Poziv iz ’’Španca’’ za buduće prvake

Poziv iz ’’Španca’’ za buduće prvake

Budući đaci prvaci pozvani su da sa svojim roditeljima budu gosti i deo kreativnih radionica iz jezika, umetnosti i novih tehnologija u Osnovnoj školi "Dragiša Luković-Španac" u petak 24. marta od 17 časova.

Domaćini su isplanirali obilazak školske zgrade, posebno prostorija predviđenih za produženi boravak, kao i kabineta opremljenih najsavremenijom tehnologijom, pametnom tablom i modernim računarima.

U ime kolektiva, direktor škole Nevena Šimšić poručuje da će gosti uvideti stručnost i posvećenost radu sa decom prilikom upoznavanja sa učiteljima i nastavnicima. Osoblje škole pokazaće gostima kako škola funkcioniše.

O aktivnostima u školi uoči posete učenici i njihovi roditelji mogu detaljno da se informišu na sajtu www. dragisalukovic.com i FB stranici OŠ "Dragiša Luković Španac".

Upis u prvi razred je u toku, a za kontakt sa školom su - telefon 034/203-842 i mejl dlukovicspanac@gmail.com.

IZ ISTORIJATA ŠKOLE

O. š. "Dragiša Luković-Španac" nalazi se na magistralnom putu Kragujevac-Jagodina, u naselju Beloševac. Prva škola u ovom naselju datira još iz davne 1918. godine. U nedostatku prostora škola je organizovana u kućama viđenijih Beloševčana. U kući Dušana Radovanovića u zaseoku Rečani 1918. (po nekim izvorima 1919) počelo organizovano obrazovanje - prva škola, a prvi učitelj je bio Budimir Rašić. Druga škola se 1921. godine otvara u zaseoku Bugar-mala u kući Cige Dimitrijevića.

Prva zidana školska zgrada gradi se 1928. na mestu gde se i danas nalazi škola, uporedo sa zgradom škole u Baljkovcu (dve potpuno istovetne zgrade), a zajednički upravitelj je bio Dragiša Mihajlović. Škola tada nije imala drugo ime do "Donja škola" - škola u Beloševcu i "Gornja škola" - škola u Baljkovcu.

Posle rata škola dobija ime Dragiše Lukovića, meštanina borca u španskom ratu. Razvojem obrazovanja uopšte, 1953. škola prvi put upisuje učenike u peti razred, a 1956. postaje potpuna osmogodišnja škola.

Migracijom stanovništva iz okolnih sela stara škola postaje pretesna, pa 1961. tadašnji direktor škole Milorad Đorđević-Uča zajedno sa meštanima gradi novu školsku zgradu, koja postoji i danas i u njoj se odvija nastava.

Škola se dalje širi, napreduje i raste, pa se javlja potreba za novim prostorom. Tako 1980. na mestu prve škole počinje izgradnja još jedne zgrade sa osam učionica i tri kabineta. Nekako u isto vreme počinje se i sa izgradnjom fiskuturne sale. Danas škola raspolaže svim potrebnim objektima za izvođenje savremene nastave. 

O. Š. DRAGIŠA LUKOVIĆ ŠPANAC SAJTFB STRANA
 
PPNS/DOM

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari