Mentalni higijeničar: U kockarnicama je spas!

Mentalni higijeničar: U kockarnicama je spas!

Rešio si da uništiš svoj život? Pored svog, nalaziš da bi trebalo uništiti i živote članova tvoje porodice, koje, kako tvrdiš, neizmerno voliš? Nadaš se hlebu bez motike? Velika ti je želja da isprogramiraš svoj um, tako da postane nesposoban za bilo kakve dugoročne ciljeve, težnje i napore? Hteo bi da ti zelenaši, ti dobroćudni humanisti, skidaju kožu s leđa? Od Boga si dobio dar života, i želiš da taj dar odbaciš, da ga uniziš, da se pomokriš po njemu? Kockarnica je pravo mesto za tebe!

Dođi u kockarnicu, dođi tamo gde se nesrećnici okupljaju. Uplati taj tiket, izlupaj aparat, zavrti rulet i obogati se brzo i lako! Svi drugi su u minusu, ali ti nisi toliko glup, igraćeš pametno! A možeš da kreneš i čisto sportski, sa manjim uplatama, to nije ništa strašno.

Ne slušaj one koji tvrde da su mnogi krenuli "sportski", pa se okliznuli, jer ti nisi oni, tvoj karakter je dovoljno čvrst.1 Ipak, ako se slučajno desi da se oklizneš, pozajmićeš od humanih momaka koji trenutno lome ruku nekom dripcu u mračnom sokaku prekoputa. Ne brini, zaslužio je. Sve su to dobri i bogougodni momci, ne sumnjaj.

Ne slušaj stručnjake koji tvrde da je kockanje najteža zavisnost, to su zlonamerni i zlobni ljudi.2
Ne veruj istraživanjima nekakvih instituta, koji tvrde da je broj zavisnika od kockanja u konstantnom porastu, i da među njima ima sve više maloletnika.3, 4

Dođi u kockarnicu, super je atmosfera i druženje.
Možeš da popiješ kafu ili neko alkoholno piće.
Možeš da pratiš deset utakmica istovremeno!
Možeš da čuješ mnogo poučnih priča!
Imamo za tebe pregršt bonusa!
Mislimo na tebe, značiš nam!5
Dođi, čekamo te!
Postavićemo uskoro i krevete, pa ćeš moći i da prespavaš kod nas.
Zar ne deluje rajski: odmaraš, zabavljaš se, razgovaraš sa dragim ljudima koji ti znače u životu, bez žene da ti zanoveta ili dece da ti skaču po glavi.
Mi rasterećujemo opterećene!
Dođi, čekamo te!

ARHIVA PPNS

Šta su faktori rizika za uzimanje droga?

Haotično funkcionisanje porodice, naročito ako roditelji i sami zloupotrebljavaju alkohol, droge ili medikamente ili se kockaju.

Drugi faktori rizika

Ako je roditelj alkoholičar ili i sam uzima droge, kocka se i sl. njegovo dete će lakše i samo postati zavisnik ukoliko ima i drugih elemenata koji ga čine prijemčivim za razvoj zavisnosti od droge.

SAVETI IZ DRAJZEROVE - SPECIJALNE BOLNICE ZA BOLESTI ZAVISNOSTI

Saveti iz Drajzerove - Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti
Uostalom, zar ne vidiš koliko velikana podržava našu priču? Pomenimo samo neke od njih:

Rale Milenković – glumac, profesor i strastveni recitator Disovih stihova koji počinju sa: "Razvilo se crno vreme opadanja/Nabujao šljam i razvrat i poroci";
Andrija Milošević – istaknuti šaljivdžija i pisac knjiga za decu;
Nikola Jokić – najbolji košarkaš sveta i čovek koji je 2022. godine potpisao petogodišnji ugovor vredan 264 miliona dolara;
Nikola Pejaković – veliki borac protiv demona zavisnosti;
Petar Božović – Petar Božović, ej!
Miloš Biković – mnogonagrađivani glumac i nosilac ordena Karađorđeve zvezde;
Rade Šerbedžija – proslavljeni glumac koji sve teže podnosi koliko je svet užasan;
Nikola Đuričko – glumac koji je suviše napredan za zatucano srpsko društvo;
Dule Savić – slavni fudbaler, turbopravoslavac i patriota, borac za tradicionalne vrednosti;
Dejan Savić – vaterpolista, Boban Marjanović – košarkaš, Srđan Todorović – glumac, prepodobni Aca Lukas, Aleksandar Ilić Ilke – MMA borac, Nenad Okanović – Sin Dragan… i mnoge druge moralne veličine!6

Pridruži se i ti! Dođi u naš zagrljaj i izađi iz bede! Mi smo tvoja sigurna kuća! Vole te tvoje kockarnice!

autor: Đorđe Spasić, osnivač M. H.

  1. https://www.soscentar.com/Razvojni%20put%20jednog%20kockara.html
  2. https://www.soscentar.com/
  3. https://luftika.rs/zavisnost-od-kladjenja-u-srbiji-maloletnici/
  4. https://www.batut.org.rs/download/StiloviZivotauSrbiji2018.pdf
  5. https://www.linkedin.com/posts/dmacura_prihod-kladionica-u-u-2022-iznosio-activity-7056533988848353280-Hp7C
  6. https://www.youtube.com/watch?v=nhn9fXa1IP0


Objava sa Fejsbuka

Neko je (s pravom) Srbiju nazvao Mekom industrije kockanja. Istraživanja pokazuju da je broj zavisnika sve veći, da među njima sve više ima maloletnika, a da je kladionica sve više. To možete videti i sami.

Istovremeno, zavisnost od kocke stručnjaci svrstavaju u grupu najtežih oblika bolesti zavisnosti. Kockarnice su sveprisutne, njihova propaganda je nikad zastupljenija, a u svemu tome učestvuju mnoge poznate ličnosti.

Ipak, ispod šljaštećih reklama kriju se tama, nesreća, mnogo uništenih života i porodica.

Nažalost, u Srbiji se veoma malo govori o svemu ovome. Voleo bih da ovaj kratak tekst, potkrepljen relevantnim podacima navedenim u fusnotama, bude početak nečega što će u većoj meri istaći problem kockanja. Za to je potrebno njegovo deljenje, ali i, što je još bitnije, samostalno oglašavanje i odbijanje da se bude deo industrije zla.

Ako nam je već pamćenje kratko, istorija će umesto nas pamtiti ko je bio na kojoj strani u najmračnijem periodu ovog društva.

Izvor: Mentalni higijeničar, 12. 12. 2023.

MENTALNI HIGIJENIČAR SAJT, FEJSBUK, INSTAGRAM 

ARHIVA PPNS DETINJCI, MATERICE, OCI

Detinjci, Materice, Oci

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html