Osnovci u Kragujevcu biraju najbolje nastavnike

Osnovci u Kragujevcu biraju najbolje nastavnike

U SVAKOJ ŠKOLI IMA PONEKI PROFESOR KOSTA VUJIĆ

Ministarstvo prosvete podržalo je ideju profesora Petra Stefanovića da đaci u šest kragujevačkih osnovnih škola biraju najbolje nastavnike - one koji bi mogli da zaliče na legendarnog Kostu Vujića. Cilj nije „takmičarski”, namera je da se kod učenika razvijaju sposobnosti za prepoznavanje pravih životnih vrednosti

Profesor Petar Stefanović, koji je pre nepune dve godine s punim „komforom” radnog staža stekao penziju u Politehničkoj školi, uspeo je sada da „progura” ideju za koju pre četiri godine „tamo gde se odlučuje” nije bilo sluha. Na konkursu za promociju grada Kragujevca 2014. predložio je da se ustanovi nacionalno priznanje „Šešir profesora Koste Vujića” koje bi se kao godišnja nagrada na nacionalnom nivou dodeljivala prosvetnom radniku koji bi prošao „sito i rešeto” veoma kvalifikovanog žirija. Gradske birokrate, nažalost, nisu prepoznale inventivnost Stefanovićevog predloga i završio je u „košu”.

Međutim, Stefanović nije uzmicao. Pred kraj prošle godine obratio se za podršku Ministarstvu prosvete s predlogom da đaci u nekoliko kragujevačkih škola svojim glasovima dokažu da u svakoj od njih „ima poneki profesor Kosta Vujić”. Projekat je usvojen i realizacija samo što nije počela.

Pravi „profa” za sva vremena

Zašto je Petar Stefanović, čovek koji je još 1988. godine napravio, a zatim vodio Školu mira i Centar za mlade, tako uporno insistirao da u centru njegovog programa bude lik Koste Vujića, profesora koji je u drugoj polovini 19. veka radio u više škola po Srbiji, najduže u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a službovao je i u Kragujevcu 1858/59 godine. Predavao je nemački i latinski jezik, kao i crkveno pevanje, a bio je i dirigent Kragujevačke polugimnazije.

- Odgovor se po sebi nameće. Kosta Vujić je oličenje pravog, dobrog profesora, u njegovom liku su objedinjeni stručnost i pedagoško dostojanstvo, humanost i razumevanje učenika, strogoća i tolerantnost - uvek po meri, duhovitost, doza boemstva i istovremeno poštenje i visoka moralnost, objašnjava profesor Stefanović. - Njega smo upoznali kroz dva filma, jednu TV seriju i roman Milovana Vitezovića, dakle kroz umetničke forme koje su delom romansirane i kreativno nadgrađene, ali su sadržale realističku dimenziju koja skoro na biografski način portretiše i profesora Vujića i njegove đake - buduće slavne i ugledne Srbe.

Zahvaljujući televizijskoj ekranizaciji priče o Kosti Vujiću, koga su maestralno odglumili prvo Pavle Vujisić, pa potom Aleksandar Berček, širok auditorijum mogao je da stekne pravu sliku ličnosti prfesora Vujića i široko podeljeno mišljenje u našoj javnosti, i onoj stručnoj i laičkoj, jeste da je on „slika i prilika” - slobodno se može reći - idealnog nastavnika i pedagoga, koji je deo naše prosvetne istorije, ali po svim osobinama i čovek kakav je potreban našoj današnjoj školi.

To je i bio glavni motiv Petra Stefanovića da se lati osmišljavanja projekta koji bi začeprkao i sdašnji prosvetni sastav i to apriori sa stavom da „u svakoj školi ima poneki profesor Kosta Vujić”.

- Decenije sam proveo u školstvu i uverio se da ima sjajnih nastavnika i profesora, posvećenih pozivu i učenicima, dobrih i humanih ljudi, ali oni ostaju uglavnom neprimećeni jer se naša škola svela na prosečnost, zavladali su stereotipi, potisnuta je kreativnost, sve je u nekakvoj inerciji, sve stoji ili se kreće bez pravog plana i smisla. To mora da se „razmrda” i da se prepoznaju vredni pojedinci koji se izdvajaju iz opšteg sivila i dekadencije, objašnjava profesor Stefanović.

U traganju za aktuelnim Vujićima namera Stefanovića je da pre svega učenicima dodeli „ulogu” koja je u sadašnjem školstvu apsolutno zanemarena - a to je, nazovimo ga, đački aktivizam. Đaci su, nažalost, danas uglavnom svedeni na puke „objekte” školskog procesa: njima se predaju lekcije, oni se ispituju, ocenjuju. Zato će se u „izbru novih Vujića” njihova pozicija skroz okrenuti - jer isključivo će oni, svojim glasovima, odlučivati o najboljim nastavnicima. Dakle, biće u prilici da saopšte svoje stavove i da, u prethodne neophodne instrukcije, sami prepoznaju vrednosti svojih učitelja.

Nagrade za nastavnike i đake

U projektu koje je podržalo Ministarstvo prosvete predviđeno je da se akcija „U svakoj školi ima poneki profesor Kosta Vujić” sprovede u šest osnovnih škola, a to su „Treći kragujevački bataljon”, „Mirko Jovanović”, „Dragiša Luković Španac”, „19. oktobar” Maršić , „Sveti Sava” i „Prota Stevan Popović” iz Čumića. Sa direktorima i kolektivima ovih škola već su obavljeni razgovori i ideja je svesrdno prihvaćena, s tim što će učestvovati svi učenici od petog do osmog razreda.

Kako je zamišljen ceo tok akcije objašnjava autor projekta Petar Stefanović.

- Prvo su među nastavnicima izabrani projektni timovi i sa njima održan jednodnevni seminar. Sada sledi vrlo bitna faza u ovom procesu, a to je održavanje popularnih predavanja i radionica na kojima će učenicima o pravim životnim vrednostima govoriti ugledni profesori i pedagoški radnici, koje ćemo organizovati među poznatim i priznatim ličnostima iz grada. Posle toga u svim školama biće održane projekcije filma „Šešir profesora Koste Vujića” i analiza, pre svega, glavnog lika.

U pripremnoj fazi pre glasanja đaci će imati i zadatak da u pisnoj formi napišu koje vrednosti i osobine neko treba da poseduje da bi bio dobar nastavnik. Cilj je da se vidi kakav je njihov vrednosni sistem, kako oni ocenjuju ljude, koje moralne kvalitete donose iz kuće, iz porodice.

Tek nakon toga dolazi tajno glasanje u kome će učestvovati svi učenici, a rezultati će biti objavljeni javno, na panoima škola. Istovremeno će o svemu biti upoznata nastavnička veća škola. Šest škola proglasiće šestoro dobitnika statuete „profesor Vujić”, koje treba da uradi poznati kragujevački umetnik i zlatar Đani Galić. Završna manifestacija biće održana u aprilu u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Osim nastavnika, tada će biti nagrađeni i učenici - po dvoje iz svake škole - oni koju budu imali najbolje literarne radove na temu „Kako zamišljam idealnog prosvetnog radnika”. Oni će dobiti knjige koje je obezbedilo Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Na kraju će se za nagrađene nastavnike i učenike organizovati put u Beograd, uz posetu Pedagoškom muzeju i jednoj pozorišnoj predstavi.

Profesor Petar Stefanović kaže da bi voleo da se ova akcija ne završi samo na jednom, ovogodišnjem izboru nastavnika koji bi mogli da zaliče na legendarnog Kostu Vujića, već da se ona ustali i obuhvati veći broj škola, ne samo sa područja Kragujevca.

- Izborom najboljih nastavnika mi, ustvari, želimo u fokus da stavimo učenike, da postignemo dvosmernu između đaka i nastavnika i da tako počnemo da razbijamo školski sistem koji je u velikoj meri otuđen od dece, zaključuje Stefanović.Izvor: Kragujevačke 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html