Socijalni radnici iz Vranja ’primili mito’ za usvajanje deteta

Socijalni radnici iz Vranja ’primili mito’ za usvajanje deteta

Zbog lažnog prikazivanja činjenica u izveštaju CSR u Vranju u postupku usvojenja deteta, Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa

Na osnovu saznanja dobijenih iz sredstava javnog informisanja, da je dvoje socijalnih radnika iz Vranja lažno prikazivalo činjenice u izveštaju Centra za socijalni rad u Vranju, u postupku za usvojenje deteta, Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa.

U aktu upućenom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana traži da ministarstvo izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Vranju u vezi sa okolnostima navedenog slučaja i da izveštaj o izvršenom nadzoru dostavi Zaštitniku građana.

Ministarstvu ima rok od 15 dana od da instituciji Zaštitnika građana dostavi zatraženo izjašnjenje i kopiju relevantne dokumentacije.

Izvori: Zaštitnik građana, 18. maj 2020.


Socijalni radnici iz Vranja ’primali mito’ za usvajanje deteta

Za dvoje socijalnih radnika iz Vranja posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Nišu u ponedeljak ujutro odredilo je zadržavanje jer su kao službenici Centra za socijalni rad u junu 2019. godine navodno „primili mito od porodice koja je želela da usvoji dete, kao „voditelji slučaja u predmetu usvojenja“ jednog deteta.

Sumnja se, kako saznaje juGmedia, da je jedna službenica navodno primila na poklon mobilni telefon u vrednosti 1.000 evra od osobe iz Bujanovca da donese rešenje kojim se zasniva usvojenje deteta, iako davalac mita u to vreme nije bio u Srbiji već u inostranstvu, zbog čega nisu postojali uslovi da se donese takvo rešenje.

Drugoosumnjičena osoba je u tome navodno pomogla tako što je napisala izveštaj u kome je lažno prikazano da se navodni davalac mita nalazi u Srbiji, te da postoje uslovi da usvoji dete.

Izvor: Jug media, 18. 5. 2020. 

Dete iz Srbije htela da proda za mobilni telefon

Dušanka Marinković, pravnica Centra za socijalni rad iz Vranja, kao i njen kolega D. T. iz Bujanovca, uhapšeni su nakon što su pokušali da falsifikovanom dokumentacijom obezbede albanskom državljaninu S. R. da usvoji devojčicu iz Srbije, iako na to nije imao pravo. Marinkovićeva je za ovu malverzaciju primila mito u vidu telefona u vrednosti od 1.000 evra.

“Albanac iz Bujanovca, koji živi i radi u Švajcarskoj, želeo je da usvoji dete iz Srbije, ali na to nije imao pravo jer nije naš državljanin. Zbog toga se obratio svom sugrađaninu i socijalnom radniku D. T. iz Bujanovca, koji je u pomoć pozvao koleginicu iz Centra za socijalni rad u Vranju. Sumnja se da su se potom dogovorili da falsifikuju dokumentaciju i lažno prikažu da je usvojitelj državljanin Srbije, a za tu uslugu Marinkovićevoj su obećali mobilni telefon u vrednosti od hiljadu evra. Marinkovićeva je potom falsifikivanu dokumentaciju prosledila kolegama iz Centra za socijalni rad u Bujanovcu koji su odlučivali o zahtevu za usvajanje – kazao je za portal Nova.rs izvor upoznat sa detaljim ovog slučaja.

U Centru za socijalni rad u Bujanovcu su rekli za portal Nova.rs da su dobili dokumentaciju za usvajanje u kojoj je sve izgledalo regularno.

“Mi smo dobili dokumentaciju od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja u kojoj je pisalo da je porodica koja hoće da usvoji dete podobna. To je sve što se nas tiče. Šta se dalje i posle dešavalo mi ne znamo, za to primanje mita smo saznali iz novina”, rekli su nam u socijalnoj ustanovi u Bujanovcu.

Istraga se vodi po nalogu niškog tužilaštva, konkretno Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

“Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, osumnjičena D. M., radnik u Centru za socijalni rad u Vranju i osumnjičeni D. T. radnik Centra za socijalni rad u Bujanovcu, određeno im je zadržavanje do 48 časova zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita i krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je D. M. primila poklon kako bi sačinila rešenje kojim se zasniva usvojenje maloletnog lica iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, čemu je prethodilo i sačinjavanje izveštaja neistinite sadržine od strane D. T. U pogledu navedenih okolnosti, osumnjičene će u zakonskom roku saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja VJT u Nišu”, rekao je za Nova.rs Borislav Radonjić portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Portal Nova.rs pokušao je da dobije komentar iz Centra za socijlani rad u Vranju gde je uhapšena Marinkovićeva zaposlena, ali se niko nije javljao na telefon.

Milica Čule
Izvor: Nova.rs, 19. maj 2020.


Foto: Centar za socijalni rad Vranje; MUP

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Milena
    22.05.2020

    A gde je na kraju dete za koje je doneto rešenje o usvajanju? i da li je dobro?

Dodaj komentar

Facebook komentari