Rijaliti u Srbiji i danju i noću

Rijaliti u Srbiji i danju i noću

U Crnoj Gori se rijaliti program emituje samo posle 23 časa, uz obaveznu oznaku da je namenjen isključivo punoletnim gledaocima. – Sličnu preporuku usvojio i naš REM pre dve i po godine, ali je niko nije poštovao

Čitaocima „Politike” verovatno je potpuno nepoznata Kristina Kija Kockar, učesnica rijalitija „Zadruga”, koji se svakodnevno prikazuje na TV Pink. Njena bogata ljubavna biografija ukratko izgleda ovako: u rijaliti je ušla kao supruga pevača Slobe Radanovića, koji je pred kamerama započeo vezu sa Lunom Đogani. Onda je, u ovom popularnom TV formatu, Kija Kocar našla dečka, a tabloidi pišu da i u spoljašnjem svetu ima momka.

Još je bizarniji primer Miljane Kulić, profesionalne učesnice rijalitija, koja je pred milionskim auditorijumom zatrudnela sa Ivanom Marinkovićem, bivšim mužem pevačice Goce Tržan. Trudnoću je uspela da naplati, pa je napravila veliki rijaliti transfer.

Iz „Parova” je prešla u „Zadrugu”.

Iako puši paklu cigareta dnevno, od produkcije svakodnevno traži da joj povećaju dozu nikotina. U suprotnom, kako tvrdi, neće uspeti da iznese trudnoću.

Vređanje, psovke i fizički obračuni uobičajeni su kadrovi koji se mogu videti u nekom od rijaliti programa. Milioni gledalaca koji budno prate dešavanja u „Zadruzi” ili „Parovima” navikli su i na scene seksa ispod pokrivača, u ćošku neke sobe ili u kupatilu.

Ovakve prizore gledaoci u susednoj Crnoj Gori mogu da se vide tek posle 23 časa, uz obaveznu oznaku da je program namenjen isključivo punoletnim građanima.

Željko Mitrović, vlasnik Pinka, čiji se kanal Pink M emituje i u Crnoj Gori, u ovoj susednoj državi moraće da poštuje ovo vremensko ograničenje. Međutim, u Srbiji se Pink, kao i ostali emiteri, oglušio o preporuku REM-a o zabrani emitovanja rijaliti programa pre 23 časa, koja je objavljena pre dve i po godine.

Ovaj dokument nekoliko dana posle objavljivanja upućen je na javnu raspravu, a nakon toga u Skupštinu Srbije, koja ga nikada nije usvojila. Tako je preporuka REM-a ostala mrtvo slovo na papiru i nikada nije dobila formu „obavezujućeg uputstva”.

Nasuprot tome, pre desetak dana Ustavni sud Crne Gore podržao je odluku crnogorske Agencije za elektronske medije (AEM) o zabrani emitovanja rijaliti programa pre 23 časa. Ustavni sud smatra da ovakva odluka ne predstavlja cenzuru, jer, kako su naveli, ovo ograničenje slobode emitera ima legitiman i opšti interes.

Crnogorski AEM usvojio je pomenutu odluku 2016. godine, u cilju zaštite maloletnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti njihov zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj. Ubrzo je Mitrovićev Pink M, na kojem se dan i noć emituju rijaliti programi, pred Ustavnim sudom pokrenuo inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakve odluke AEM-a. Ovog puta ostali su kratkih rukava.

– Ustavni sud je ocenio da ograničenje slobode emitera ima legitiman, kvalifikovan i opšti interes, koji je agencija kao regulator prepoznala. Navedena mera proporcionalna je važnosti pitanja zaštite maloletnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom – navodi se u saopštenju koje je objavio crnogorski AEM.

Međutim, naši nadležni za dozvole i televizije, po svemu sudeći, nemaju nameru da se obračunavaju sa rijaliti programima.

U novembru 2015. godine REM-u se obratilo Osnovno tužilaštvo u Mladenovcu, zahtevajući zabranu emitovanja rijaliti programa „Farma”, koji se snimao na području ovog tužilaštva, a u kojem je bilo više incidenata. Između ostalog, tokom snimanja je podneta krivična prijava protiv Kristijana Golubovića zbog nasilničkog ponašanja.

Tadašnji Savet REM-a, kojim je predsedavao Goran Karadžić, odbacio je zahtev mladenovačkog tužilaštva jer se, kako je rečeno, zasnivao na starom zakonu. Ipak, oni su nakon toga usvojili pomenutu preporuku o emitovanju rijalitija samo u noćnim satima. Nijedna televizija nije je poštovala.

Gotovo istovremeno, u novembru 2015, REM je dobio apel Udruženja građana „Ko nam truje decu”, koje je zahtevalo ukidanje rijaliti programa. Ovo udruženje pozvalo se na Zakon o elektronskim medijima, u kojem je navedeno da televizije ne bi smele da emituju programske sadržaje koji ističu i podržavaju narkomaniju, nasilje, kriminalno ponašanje, kao i sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca. Takođe, ovaj zakon zabranjuje prikazivanje pornografije, scena brutalnog nasilja i drugih programskih sadržaja koji mogu da naškode fizičkom, moralnom i mentalnom razvoju maloletnika.

– Zakon je veoma jasan i mi od REM-a tražimo samo da ga poštuje. Ta agencija je nadležna za izdavanje dozvola televizijama, tako da vrlo lako može da presudi u ovom slučaju. Obraćali smo se i Odboru za kulturu Skupštine RS, Ministarstvu pravde, koje je odgovorilo da nije nadležno. O štetnosti rijalitija govorio sam i na Svetskom kongresu za zaštitu porodice. Ali sve je bilo uzalud. Članovi Saveta REM-a su se promenili, dobili smo nove odbornike u Skupštini, ali rijaliti i dalje opstaje – kaže za naš list Zoran Jovanović, osnivač ovog udruženja „Ko nam truje decu”.

Pre dva dana obratili smo se Savetu REM-a, pitajući da li će pokušati da ograniči emitovanje rijaliti programa i šta se desilo sa njegovom prethodnom preporukom. Odgovore na pitanja juče nismo dobili, a predstavnici REM-a obećali su nam da će odgovoriti početkom sledeće nedelje.

Karikatura: Saša Dimitrijević
Autor: Jelena Popadić
Izvor: Politika 


ARHIVA PPNS

O UDRUŽENJU

Mi nismo politička stranka. Nismo opozicija niti štitimo vlast. Mi podržavamo svaku stranku i svaku ličnost koja čini dobro ovoj državi i obrnuto, suprostavljamo se svakome ko čini suprotno od toga.

Kako procenjujemo? Njihovim delima i štetnim pojavama u društvu, koje samo onaj koji žmuri ne može da vidi, mada i tako oseća...

Mi smo oni koji neće sebi dati za pravo da nemo posmatraju našu pijanu mladost ili drogiranu budućnost. Mi nemamo pravo da gledamo školska igrališta prepuna droge ili svakodnevna nasilja...

Mi smo oni koji neće da ćute nad onim što nam mediji serviraju deci, ponajčešće oni privatni sa nacionalnim frekvencijama čiji se vlasnici, udvarajući se svakoj novoj vlasti, preko šunda, kiča, sramnih programa bogate preko svake granice..., godinama unazad.

Mi smo oni koji pokušavaju da spreče regrutaciju naše mladosti za njihovu prljavu vojsku dilera, makroa, prostitutki..., a sve pred očima celoga društva u mnogim noćnim klubovima...

Mi smo oni koji starlete nazivaju pravim imenom, prostitutkama, i upiremo na štampane i elektronske medije koji ih reklamiraju našim ćerkama.

Mi smo oni koji žele obrazovane sačuvati tamo gde im je i mesto - u svojoj kući, da u njoj jednoga dana postanu dobri domaćini. Da vode državu umesto onih koji su "pamet" kupili diplomom, vrednom "pišljiva boba".

Mi smo oni koji upiru u svaku instituciju koja ne radi dobro, ali i hvalimo one koji to čine.

Mi smo oni koji veruju u porodicu kao stub društva i poslednju branu i odbranu države.

Mi smo možda po mnogima "utopisti", ali ubeđeni da će oni koji sumnjaju shvatiti da nam druge nema. Pobeda je naša ili budućnost naše dece biće neka nova Sirija..., ili sudbina Hazara.

Verujte u sebe, imajte Veru i brda će se sama pomeriti...

To smo mi  - KO NAM TRUJE DECU!

KONTAKT

RTS 1: TAKO STOJE STVARI - KO NAM TRUJE DECU, 2016.


RADIO BEOGRAD 1: REČENO I PREĆUTANOKO NAM TRUJE DECU SAJT, FB STRANA


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html