Tribina: Zaborav je novi zločin - NATO agresija 1999 (Kragujevac, 25. mart 2019)

Tribina: Zaborav je novi zločin - NATO agresija 1999 (Kragujevac, 25. mart 2019)

Tribina: Zaborav je novi zločin - NATO agresija1999
Narodna biblioteka Vuk Karadžić, Kragujevac
25. mart 2019.

NATO bombardovanje SR Jugoslavije zvanično je počelo 24. marta 1999. u 19 časova i 41 minut. Bombardovan je deo Prištine. 

U prvom satu agresije, oko 20 časova i 35 minuta pogođena je kasarna „Milan Blagojević“ u Kragujevcu. Građani Kragujevca bili su pod vazdušnom opasnošću ukupno 40 dana, šest sati i 33 minuta. Oko 200 građana zadobilo je lakše i teške povrede, a industrija je praktično uništena.

Već te 1999, Program UN za zaštitu životne sredine (UNEP) i Centar UN za civilna naselja objavljuju da su ekološka „žarišta“ pronađena u četiri grada Jugoslavije - uz Pančevo, Novi Sad i Bor, tzv. hot spot bio i Kragujevac. Radna grupa za Balkan utvrdila je da je potrebna hitna akcija kako bi se izbegle štetne posledice po ljudsko zdravlje i životnu sredinu - zvanični su podaci UNEP-a (UN: SUKOB NA KOSOVU - POSLEDICE NA ŽIVOTNU SREDINU I CIVILNA NASELJA).

Tribina "Zaborav je novi zločin" predstavlja prvu fazu zajedničkog poduhvata vrsnih fotografa i njihovih saradnika u čijem je središtu pažnje bombardovanje ’99. U narednoj će biti priređena foto-izložba (tokom leta), a kao završni "čin" predviđena je fotomonografija (planirana za jesen).

Rasvetljavamo kontekst agresije, podsećamo na hronologiju i predočavamo neke neobjavljene fotografije iz tih ratnih dana.

Učesnici:

  • Nebojša Radosavljević-Raus i Zoran Petrović, fotografi iz Kragujevca, inicijatori
  • Miodrag Stojilović, novinar i publicista, rezervni oficir, komandir Voda za psihološko-propagandna dejstva pri komandi Kragujevačkog korpusa tokom agresije te godine;
  • Branko Jovanović, tokom ’99. angažovan u gradskom Štabu civilne zaštite Kragujevca, obavljao je dužnost načelnika Štaba civilne zaštite Šumadijskog okruga.

Moderator: Dejan Milošević, producent TV Kragujevac u vreme agresije.

U uvodnim minutima je video materijal izrađen u produkciji agencije Duo digital medija. Fotografije je odabrao Predrag Mihajlović-Cile. Zajedno su u ovom timu protiv zaborava.

BOMBARDOVANJE 1999

UOČI NAREDNE TRIBINE - O POSLEDICAMA NATO AGRESIJE 1999.

Komisija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju predložila je da se čak i ne otvori istraga o bombardovanju, niti o incidentima do kojih je došlo, ostalo je zabeleženo u Konačnom izveštaju koji je tužiocu podnela Komisija osnovana da razmotri kampanju bombardovanja NATO-a protiv SRJ.

Prilikom bombardovanja "Zastave", pored opšte štete (koja se procenjuje na milijardu dolara) napravljena je i ogromna šteta sa aspekta životne sredine. Samo jedno mesto kontaminirano piralenskim uljem - "Namenska proizvodnja" (gde je pogođen transformator) nije bilo uključeno u projekte remedijacije. Sav otpad izvezen je u Švajcarsku i spaljen, stoji u dokumentu grada STRATEGIJA ODRŽIVOG RAZVOJA GRADA KRAGUJEVCA 2013-2018.

Bombardovanje je imalo karakteristike ekološkog rata. Sa aspekta domaćeg i međunarodnog prava, ratnim dejstvima prekršene su sve pravne norme i konvencije iz oblasti zaštite prirode - stoji u Izveštaju Saveznog ministarstva za razvoj, nauku i životnu sredinu iz 2000. Sa tim nasleđem svih vlasti ovih 20 godina, javnost i dalje s pravom očekuje odgovore nadležnih na sva pitanja o posledicama.

Oči građana naše zemlje uprte su i u Koordinaciono telo koje je država formirala da se bavi posledicama NATO agresije 1999. Član tog tima, poslednji učesnik tribine - indirektno, ali jednako upečatljivo, prošle godine u Kragujevcu, prof. dr Danica Grujičić je na pitanje - šta se desilo ’99. odgovorila: "Desila se ekološka katastrofa regionalnih razmera". 

Osiromašeni uran je jedna od najintrigantnijih tema iz ove agresije. Profesor Dragoslav Nikezić sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Instituta za fiziku u Kragujevcu je analizirao i zaključio da je "OU korišćen na relativno malom broju lokacija na teritoriji Srbije van Kosova", te da je "kontaminacija bila lokalnog karaktera i da nema govora o nekakvom zagađenju cele teritorije Srbije".

Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) grada Kragujevca za period 2010.-2014, pak, u delu posvećenom zračenju, za osiromašeni uran sadrži podatak da "ne postoji sistematsko istraživanje bombardovanih lokacija na teritoriji Grada. U toku samog bombardovanja proveravane su pogođene lokacije i nisu otkriveni povećani nivoi spoljašnjeg zračenja. Potrebna su detaljnija ispitivanja bombardovanih lokacija". Najavljivana je bila revizija Plana, ali je izostala. Novi LEAP nije osvanuo do danas.

Fondacija "Osiromašeni uranijum" i UG "Pljačkovica 1999" iniciraju tužbe protiv zemalja članica NATO, a profesor prava dr Sreto Nogo pominje slučaj Kragujevčanke koja je živela pored fabrike "Zastava", a obolela je od karcinoma mutacije gena posle bombardovanja fabrike.

Izvor sumnje - šta je sve urađeno, i briga - koje su posledice, nije u srpskoj zaveri ili paranoji već u zvaničnom dokumentu UN (citirane su reči generalnog sekretara NATO-a Džordž Robertson upućene generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija početkom februara 2000): "Mogu da potvrdim da je OSIROMAŠENI URANIJUM KORIŠĆEN tokom tih operacija".

GALERIJA PPNS

 

Autori fotografija: Nebojša Radosavljević-Raus i Zoran Petrović
Odabir fotografija: Predrag Mihajlović-Cile
Produkcija: Duo digital media

Prva objava na PPNS: 9. 4. 2019.

ARHIVA PPNS 

U KRAGUJEVCU SADRŽAJ TEŠKIH METALA U ZEMLJIŠTU VIŠI OD DOZVOLJENOG I POSLE 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA NATO

U Kragujevcu sadržaj teških metala u zemljištu viši od dozvoljenog i posle 20 godina od bombardovanja NATO
PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

Pravci kretanja polihrolovanih bifenila u vodama nakon NATO bombardovanja - doktorska disertacija Miljane Stojanović-Milosavljević

Ukazivanje stručnjaka na posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine (Fotomonografija ’1999’)
HRONOLOGIJA NATO BOMBRADOVANJA
Hronologija NATO bombardovanja SRJ
GALERIJA PPNS MILOSRDNI ANĐEO 1999


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html