Umrla devojčica iz Italije u ’igri gušenja’ - glavni optuženi: Tiktok

Umrla devojčica iz Italije u ’igri gušenja’ - glavni optuženi: Tiktok

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu o smrti devojčice koja je učestvovala u "igri gušenja" na Tiktoku. Glavni optuženi: Tiktok. Smrt Antonele izazvala je bes širom Italije.

Ukoliko TikTok ne može sa sigurnošću da proveri starost svog korisnika ili korisnice, mora ga blokirati najkasnije do 15. februara 2021. godine. To je najnovija odluka Ureda za zaštitu podataka u Rimu.

UNICEF: PRIJAVITE BLACKOUT IZAZOV!

TikTok za svoje korisnike propisuje minimalnu starost od 13 godina, ali kompanija nije sprečila da nalog napravi devojčica od 10 godina, naglasili su iz Ureda. Za smrt desetogodišnje devojčice iz Palerma na Siciliji, koja je učestvovala u izazovu "Blackout Challenge" na Tiktoku, saznalo se samo nekoliko sati pre ovog saopštenja i odluke. Izazov je bio: što duże ostati bez vazduha.

Mala Antonella zaključala se u sredu (20.1.) u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata. Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvesnom stanju. Desetogodišnjakinja je odmah prebačena u dečiju bolnicu „Di Cristina”, al, već je bilo kasno. Lekari su se borili za njen život, ali nakon nekog vremena ustanovili smrt. Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Antonelini roditelji rekli su za list "La Republika" da nisu znali o čemu se radi, te da im je druga sestra desetogodišnjakinje rekla da se Antonela igrala "igru gušenja". "Nismo imali pojma o tome", rekao je otac. Pretpostavio je da njegova kćerka gleda plesne koreografije i druge video zapise na Tiktoku: "Moja ćerka, moja mala Antonela umrla je od opasne igre na Tiktoku: kako da se nosim s tim?".

Palermo u šoku

Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je na Fejsbuku da su on i verovatno i ceo grad "u šoku". Sada je kasno za diskusiju o odnosu dece i mladih prema društvenim mrežama - "posebno u vreme pandemije, koja nas je još više gurnula u digitalnu komunikaciju".

Vlasti ove članice EU su takođe naglasile da na TikToku „nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika", te su osudili lakoću s kojom se deca mogu prijaviti na aplikaciju.

TikTok, koji u Evropi ima oko 100 miliona korisnika, objavio je izjavu o tragičnom incidentu. "Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet", uverava kineska video-platforma: „Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage o Antonelinoj smrti”.

Platforma koja je vrlo popularna među tinejdžerima širom sveta u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance.

Foto: Pixabay
Izvor: DW, 23. 1. 2021. 

ARHIVA PPNS

OPASNA APLIKACIJA KOJU DECA MASOVNO KORISTE: TIK TOK
PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS


ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari