Prva trudnoća iz odmrznutog embriona – veliki uspeh kragujevačkih lekara

Prva trudnoća iz odmrznutog embriona – veliki uspeh kragujevačkih lekara

Potvrđena prva trudnoća iz odmrznutog embriona – veliki uspeh kragujevačkih lekara

Biomedicinski potpomognuta oplodnja, jedina je šansa za mnogobrojne parove u našoj zemlji da dobiju potomstvo. U Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kragujevcu, potvrđena je prva trudnoća iz odmrznutog embriona.

Marija ima samo jednu želju – da postane majka. Iza nje i supruga stoje godine pokušaja i neodustajanja. Ispred njih, nova nada, trudnoća iz odmrznutog embriona.

„Meni je ubačen sada jedan zaleđeni embrion, odnosno blasta. Ostala je još jedna, što znači da u nekoj bliskoj budućnosti, ako budem želela, mogu da ostvarim trudnoću“, navodi Marija Vujiči.

Postupak krioembriotransfera, komforniji je za žene, jer smanjuje broj postupaka hormonskih stimulacija. Za njegovu uspešnost, kao i kod klasične vantelesne oplodnje, presudan je kvalitet ebriona.

„Ukoliko je pacijentkinja dobila više jajnih ćelija, pa samim tim ima i veći broj dobrih, kvalitetnih embriona – oni se ne uništavaju, nego se čuvaju najčešće do nekog petog dana starosti i onda se metodom vitrifikacije zalede. Na ovaj način smo olakšali pacijentima da lakše dođu do trudnoće“, objašnjava dr Marija Šorak iz Centra za BMPO KC Kragujevac.

Osvajanjem i te metode, kragujevački Centar, uz dobre uslove, opremu i kadar, dostigao je evropski standard.

„Od septemnra meseca, očekujemo 30 novih parova koji su potpuno pripremljeni za proces vantelesne oplodnje i da nije bilo epidemije korone, očekivali bi preko 150 do 160 parova, kako smo i planirali za 2020. godinu“, ističe doc. Dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Do sada, lekari u Kragujevcu su od 93 postupka vantelesne oplodnje, uspeli da ostvare trećinu trudnoća. Svaki novi pokušaj, nada je za novi život.

Pripremila Nevenka Đelić

PRILOG


Izvor: RTS, 10. 8. 2020.

PRVI PRVI NA SKALI Logotip beli - cirilicni

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

 

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari