Portret Milana Stojčevića (predsednika Kragujevačke оpštine, 1921-1923) postavljen u Skupštini grada

Portret Milana Stojčevića (predsednika Kragujevačke оpštine, 1921-1923) postavljen u Skupštini grada

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUGalerija fotografija bivših predsednika opštine i gradonačelnika Kragujevca dopunjena je portretom Milana B. Stojčevića, predsednika Kragujevačke Opštine, prvog izabranog predsednika koji je tu dužnost obavljao u periodu od 20. januara 1921. godine do 31. avgusta 1923. godine.

U prisustvu članova porodice, unuka i praunuka postavljena je fotografija s njegovim likom i periodom u toku kojeg je vodio tadašnju opštinu, a sa njima je razgovarao predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Predsednik Petrašinović zahvalio se porodici na fotografiji koja je nedostajala.

- Kao grad želimo da negujemo tradiciju i sećanje na sve predsednike opštine koji su vodili grad naročito u teškom posleratnom periodu, jer je tokom Prvog svetskog rata Kragujevac pretrpeo velika razaranja. Ponosni smo na istoriju grada koji je u periodu posle rata počeo da se razvija i postaje jedan od najvećih centara u tadašnjoj zajedničkoj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao predsednik tadašnje Kragujevačke opštine, Stojčević je bio visoki politički funkcioner ondašnje Demokratske stranke, poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije i gradski većnik i obavljao je visoke dužnosti u lokalnoj samoupravi, ali i na nivou cele države. O njegovom liku i delu napisano je u knjigama “Kragujevac između dva rata“ autora Veljka Lekovića i “Istorija Kragujevca“ istoričara Boriše Radovanovića u kojima su spomenute sve značajne ličnosti grada. To je jedan od načina da se kao lokalna samouprava odužimo i sačuvamo ih od zaborava, rekao je predsednik Petrašinović.

Unuka Milana Stojčevića, Ljiljana Kovačević izrazila je veliko zadovoljstvo što je grad imao sluha da lik i delo njenog dede sačuva od zaborava. Govoreći o njemu, Ljiljana je kazala da je Stojčević bio viši pitomac Vojno-tehničkog zavoda, da se usavršavao u inostranstvu, u Americi, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Belgiji i da je kao stručnjak Vojno-tehničkog zavoda bio u nadzoru i kontroli na podizanju brane na jezeru u Grošnici, slične poslove obavljao je na izgradnji Vodojaže, Hipodroma. Bio je veoma ambiciozan i vredan čovek koji je želeo da stečeno znanje iskoristi za svoj grad i ljude koji u njemu žive, a sigurna sam, kaže Ljiljana Kovačević, da bi učinio još mnogo toga u čemu ga je sprečila prerana smrt.

Opis fotografija:

  • (gore levo) Filadelfija, SAD, 1912: Mihajlo Pupin sa grupom stručnjaka Vojno-tehničkog zavoda iz Kragujevca (Stojčević drugi iznad Pupina)
  • (sredina) Grošnička vodojaža, leta 1934: Stojčević na gradilištu brane
  • (desno gore) Artiljerisko-tehnički zavod, 1931: puškarski kurs, Stojčević sedi peti sa leve strane
  • (desno dole) Vojno-tehnički zavod, 1911: Prvi puškarsko-mitraljeski kurs, Stojčević sedi prvi sa desne strane
Crno-bele fotografije: Ljiljana Kovačević
Izvor: Grad Kragujevac 


* Među danas prisutnim potomcima Milana Stojčevića bili su: Svetlana Šeat Marić, Ljiljana Kovačević, Milan Stojčević, Anita Janković, Veljko Kovačević, Bojan Stojčević, Jana Stojčević, Lenka Stojčević, (odsutni Aleksandar Stojčević i Andrija Stojčević)

 STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html