Nastavnička i roditeljska zajednica ministru: Dosta nam je vašeg bahatog ponašanja!

Nastavnička i roditeljska zajednica ministru: Dosta nam je vašeg bahatog ponašanja!

NOVA SOFTVERSKA IGRICA PLAĆENA NAŠIM NOVCEM

Nakon proteklog završnog ispita i svih proba istog, nakon mnogih nesuvislih, grubih i često besprizornih izjava ministra prosvete, imali smo mnogo komentara i reakcija (negativnih, naravno) od strane nastavnika, roditelja, pa čak i direktora škola..

Kao odgovorna nastavnička i roditeljska zajednica, dužni smo da podržimo sve naše kolege, decu i njihove roditelje, prenesemo njihove stavove i emocije i da uputimo otvoreno pismo ministru prosvete sa pitanjima na koja zahtevamo odgovor i jasnom porukom: DOSTA NAM JE VIŠE VAŠEG BAHATOG I NEKULTURNOG PONAŠANJA, KOJE JE GLAVNI POKAZATELJ DA NE CENITE NI NASTAVNIKE, NI UČENIKE, NI RODITELJE!

PISMO RODITELJSKE ZAJEDNICE

Na našu adresu upućeni su brojni komentari i poruke. Među njima su pisma roditelja. Saželi smo sve pristiglo u jedno zajedničko obraćanje roditelja učenika javnosti Srbije, jer je važno da se čuje i glas roditelja u ovoj kakofoniji različitih medijskih i drugih “spinova”:

“Srbija je zemlja gde se već nekoliko godina unazad konstantno radi na pogrešno slatim porukama našoj deci. Od afere “brushalter”, preko “nepoštenog” oca koji radi u štampariji testova, stigli smo do završnog ispita 2020. za koji smo i mi roditelji i nastavnici molili da se ne desi, zbog dobro nam znanih problema oko pandemije Kovid 19, ali se Ministarstvo prosvete u potpunosti oglušilo i doguralo do samog kraja.

Probni završni ispit je doneo fijasko sa softverom. Deca su satima pokušavala da pristupe programu i urade zadatke, dešavalo se da i kada se uloguju program uspe da ih ostavi na pola puta. Ministarstvo prosvete je danima poručivalo da je to samo proba, da se uhodavaju i da na pravom završnom ispitu neće biti tako. Prvi dan polaganja je protekao, čini se, mirno, ali nastavnici-pregledači su se suočili sa tim istim softverom sa probnog završnog ispita, na kome izgleda ništa značajno nije popravljeno.

Hoćemo li, dragi roditelji, a i, misleći nastavnici, i dalje trpeti šamare jednog Ministra prosvete i njegovih poslušnika? Imamo li još mrvicu dostojanstva da kažemo - DOSTA je ili ćemo biblijski okrenuti i drugi obraz?

Jasno je da su probali platformu i da je posle toga trebalo da se kaže - ok, nešto ne funkcioniše i to ozbiljno!

Ali, nažalost, Ministar nas je stalno ubeđivao kako je sve fantastično i bez problema.

Deca su čekala svoje rezultate, roditelji takođe, a nastavnici su, znamo, noću pozivani da vikendom pregledaju testove uz obećanje dnevnica, stalnog zaposlenja čak i nekog zvanja, verovatno ukazom, pošto zakonom, zna se, to nije moguće. Na kraju su deca okrivljena jer su vraćala “umazane” testove, a krivica je išla redom: direktor, nastavnik, roditelj i na kraju DECA!

Zanimljivo je da je Ministar uvek bezgrešan i iznad svakog zakona, GOSPODAR VREMENA i da je njegov ĆEIF zapravo ZAKON!

Deca su ovih dana u istinskom strahu jer je njihova budućnost stavljena u “ruke” jednog softvera. Dodatni strah unosili su im i dežurni nastavnici, i sami uplašeni. Vikali su, zvali kontrolore, kontrolori inspektore, a onda svi u glas. Pružila se, ipak, prilika našoj deci da u INAT I UPRKOS svemu, u svim školama, svi đaci “razvale” prijemni i imaju 20 bodova, da POKVARE POKVARENI SISTEM!

Ovde se znanje od samog početka nije vrednovalo, testirao se softver i poslušnici na svim nivoima!

Čujemo, uveliko se danas pozivaju profesori da pregledaju srpski jezik i u subotu. Telefoni zvone, DA LI ĆE NASTAVNICI BITI NEDOSTUPNI ILI ĆE SE ODAZVATI videćemo!

Govorimo u ime roditelja i NE TRAŽIMO POMILOVANJE ZA MINISTRA!!!”

PISMO NASTAVNIČKE ZAJEDNICE

Pod pritiskom etiketiranja nastavnika od strane resornog ministra i njegovom smelom osudom bez suđenja da su nastavnici jedne škole u Novom Pazaru izvršili sabotažu Završnog ispita, nastavnici Srbije su se osetili prozvanim, uvređenim i svrstanim u kriminalne vode. To je reakcije nastavnika dovelo do tačke usijanja, te su izvršili pritisak na Nastavničku mrežu Balkana koja broji oko 28 hiljada nastavnika da se HITNO reaguje i iznese neslaganje sa reakcijom Ministra i zaštiti dostojanstvo nastavničke profesije.

Nastavnici su se brzo okupili i našli način da podele svoju podršku, pre svih, nastavnicima Novog Pazara, a onda celoj nastavničkoj, učeničkoj i roditeljskoj zajednici, odnosno obrazovanju Srbije. Sakupili smo na jedno mesto reakcije nastavničke zajednice u cilju zaštite dostojanstva nastavnika i daljeg urušavanja struke.

Nastavnici se osećaju obmanuto i njihovo ogorčenje je očigledno jer iza svega iščitavaju interese i nečasne postupke.

“Dok u Srbiji, kako jedan nastavnik napisa Balkanskoj nastavničkoj mreži, traje na vuka-nastavnika vika, lisice meso jedu. Softverska igrica namenjena svim akterima u procesu obrazovanja dobro je razrađena. Podići što više prašine oko obaveza nastavnika, dužnosti i odgovornosti zbog kojih će biti kažnjeni ili za koje će biti nagrađeni, eto već sutra, samo se ne kaže da svako sutra ima sutra, a penzijica-crkavica, ako ne i što gore, im stigne.

Zakulisno se zapravo za to vreme trguje, kupuje i prodaje za sitnu cenu - nastavničku javnu sramotu i hajku, roditeljsku strepnju i brigu, dečiju anksioznost i nesigurnost, izneverena očekivanja svih pomenutih, koji se u igricu uvode nenasilno kao žaba u lonac. Prvo prva proba male malecne mature, koja nije mala muka za decu, roditelje i nastavnike, zatim druga proba, čiji su rezultati nebitni, a sam po sebi ispit karikatura, do velikog finala kad treba najslabiju nastavničku kariku zveknuti direktno u glavu.

Vesela igrica, nema šta, veli ovaj nastavnik, a iz nje pljušte evri kao iz dobro zveknutog džek pot aparata u drugorazrednom filmu.”

Pored mejlova koji nam stižu, na našoj stranici se nižu i brojni komentari. Prenosimo neke od njih.

REAKCIJE NASTAVNIKA SRBIJE

Aleksandra Stanković iz Beograda: Mislim da je pravi trenutak da se udružimo, roditelji i nastavnici. Dogorelo je, a to smo pretpostavili da će da se desi. Kada smo pisali, anektirali, molili, dokazivali nakon probnog ispita da završnog ispita ne bude, ništa nije vredelo. Sada se svaljuje na dva nastavnika. Gone nas kao zveri da smo. Zašto nisu taj prokleti softver nadogradili nakon probnog? Zašto opet generaciju dece stavljaju u procep? Zašto razjedinjuju prosvetne radnike i dele ih na dobre i loše? Zašto smo sada mi saboteri?

Rosa Novaković iz Beograda pita: “Zašto nas ministar ignoriše? Zašto naše inicijative i mišljenje, poput onog da se ove godine ne održi završni ispit, ne samo da ne prihvata, već nas ne udostoji ni suvislog komentara. Umesto toga nam stigne osuda da sabotiramo realizaciju Završnog ispita? Da li se mi pitamo nešto kao struka? Ko je "izneo" i finansirao onlajn nastavu za vreme pandemije virusa? Da li nas je Ministar pitao šta mislimo mi, ljudi koji su je realizovali, koliko je ta nastava uspela? Zanima li MP sa kakvim problemima smo se borili? Da li će plati prekovremeni rad nastavnika, koji pregledaju zadatke, biti plaćen u skladu sa PKU? Imamo li mi pravo na regres, zaslužene dnevnice kada vodimo decu na takmičenja i druge vannastavne aktivnosti ili prekovremeni rad kada menjamo kolege?”

Snežana Tošović iz Čačka predlaže da se Ministar korektnije obraća nastavnicima i da objasni da je ovo proba platforme, a ne tretiranje nastavnika kao robova.

Kata Nađ Varga iz Subotice kaže: “Dosta je bilo maltretiranja svih nas u trouglu učenik - nastavnik - roditelj i svih nesuvislih izjava tipa: "Sve je bilo u redu. Sve je prošlo kako treba". Ako i jeste prošlo, a nije ni izdaleka sve "u redu", prošlo je dobro zahvaljujući svima nama, nastavnicima i roditeljima, a nikako nije zahvaljujući ministru koji se kiti tuđim perjem, tj. dodeljuje sebi zasluge nastavnika. Recimo, konačno više, NE i DOSTA JE BILO ponižavanja nastavničke struke.”

Olivera Žurkić iz Rudne Glave smatra da je najtragičnije je što smo decu izložili stresu, a sebe torturi, umesto da smo zaštitili i svoje učenike i sebe. Kaže: “Umesto da se deca usredsrede na učenje i da jedino ne dođe do zastoja tokom procesa učenja u uslovima pandemije, bilo nam je zacrtano da od njih napravimo supermene u nemogućim uslovima. Deci je bila monotona nastava na RTS- u, bila im je potrebna naša živa reč, više su se mučili da "pravilno i strogo u granicama" zaokruže kružić uz cifru ID- koda. Pola sata čekanja i mrcvarenja svih nas, zajedno. I to nekim suludim zahtevima u kojima smo samo gubili živce i dostojanstvo i svoju stvarnu ulogu. Uspeli su da najveći deo nastavnika zaplaše, da smene stručne „neposlušne" nestručnima ali „poslušnima". Zloupotrebljavaju našu želju da decu ne izdamo i postavljaju ultimatume. Barataju statistikama, brojkama, mešetarenjima, a sve to na uštrb nastave i sticanja znanja.”

Zorica Žarković iz Beograda konstatuje: “Nikada nijedan ministar prosvete nije ovoliko puta napao nastavnike bez i jednog dokaznog argumenta. Ministar kome su na poslednjem mestu učenici, a sam je bahat i neobrazovan”.

Slavica Filipović piše: “Poniženje je to što smo bačeni u onlajn nastavu i što se očekivalo da smo i u tome stručnjaci. Niko ne pita ko je plaćao kompjutere i internet za 3 meseca obrazovanje cele učeničke populacije osnovnih i srednjih škola, i nama i učenicima. Nije normalno to što se probna i mala matura odvija od kuće, a nastavnici teraju u škole na pregledanje bez da je ikom jasno kako se to radi, kao i da rezultati učeničkog i našeg rada pri probnom završnom nisu dostupni nikom,krivica naravno nije Ministarstvo. Pare koje se ulažu u “Emu”, a pojedine škole nemaju toalete. Novac za es dnevnik, bez konkurencije. Ponovo provaljivanje testova, ovog puta nisu u pitanju ni direktori ni nastavnici, već učenici, ali nikad ministarstvo.”

Upravo ovi komentari, a ima ih hiljade sličnih pisanih unazad mesecima na ovim grupama, govore da je vreme da struka kaže svoje zahteve i mi ćemo ih ovde izlistati, iako smo sigurni da ih ima još, jer donošenje pogrešnih odluka svih prethodnih, ne godina, nego decenija, dovelo je dotle da se spisak zahteva teško može i napisati na jednom mestu, a za njihovo ispunjenje neće biti dovoljna volja i razumevanje samo jednog Ministra prosvetnog, nego cele Vlade srpske i svih onih koji se bave obrazovanjem u ovoj zemlji.

ZAHTEVI NASTAVNIČKE ZAJEDNICE

 1. Vratite nam godinama kradeno dostojanstvo putem ispunjenja svih ovih zahteva!
 2. Obezbedite nam plate dovoljne da radimo samo u školi, a ne da pored posla nastavnika moramo da se ponižavamo i izvan struke!
 3. Vratite nam sve otete pripadajuće dodatke, od Svetosavske - Novogodišnje nagrade, preko regresa i toplih obroka”
 4. Platite nam sve dodatne poslove na kojima insistirate, od unosa podataka u es dnevnik, preko dežurstava na ZI, do isplata dnevnica prilikom zamene kolega koji su na bolovanjima i drugim odsustvima sa posla!
 5. Obezbedite nam zakonske dnevnice pri realizaciji ekskurzija i rekreativnih nastava, jer ne želimo više da stavljamo ruke u roditeljski džep!
 6. Konsultujte struku uvek kada rešavate, menjate, korigujete i kreirate promene koje ćemo mi morati implementirati!
 7. Prestanite da nam dodajete broj predmeta! Počnite da se ugledate na uspešne sisteme koji su ih odavno smanjili i na taj način učinili učenje smislenijim.
 8. Smanjite nam broj učenika u odeljenjima da možemo da realizujemo nastavu u skladu sa potrebama Z-generacije, nastavu oslonjenu na celoviti pristup učenju, a ne predavanja na kojima su se školovale generacije rasle uz crnobele televizore.
 9. Dajte našim školama veći stepen autonomije, mi najbolje znamo kakvu školu želimo za naše učenike, kakve resurse imamo u našim mestima i sa kakvim problemima se susreće svaka škola pojedinačno.
 10. Dajte nam priliku da sami biramo naše direktore škola i da nastavnička reč bude i glavna i poslednja u tom izboru!
 11. Obezbedite za svakog nastavnika i za svakog učenika računar i besplatan internet, pre nego što se ponovi period koji je iza nas. Još jedno finansiranje obrazovanja nećemo izdržati, ni mi, ni roditelji!
 12. Prestanite da nas masovno uvlačite u besmislene obuke i da nam trošite vikende odvlačeći nas od naših porodica. Hoćemo da se usavršavamo, ali radnim danima u oblastima koje mi želimo i onda kada mi smatramo da je neophodno!
 13. Ukinite brojčano ocenjivanje, barem do 6.razreda, i na taj način učinite učenje smislenim, a nastavnike i učenike srećnim.

Nastavnička i roditeljska zajednica Srbije na istom zadatku
Izvor: Edu Balkan 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari