Opasna aplikacija koju deca masovno koriste: Tik Tok

Opasna aplikacija koju deca masovno koriste: Tik Tok

Društvene mreže su koristan alat, ali kao i svaki alat, mogu da se koriste u pogrešne svrhe.

Istina je da predatori na internetu kojima su deca meta treba da budu naša najveća briga, ali šta ako društvena mreža ohrabruje decu da budu sami sebi najveći neprijatelj radi nekoliko hiljada pregleda, lajkova i popularnosti u školi?

Tik tok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video formi. Najpopularniji formati videa su ples, pevanje kao i razne komične tačke koje za cilj imaju da ismeju društvo ili neki aktuelni događaj. Međutim, kada se zagrebe ispod površine, srž Tik toka su izazovi. Kakvi izazovi?

Poenta je da jedna osoba osmisli izazov, dok svi ostali korisnici aplikacije imaju zadatak da se odazovu. Izazovi donose lajkove i popularnost, kao i mogućnost da video postane "viralan", odnosno da se proširi po celom svetu. Delimo sa vama listu najpopoularnijih Tik tok izazova:

1. Korona virus

Ovo je eksperiment u kojem se korisnici aplikacije izazivaju da poližu dasku toaleta na javnom mestu. Izazov je započela Ava Luiz tako što je postavila snimak na kojem liže toalet u avionu. Ovim snimkom je, kako kaže, htela da dokaže da je korona virus "tu da ubije matorce i dosadnjakoviće", a ne mlade ljude poput nje.

2. Petoparac

Možda jedan od najopasnijih izazova koji ova aplikacija ohrabruje. Deca izazivaju svoje drugare da stave metalni dinar između punjača i utičnice kako bi utičnica krenula da varniči. Tik tok je prepun videa dece koja su na ovaj način zapalili vatru. U Americi je ovaj izazov postao toliko popularan da su ga deca praktikovala i u školi. Situacija je postala ozbiljna kada su video snimci došli do policije koja je izašla u javnost i apelovala na roditelje da utiču na svoju decu i spreče ih da pale školsku imovinu.

3. Razbijač lobanje

Još jedan opasan Tik tok izazov je "razbijač lobanje" ("skull breaker") koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu. Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dečak je pao u komu.

4. Pune usne

Na Tik toku je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hiruškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da super lepkom zalepite gornju usnu za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu, koja je trenutno poželjna i simbol lepote.

5. Izbeljivač

"Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfikovanje ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu" - kaže jedan od korisnika ove aplikacije, uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

Želja da budu voljeni i prihvaćeni je najjača kod dece. Upravo zbog toga su podložni da zarad popularnosti urade mnogo, čak iako je to opasno po život.

Što se tiče Tik toka, bilo bi neumesno da krivimo decu zato što eksperimentišu. Umesto toga sva krivica pada na kreatore i moderatore aplikacije, kao i na roditelje koji treba budno da prate šta njihova deca rade na društvenim mrežama.

Zabranom korišćenja popularne društvene mreže samo ćete izopštiti dete iz društva. Umesto toga, edukujte ga i osnažite da pod pritiskom društva ne rizikuje svoj život.

Foto: Danish Siddiqui/Reuters
Izvor: Fondacija Tijana Jurić, 8. 6. 2020.Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html