Pravda za biološke roditelje - status roditelja-negovatelja

Pravda za biološke roditelje - status roditelja-negovatelja

Zašto vlast nema svest o problemima dece sa smetnjama u razvoju?

Godinu za nama pamtimo po mnogo čemu, ali i po borbi roditelja dece sa smetnjama u razvoju za njihova prava i prava njihove dece u istoj toj Srbiji. Sada već „čuvena“ peticija od 61.000 potpisa građana koji su svojevoljno i svojeručno podržali uvođenje u skupštinsku proceduru Zakona kolokvijalno nazvanog Roditelj-Negovatelj ponovo je aktuelizovana u martu 2015. godine, kada se grupa roditelja okupljena oko udruženja građana Sreća iz Novog Sada angažovala i svojim delovanjem ovaj problem dovela u žižu interesovanja javnosti.

Uvođenjem novog instituta u Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim bi se roditeljima dece obolelim od teških boleti i sa nekim oblikom invaliditeta dao status „roditelj negovatelj“ – bilo bi sprečeno da ova deca nužno budu izmeštena iz svojih primarnih porodica.

Roditelji dece sa smetnjama su celu proteklu godinu bili ignorisani, odnosno pravno „nevidljivi“ za zakonodavce. Vlast i dalje nema svest o problemima porodica dece sa smetnjama u razvoju.

Inicijativu su pokrenuli roditelji dece sa retkim bolestima koji se svakodnevno suočavaju sa izborom: da li napustiti posao i brinuti se o detetu, ili ga prepustiti institucijama i hraniteljskim porodicama?

Roditelj čije je dete teško bolesno ili nepokretno suočava se sa nemogućim izborima. Ako su zaposleni moraju da odluče da li da nastave da rade, ali da brigu o detetu prepuste instituciji ili trećam licu ili da prekinu sa radom i posvete se brizi o detetu. Nezaposleni roditelj se nalazi pred istom dilemom.

Podržavanje jednog roditelja i priznavanje tom roditelju statusa koji se priznaje hraniteljima, od izuzetne je važnosti za teško bolesnu ili decu sa invaliditetom kojima je za oporavak ili dostojanstven život preko potrebno da ostanu da žive u svom domu i sa članovima svoje porodice.

Roditelj Negovatelj

Preporuka Saveta ministara Evropske zajednice naglašava da „deca sa disabilitetom imaju ista prava na porodični život, obrazovanje, zdravlje i socijalno staranje kao i deca bez disabiliteta“. Predloženim Amandmanom uvodi se posebna podrška roditeljima čija deca imaju tešku bolest i invaliditet i mogućnost da dete ostane u primarnoj porodici.

Situacija roditelja je dodatno otežana sledećim činjenicama:

  • za teško bolesnu decu plaća se svaki dan boravka u bolnici, kao i usluge lekara, bolničkog osoblja
  • za nepokretnu decu ili sa teškim oblicima invaliditeta još i usluge dodatnog medicinskog osoblja.
  • za decu koja su smeštena u specijalizovanu hraniteljsku porodicu

Omogućavanjem statusa negovatelja roditelju bila bi ujednačena ili čak i umanjena mesečna davanja države, a dete i roditelj ne bi imali zahteve za ostvarivanjem prava socijalne zaštite.

Kada se dete nalazi u hraniteljskim porodicama plaćaju se:

  • uvećana naknada hranitelju za njegov rad kao i porezi i doprinosi,
  • uvećana mesečna naknada za izdržavanje deteta sa posebno teškim i višestrukim razvojnim problemima, i to do 50%
  • dodatna davanja za dete sa invaliditetom

Imajući u vidu ove činjenice, pojedine zemlje u tranziciji koje se suočavaju sa sličnim problemom kao i naša zemlja, uvele su institut „roditelj negovatelj“.
Nadamo se da će ove godine biti donet zakon Roditelj Negovatelj u Skupštini Srbije.

Izvor: Roditelji Srbije 


Predmet: Inicijativa za uvođenje u zakonske okvire statusa ’Roditelj negovatelj’

Poštovani,

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju, članovi Udruženja "Sreća", mnogobrojna stručna javnost, pokrenuli su inicijativu za uvođenje statusa "Roditelj negovatelj". Razlozi su mnogobrojni i opravdani.

Roditeljima dece sa višestrukim smetnjama u razvoju, dece koja su u potpunosti zavisna u zadovoljenju osnovnih životnih potreba od strane druge osobe, uskraćena su osnovna prava, a pre svega pravo na rad, kako bi zadovoljili mnogobrojne potrebe deteta sa smetnjama u razvoju, a i ostalih članova porodice. Roditelji se, uprkos svojim ličnim kompetencijama, mogućnostima, potrebama i željama, suočavaju sa nemogućnošću zasnivanja radnog odnosa, a samim tim sa zavisnom ekonomskom situacijom i tendencijom ka statusu socijalno ugroženog stanovništva.

Zbog stanja deteta, roditelji ne mogu da ga povere na čuvanje drugoj osobi iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga. Zbog toga je neophodno da se ova problematika zakonski reguliše.

Mnogobrojne države su ovo pitanje pozitivno regulisale. Navodimo primer Hrvatske koja je članom 25. Zakona o socijalnoj skrbi ("Narodne novine", broj 157/13, 152/14 i 99/15; prim. PPNS: prilog) ovo pitanje uvela u pozitivnu zakonsku regulativu. Među Pravima u sistemu socijalne skrbi, članom 63. istog Zakona, regulisano je pravo broj 9. - Status roditelja negovatelja ili status negovatelja.

Porodični zakon Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015; prim. PPNS: prilog) regulisao je oblast "Hraniteljstvo", od člana 110 do člana 146.

Član 113 istog Zakona alineja 2, kaže: "Hraniteljstvo se može zasnovati i ako je dete pod roditeljskim staranjem, ali ima smetnje u psihofizičkom razvoju ili je dete sa poremećajem u ponašanju". Ako se daje mogućnost hraniteljstva, svakako treba dati mogućnost biološkom roditelju da dobije status "Roditelja negovatelja".

Zakonom o socijalnoj zaštiti ("SL. glasnik RS", br. 24/2011), članom 94, regulisano je Pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica. U alineji 6 je regulisano: "Jedan od roditelja, koji nije u radnom odnosu, a koji najmanje 15 godina neposredno neguje svoje dete, koje je ostvarilo pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica u smislu stava 1. i 2. ovog člana, ima pravo na posebnu novčanu naknadu u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini najniže penzije u osiguranju zaposlenih, kada navrši opšti starosni uslov za ostvarivanje penzije prema propisima o penzionom i invalidskom osiguranju, ako nije ostvario pravo na penziju".

Svakako podržavamo ovo pravo, ali podvlačimo istinsku potrebu roditelja dece sa višestrukim smetnjama da se uvede za roditelje koji za tim imaju realnu i iskrenu potrebu, i pravo na mogućnost uvođenja statusa "Roditelj negovatelj".

Da bi se ovo pravo zakonski regulisalo predlažemo kao mogućnost:

  • Izmenu Porodičnog zakona ili 
  • Izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti ili
  • Da se ova problematika reguliše Izmenama zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Uvođenjem ovog prava u zakonske okvire, omogućili biste značajnom broju roditelja dece sa višestrukim smetnjama pravo na život. 

  • PRILOZI


VIDEO: PROTESTI RODITELJA DECE OMETENE U RAZVOJU (TV KANAL 9, NOVI SAD, 2016)VIDEO: ZAŠTO NIJE USVOJEN ZAKON RODITELJ-NEGOVATELJ? (RTV, 2016)

VIDEO: DRŽAVA BEZ RAZUMEVANJA ZA RODITELJE STARATELJE (RTV, 2016)

VIDEO: PODRŠKA ZAKONU "RODITELJ - HRANITELJ" (TV PRVA, 2015)VIDEO: RODITELJ-NEGOVATELJ (HAPPY TV, 2015)DOKUMENTA


ZAKON O SOCIJALNOJ SKRBI - REPUBLIKA HRVATSKA

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI - REPUBLIKA CRNA GORAPORODIČNI ZAKON - REPUBLIKA SRBIJAZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITIFoto: Vizi Media

UDRUŽENJE "SREĆA" - NAŠA BORBA FB GRUPA
PODRŠKA ZAKONU RODITELJ-NEGOVATELJ FB STRANA

Inicijativu podržava

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BORBU PROTIV RETKIH BOLESTI KOD DECE "ŽIVOT/LIFE" SAJT, FB GRUPA

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html