božović i dopisnici RTS-a
Izvor: RTS, 2018.STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html