Priznata veza između uranijuma i obolevanja italijanskih vojnika

Priznata veza između uranijuma i obolevanja italijanskih vojnika

Istorijska presuda, kasacioni sud optužuje Narodnu odbranu: “Priznata je veza između uranijuma i tumora”

Priznata je posledična povezanost uranijuma i kancerogenih patologija i utvrđena je "krivica" administracije Odbrane koja nije zaštitila starijeg sardinijskog vodnika Salvatora Vaka koj je umro 1999. od leukemije, u 23. godini. Time je ignorisana opasnost od izlaganja vojnika na operativnim akcijama u kojima je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom.

Ovo je suština odluke vrhovnog suda koju je izdejstvovao advokat Anđelo Fjore Tartalja iz Vojnog opservatorijuma. On je započeo alarmiranje pre dvadeset godina. Iako je bio pod udarima, uprkos "zidu" kojim su se opasali vojni rukovodioci, advokat je ostvario cilj - ovo je prva i za sada jedina ovakva odluka na svetu - Vrhovni sud je priznao uzročne faktore i krivicu vojnih rukovodilaca iz te epohe.

Kasacione sudije su odbacile motive iz dostavljenih protivtužbi ministarstva protiv odluke Vrhovnog apelacionog suda iz Rima. Potvrđena je prvostepena presuda za "izostavljeno ponašanje" jer nije na ispravan način zaštićen viši vodnik Salvatore Vaku, koji je umro od leukemije 8. septembra 1999. u svojoj 23. godini. Bio je učesnik misije u Bosni sa brigadom "Sasari" u novembru 1998. godine.

Odluka koju je ostvario Tartalja zigoše odgovorne iz čitave političke linije i komande epohe iz koje će vrlo mali broj moći da izađe bez posledica. Već je 361 preminula osoba i preko 7.000 obolelih.

Za ovu odluku bila je četvrta parlamentarna komisija istrage koja je, za razliku od prethodnih, radila bez uslovljavanja. Ona je donela nacrt zakona koji je prethodna Vlada blokirala. Sadašnja italijanska vlada ponovo je uzela u razmatranje i spremna je da dalje istražuje i pozove na glasanje nakon neminovnih promena u telima skupštine i senata.

Ova odluka doprineće još jačem opredeljenju da se stigne do krajnje uljudne politike, više puta pokazane od strane ministra Trenta koji je od svog ustoličenja pokazao novi ljudski i politički osećaj, kakav do sada nije poznat hiljadama povezanih porodica.

Prevod: Ana Spasić
Redakcija Kaljiari onlajn

ARHIVA PPNS

Tekst brošure "Činjenice o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma (OU) tokom NATO agresije na SRJ 1999", sa naglaskom na skrivanje informacija, pripreman je 1999/2000, na osnovu velike količine materijala, prvenstveno američkih, koji su pribavljeni preko diplomatsko-konzularnih predstavništava SR Jugoslavije.

Brošura je distribuirana po celom svetu 2000. godine.

Tokom agresije NATO protiv SR Jugoslavije, pod nazivom "Humanitarna intervencija - milosrdni anđeo", komandant francuske avijacije u NATO, general Joffret, је izjavio: "Aviјacija је dobila naređenje da uništi život u Srbiji".

BROŠURA KAO DOKUMENTBROŠURA U VIDEO FORMATUPriredila: Ljiljana Tabaš, оpunomoćeni ministar (Savezno Ministarstvo za inostrane poslove SR Jugoslavije)


SAKRIVENI IZVEŠTAJ O BOMBARDOVANJU OSIROMAŠENIM URANIJUMOM

URANIJUM ZA SRBIJU I KOSOVO 4,5 MILIJARDE GODINA

 • Zatrovan i Dunav
 • Švajcarci plaćali za ćutanje
 • Ozračena hrana

LAŽI FUNKCIONERA UJEDINJENIH NACIJA

 • Klaus Topfer, generalni direktor UNEP-a, naredio je da se od javnosti sklone saznanja o ekološkoj katastrofi u Srbiji bez presedana u evropskoj istoriji
 • Bačeno 9,45 tona nuklearnog otpada
 • Isekli 72 stranice teksta

DECA SE IGRALA NA OZRAČENIM TENKOVIMA

 • Da bi minimizirali nalaze o posledicama koje donosi bačeni uranijum na Srbiju, dozvoljen pristup pogođenim mestima
 • Zabranjena hrana sa Kosova
 • Pentagon priznao korišćenje uranijuma

URANIJUM BACILI NA 112 MESTA

 • Mape ciljeva koje je NATO gađao bombama sa "prljavim" uranijumom dugo skrivane od javnosti
 • Haavisto hteo da se sazna istina
 • Topfer "bombardovan" pitanjima

SMRT PO SRBIJI SEJALI "TEHNIČKOM GREŠKOM"

DETALJNO: EKSKLUZIVNO – AMERIČKI NOVINAR ROBERT PARSONS OBELODANIO "VESTIMA" SAKRIVENI IZVEŠTAJ UN

Sakriveni izveštaj o bombardovanju osiromašenim uranijumom


Šta se sve dešavalo:

 • preko tri milijarde kilograma zemlje je izbačeno iz ležišta
 • potrošili su nam kiseonika svojim naletima koliko sva živa bića u Srbiji potroše za 50 godina
 • otišle su tri tone žive u Dunav
 • otišlo je 160 tone fruorovodonične kiseline
 • piralena je otišlo u Topčidersku reku nekoliko desetina tona
 • udisali smo azot, dioskine, teške metale... niko nas o tome nije obaveštavao, ni tadašnja vlast, ni kasnija nije našla za shodno da nas obavesti o tome, a to je sve visokotoksično
 • iz trafo-stanica (a bombardovana je na Bežanijskoj kosi), oslobađani su polihlorobifenili - a jedan litar zagadi milijardu litara vode; vođen je hemijski rat, a, naravno, na jugu Srbije nuklearni rat. Mi o tome ništa ne znamo...

Moramo matematički tačno da dokažemo šta nam je urađeno. Oni su jednostavno imali genocidnu nameru, ne postoji nikakvo drugo objašnjenje zašto su gađali hemijske industrije i postrojenja, trafo-stanice i energetska postrojenja...

UPITNIK - TUŽBA PROTIV ZEMALJA NATO: SRBIJA PLAĆA DANAK URANIJUMU?Izvor: RTS


PREPORUKA PPNS

UN: SUKOB NA KOSOVU - POSLEDICE NA ŽIVOTNU SREDINU I CIVILNA NASELJA

EKOLOŠKA "ŽARIŠTA" PRONAĐENA U ČETIRI GRADA

Radna grupa za Balkan je utvrdila postojanje četiri ekološka žarišta u četiri oblasti (u Pančevu, Kragujevcu, Novom Sadu i Boru), gde je potrebno preduzeti hitnu akciju. U ovim oblastima je neophodno da se odmah preduzmu mere zaštite sredine i čišćenja ovih oblasti kako bi se izbegle štetne posledice po ljudsko zdravlje, kao i dugoročna šteta na životnu sredinu. U ovu akciju spadaju, između ostalog, čišćenje kanala u Pančevu koji vodi do Dunava, otklanjanje žive koja leži na tlu u Pančevu, dekontaminacija od dioksina i PHB žarišta u Kragujevcu, mere kojima će se obezbediti ispravnost pijaće vode u Novom Sadu, i smanjenje oslobađanja sumpor-dioksida iz rudnika bakra u Boru.

KRAGUJEVAC

Glavni problemi: fabrika "Zastava": opasno visoke koncentracije PHB-a i dioksina na podu farbarske radionice; visoke koncentracije PHB-a oko transformatorske stanice; kontaminirani rezervoari vode; neadekvatno skladištenje i obrada otrovnih otpada. Utvrđeno prisustvo PHB-ova u reci Lepenica.

OSNOVNI ZAKLJUČCI

RGB je identifikovala ekološka "žarišta", a to su Pančevo, Kragujevac, Novi Sad i Bor, gde je neophodno preduzeti hitnu akciju, kontrolu i dalje analize. U svim ovim zonama, identifikovano je zagađenje životne sredine kao posledica sukoba na Kosovu".MILOŠ RAJKOVIĆ - OSIROMAŠENI URANIJUMDATA CONCERNING THE LOCATIONS OF DEPLETED URANIUM ORDNANCE EXPENDED DURING OPERATION ALLIED FORCE - INFORMATION 24 JAN. 2001Napomene (Republički geodetski zavod):

 • Koordinate su u Military Grid Reference System (MGRS) UTM projekcije. Zapis koordinata je specifican, objašnjenje vezano za MGRS je na ovom linku i na ovde.
 • Takve koordinate pretvaraju se u standardne UTM ili WGS (lat, long) koordinate pomoću konvetrora na ovoj adresi.
 • Sa standardnim UTM ili WGS koordinatama na Guglovim mapama mogu da se označe pozicije iz priloga.
 • Lokacije mogu da se pogledaju ovde.

UNEP: DEPLETED URANIUM IN KOSOVO - POST-CONFLICT ENVIRONMENTAL ASSESSMENT 2001.

UN: FINAL REPORT TO THE PROSECUTOR BY THE COMMITTEE ESTABLISHED TO REVIEW THE NATO BOMBING CAMPAIGN AGAINST THE FEDERAL REPUBLIC OF YUGOSLAVIAPRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html