Prve tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma, u planu tužbe i zbog gađanja ’hazard’ objekata u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Boru

Prve tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma, u planu tužbe i zbog gađanja ’hazard’ objekata u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Boru

Višem sudu u Beogradu advokat Srđan Aleksić podneo je prvu privatnu tužbu protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. i apelovao da se osim građana Srbije prijave i stanovnici Republike Srpske i BiH, oboleli od kancera, i da na isti način zaštite svoja prava. Aleksić je najavio još četiri tužbe i naveo da je ova koju je podneo potkrepljena sa 70 italijanskih presuda koje su potvrdile vezu između bombi i karcinoma.

- Tužbu je podneo oficir Vojske Srbije oboleo od teškog oblika kancera, koji je boravio u oblasti Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, svakodnevno gađanoj municijom sa osiromašenim uranijumom. On je imao tri teške operacije, a lek koji mora da kupuje košta 4.000 evra, priča Aleksić za “Vesti” i dodaje da će oficiri, policajci i rezervisti podneti tužbe u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju.

GREGOR GIZI POVODOM NATO AGRESIJE - BUNDESTAG, 25. MART 1999.

- To će biti pojedinačne tužbe obolelih koji su bili na Kosovu i Metohiji, a protiv NATO kao organizacije sa svojstvom pravnog lica, pa tako i pravom i obavezama zbog agresije, u kojoj je vojni savez učestvovao kao organizacija i dužni su da nadoknade štetu. Reč je o specifičnim vrstama kancera mekih tkiva, grla, pluća, mozga, kostiju i leukemiji, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija, a imamo i mišljenja medicinskih veštaka i nalaz veštaka za eksploziv, jer je vojska vršila merenja u gađanim područjima, kazao je ovaj advokat.

On je istakao da je od ogromnog značaja materijal korišćen u Italiji i činjenica da je u advokatskom timu čovek od ogromnog iskustva, italijanski kolega Anđelo Fjore Tartalja, koji je zastupao tamošnje vojnike. Tartalja je, kaže, član Advokatske komore Niša.

EKOLOŠKA KATASTROFA I NEODRŽIVOST RAZVOJA, KAO POSLEDICE BOMBARDOVANJA REPUBLIKE SRBIJE - DRAGAN BATAVELJIĆ, DEJAN LOGARUŠIĆ

Italijanski sudovi su doneli već 181 presudu u korist preminulih i teško obolelih vojnika od kancera protiv NATO. Oni su na KiM bili izloženi osiromašenom uranijumu, a Tartalja je radio dve decenije na njima i od 500 podnetih tužbi, 300 je u završnoj fazi. Aleksić naglašava da će posle pet tužbi vojnika i policajaca u drugoj polovini godine uslediti tužbe civila koji žive ili su živeli na KiM.

- Mi smo spremni i na to da se ne ide na sud, već možemo da završimo sve putem medijacije, objasnio je on.

ASANŽ: SRPSKE NOVINARE I NATO UBIJAO

Aleksić je pozvao stanovništvo u Srpskoj i BiH da učini isto, jer kako kaže, prve tužbe italijanskih vojnika su se odnosile upravo na njihov boravak na tom području.

- Građani Srpske i BiH su bili u istom položaju kao i italijanski vojnici koji su tu boravili, a svi oboleli imaju ista prava, pa bi advokati trebalo da podnesu tužbe i zaštite pravo na život svojih građana, poručio je Aleksić i istakao da je spreman da pomogne svakom kolegi iz BiH i RS i da ustupi sudsku praksu, kako bi pokušali da ostvare prava svojih građana.

Na sud i zbog hemijske industrije

- Planiramo da podnesemo tužbe i zbog gađanja tzv. hazard objekata u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Boru, gde je komisija Programa zaštite životne sredine UN istraživala 2000. godine i utvrdila da je živeti u tim mestima opasno po zdravlje – priča advokat, ukazujući da su to objekti hemijske i petrohemijske industrije koji po međunarodnom ratnom pravu ne smeju da budu bombardovani.

Mapa: NATO
Foto: Srđan Aleksić, privatna arhiva

Dragana Dekić 
Izvor: Vesti, 20. 1. 2021. 

I ALBANCI BI DA TUŽE NATO

Višem sudu u Beogradu predata je u sredu prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tužbu je podneo niški advokat Srđan Aleksić u ime aktivnog oficira Vojske Srbije, koji je oboleo od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, koja je gotovo svakodnevno gađana NATO municijom sa osiromašenim uranijumom.

"KORISNI IDIOT" (1999... 2017)

Aleksić zastupa oštećene, narednih dana će predati takve tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. On kaže da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve. Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

- Javljaju se da ih zastupam i Albanci sa juga Srbije i sa prostora KiM, koji zasad zahtevaju anonimnost, ali su ogorčeni i spremni da na svim sudovima traže pravdu, rekao je za Novosti Aleksić.

PRAVNI I EKOLOŠKI ASPEKTI NATO AGRESIJE NA SR JUGOSLAVIJU - DRAGAN BATAVELJIĆ, MITAR LUTOVAC

- Zastupam i Srbe i Albance, sve ljude koji su zbog NATO projektila oboleli od najteže bolesti, koji ne znaju koliko će još da žive i imaju ogromne troškove lečenja. U zavisnosti od razvoja prvih tužbi, najavilo se još više klijenata iz Metohije gde je municija sa osiromašenim uranijumom najviše korišćena. Tamo je veliki broj obolelih i rađaju se deca se teškim posledicama.

Projektilima posejali zlo

Podaci NATO o, zvanično, 15 tona osiromašenog uranijuma bačenih na Srbiju, kao i lokacijama, stizali su "na kašičicu", tako da ni reakcija države nije bila brza.

- Čišćenje na Jugu Srbije je izvedeno tek 2004-2005, pa je pitanje koliko je uranijuma od 1999. ušlo u dubinu zemlje, brzinom od jedan metar godišnje i koliko ga je ostalo na biljkama koje se koriste za ishranu - kaže Aleksić.

BJAĐO DI GRACIJA - ZAŠTO JE NATO BOMBARDOVAO SRBIJU 1999?

- Zato sada u vranjskom kraju imamo veliki broj ljudi koji umiru od kancera. Naša država je uradila šta je i koliko je mogla. Zato sam predložio da NATO, koji je posejao ovo zlo, treba da ga i počisti.

Tužbe protiv NATO potkrepljene su i medicinskom dokumentacijom i presudama italijanskih sudova u sličnim slučajevima.

- Višem sudu u Beogradu predali smo prvu tužbu protiv NATO, zastupajući oficire, policajce, vojnike i vojne rezerviste koji su 1999. boravili na KiM - kaže Aleksić.

MAKENZI: BOMBARDOVANJE SRJ I PRIZNANJE KOSOVA BILA LUDOST

- Želimo da prvi moji klijenti budu kao oni koje je zastupao advokat Tartalja iz Rima. On je dokazao uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i specifičnih kancera kod italijanskih oficira i vojnika u misiji na KiM i izborio 181 presudu u korist svojih klijenata. U prilogu tužbi su nalazi veštaka sudske medicine i izveštaji koji potvrđuju prisustvo i vreme boravka svakog klijenta na određenoj teritoriji koju je NATO bombardovao. Uzročno-posledična veza se jasno vidi, jer je Alijansa sama dala podatke koliko je municije upotrebila, gde i u koje vreme. Pravo na tužbu imaju i porodice preminulih.

Advokat kaže da se bombardovanje Srbije zabranjenom radioaktivnom municijom pravno kvalifikuje kao zločin protiv civilnog stanovništva, jer se posledice delovanja takvih ubojnih sredstava ne mogu kontrolisati.

- Našu tužbu će primiti NATO kancelarija u Briselu i očekujem da će pristati da nadoknade štetu, kad su već priznali da su koristili osiromašeni uranijum - kaže Aleksić. - Uzročnik bolesti je isti i kod italijanskih vojnika i kod naših građana, koji ne smeju da budu diskrimisani. Njima je ugroženo pravo na život, a nijedna alijansa nije iznad toga. Predložio sam kao rešenje i medijaciju, ali ako NATO i to ne prihvati ići ćemo na sve moguće sudove.

Izvor: Novosti, 21. 1. 2021.


ARHIVA PPNS

UNEP: PROCENA EKOLOŠKIH ŽARIŠTA - KRAGUJEVAC (OD SUKOBA DO ODRŽIVOG RAZVOJA)PREPORUKA PPNS

NARUČITE PRIMERAK FOTOMONOGRAFIJE ’1999’ - TIRAŽ OGRANIČEN


TRIBINA: POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA 1999 (AUDIO, 1:02:55)
Kragujevac, 5. mart 2020.


TRIBINA: ZABORAV JE NOVI ZLOČIN - NATO AGRESIJA 1999 (VIDEO, 1:40:27)
Kragujevac, 25. mart 2019.PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari