Jaz između grada i privatnih predškolskih ustanova - zbog subvencija

Jaz između grada i privatnih predškolskih ustanova - zbog subvencija

Od ponedeljka će raditi 14 vrtića u Kragujevcu, prijavljena trećina ukupno upisanog broja dece

Od ponedeljka će u Kragujevcu biti otvorene dve predškolske ustanove sa 14 objekata, a za boravak u njima prijavljeno je oko 1.000 dece, odnosno nešto manje od trećine ukupnog broja upisane dece.

U Predškolskoj ustanovi „Đurđevdan“ je rečeno agenciji Beta da je za boravak prijavljeno 450 od ukupno 2.000 upisane dece i da će od ponedeljka 11. maja raditi svih sedam vrtića te ustanove.

„Očekujemo da ćemo imati i manji broj dece od ponedeljka, oko 300, s obzirom da se od roditelja traže i potvrde od poslodavca da moraju da budu angažovani u radnom prostoru poslodavca. Potrebno je da oba roditelja imaju ovakve obaveze, da bi njihovo dete boravilo u vrtiću“, rekla je direktorka ustanove „Đurđevdan“ Sanja Jakovljević.

Ona je rekla da su vrtići spremni da primene preporuke o broju dece koja mogu da borave u prostorijama ustanove.

„U jednoj radnoj sobi biće manje od desetoro dece, a u jaslenoj grupi, najviše petoro do šestoro“, rekla je Sanja Jakovljević.

Po rečima direktorke Predškolske ustanove „Nada Naumović“ Milke Simić, od oko 1.900 upisane dece, za dolazak u sedam vrtića te ustanove prijavljeno je njih 550.

U obe ustanove su potvrdili da su izvršene sve pripreme za zdravstvenu bezbednost dece.

Postavljene su dezinfekcione barijere, beskontaktni toplomeri, dozeri sa dezinfekcionim sredstvima, a vaspitači će imati maske, vizire i rukavice.

Nadležni u tim ustanovama dodali su da je zbog „drugačijeg“ izgleda vaspitača kao i činjenice da neće moći da im pritrče u zagrljaj po ulasku u vrtić, posebna pažnja posvećena pripremi dece za takav susret.

Pripremljene su i „beskontaktne“ igre za decu koje će održavati potrebnu socijalnu distancu.


Udruženje: Grad Kragujevac ukinuo najveći deo subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima

Kragujevačko Udruženje privatnih predškolskih ustanova saopštilo je da je gradska vlast „u najvećoj meri“ ukinula subvencije roditeljima oko 2.000 dece koja su upisana u privatne vrtiće.

Udruženje je saopštilo da će biti subvencionisan boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao, a kojih kako se navodi, ima oko 20 odsto.

Navodi se i da, suprotno zaključenim ugovorima i odlukama o načinu subvencionisanja, Grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u vrtićima, a 50 odsto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova su naveli da je Kragujevac jedina lokalna samouprava koja je donela takvu odluku, iako ima najnižu ekonomsku cenu boravka u vrtićima.

„Udruženje je u potpunosti prihvatilo odluku o obustavljanju subvencionisanja na početku vanrednog stanja, kada je prestao rad vrtića. Svoj doprinos prevazilaženju teške situacije dali smo time što smo imali razumevanja za ovakvu odluku, što smo očuvali radna mesta i isplaćivali zarade za oko 400 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama u gradu. Sada ćemo samostalno podneti troškove za obezbeđivanje svih potrebnih higijenskih i dezinfekcionih uslova za očuvanje zdravlja dece i zaposlenih“, stoji u saopštenju.

Iz udruženja su apelovali na državu da „interveniše“ da se sav teret boravka dece u vrtićima ne prebaci na roditelje.

Dodali su da su se javnosti obratili tek nakon više pokušaja da razgovaraju sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.

„Ni na jedan telefonski poziv kabinetu, niti zvaničan dopis poslat elektronskom poštom, gradonačelnik nije odgovorio“, naveli su iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova.

VERIFIKOVANE PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE U KRAGUJEVCU (do 28. oktobra 2019)

 1. Čili i Vili
 2. Vrabac
 3. Drugarstvo
 4. Petar Pan
 5. Vini Pu
 6. Šumska bajka
 7. Beli anđeo
 8. Aviončić
 9. Šumska vila
 10. Jagodica bobica
 11. Panda
 12. Oki-land
 13. Akvica
 14. Iskrica
 15. Mali princ
 16. Jabuka

STAV SAMOSTALNOG SINDIKATA PREDŠKOLSKOG VASPITANJA I OBRAZOVANJA SRBIJE

Pored jasnog stava našeg sindikata da je prerano početi sa radom, Krizni štab Vlade Republike Srbije je doneo odluku da predškolske ustanove u Srbiji krenu sa radom 11. maja 2020. godine. Svoj stav smo izneli u dopisu ministru prosvete Mladenu Šarčeviću 23. marta 2020, obavestili javnost preko medija, dobili podršku svih strukovnih udruženja i Udruženja pedijatara Srbije.

Poslali smo jasnu sliku da zaposleni u predškolskim ustanovama su vredni i odgovorni (u vreme vanrednog stanja pružaju podršku deci i porodici na daljinu postujući instrukcije MPNTR, angažovani pri Kriznim štabovima u svojim lokalnim samoupravama tehničko osoblje, vozači, kompletene kuhinje, saradnici za preventivno zdrastvenu zaštitu, medicinske sestre vaspitači, zajedno sa svojim narodom podnose teret epidemije virusom kovid 19…). Javnosti smo predočili važnost vaspitno-obrazovnog rada za decu predškolskog uzrasta kroz demant izjava člana kriznog štaba doktora Tiodorovića koji je istim naneo
uvredu kompletnom vaspitnom osoblju (vaspitačima i medicinskim sestrama vaspitačima).

Dopisom ministru smo predočili da su za bezbedan početak rada predškolskih ustanova potrebne jasne mere i instrukcije. U organizaciji što bezbednijeg početka rada za zaposlene i decu, sindikat je uložio maksimalne napore (svi predsednici naših sindikalnih organizacija u Srbiji), svestan da je i dalje u toku vanredno stanje.

Zajedno sa svojim članovima, a kasnije i čitavom strukom, uspeli smo da se izborimo za učešće u satavljanju mera savetima iz naše stuke i prakse, tako što smo pažljivo osluškivali svaki glas zaposlenog, svih struktura, nedoumice, strahove, naročito o neprimenjljivosti prvobitnih mera koje je propisao Zavod za javno zdravlje. Briga za decu sa kojom radimo i njihove porodice, kao i za svoje bližnje i sebe, bio je pokretač da ministarstvu ukažemo da se mere koje propisuju odnose na naše zaposlene i da moraju biti životne, sprovodnjive i bezbedne podjednako za decu i zaposlene.

Zahvaljujući sugestijama predsednika sindikata (glas zaposlenih iz predškolskih ustanova), razmišljalo se o svakom segmentu: dečjem razvoju, praktičnim situacijama, uzrasnim karakterostikama, zaštitnoj opremi, psihološkom momentu dece i zaposlenih. Ministarstvo i Vlada su imali sluha i u uvažili većinu naših zahteva i prvobitne mere pretvorili u instrukcije koje su sprovodljivije u datoj epidemiološkoj situaciji.

Žao nam je što nisu uvažene još neke mere za koje smo prvobitno imali saglasnost na Radnoj grupi, a tiču se što duže zaštite zaposlenih koji spadaju u rizične kategorije (nakon ukidanja vanrednog satanja), a to su stariji od 60 godina, samohrani roditelji sa decom hroničnim bolesnicima i roditelji sa decom do 12 godina koji radom u uslovima epidemiološke situacije mogu biti zdrastveno ugroženi.

Za kategoriju zaštićenih zaposlenih hroničnih bolesnika nije jasno definisano koja hronočna oboljenja predstavljaju dodatan rizik i slučaju zaraze kovidok 19 i šta je potrebno za dokumentovanje istih. Na ovu činjenicu smo ukazali ministarstvu jer su direktori i predsednici sindikata stavljeni u tešku situaciju da imaju odgovornost i donose odluku za nešto što je nejasno definisano.

Nadamo se da će direktori kao organizatori posla u ovako kompleksnim epodemiološkim uslovima u borbi sa nepoznatim virusom, koja još uvek traje, imati razumevanja i maksimalno dok god je to moguće, a da ne ometaju rad ustanove, zaštititi što veći broj zaposlenih u sladu sa tačkom 1. VI poglavlja instrukcija (dodatne preventivne mere).

Na poslednjem sastanku prisutnim smo izneli sve probleme na koje ste nam ukazali:

 • testiranje svih zaposlenih
 • problem organizacije prevoza u nedelji pripreme ustanova za početek rada kao i odlazak na
 • organizovane sanitarne preglede
 • nedovoljno sredstava za zaštitu na radu u nekim ustanovama
 • neke lokalne samourave nemaju novca za dezinfekciju objekata
 • kolektivni ugovor ističe 13. maja 2020. i što pre treba završiti započete pregovore oko izmene i dopuna i skladu sa zahtevom sindikata
Od ministarstva smo dobili uveravanje da:
 • će se brzo organizovati sastanak vezan za Kolektivni ugovor
 • zaposleni neće snositi sankcije ukoliko zbog neorganizovanog prevoza nisu uradili sanitarne preglede, a da će im čim se organizuje prevoz biti omogućeno da isti obave u najbližem Zavodu za javno zdravlje 
 • testirnje na kovid 19 svih zaposlenih ne sme biti jer nije donešena takva odluka, način je
 • jasno definisan u instrukcijama u III poglavlju tačka 2
 • kupljeno 888 bezkontakntih toplomere za objekte koji su ministarstvu najavili početak rada 11. maja 2020. i koji će biti distribuirani na vreme
 • organizovano pet regionalnih centara za opremu za zaštitu i higijenu: Beogard, Novi Sad
 • Kragujevac, Kraljevo i Niš iz kojih će se dalje distribuirati ka predškolskim ustanovama

Ovim ne prestaje naše angažovanje u cilju zaštite vašeg zdravlja i bezbednog radnog okruženja. Uvek možete računati na podršku, kako našu tako i pravne službe.

Predsednica Bosiljka Jovanović


Foto: Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com
Izvori: Beta; Ministarstvo prosvete; SSPIVOS

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari