U pripremi film o bombardovanju SRJ 1999.

U pripremi film o bombardovanju SRJ 1999.

Za dve nedelje počinje snimanje dokumentarca o posledicama bombardovanja SRJ 1999. Želja je da se u dokumentarcu, koji će biti preveden na osam jezika, pojave Nikita Mihalkov, Džoni Dep...

Početkom marta, na više od 100 lokacija u Srbiji sa Kosovom i Metohijom, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, ali i širom Balkana, odnosno svuda gde su mogle da stignu čestice osiromašenog uranijuma i hemijsko zagađenje, počeće snimanje dokumentarnog filma o posledicama NATO bombardovanja 1999. godine, saznaju "Novosti".

Film će biti preveden na osam jezika, a pregovara se da se u filmu pojave Nikita Mihalkov, Džoni Dep... Posle premijere u Srbiji, na 20. godišnjicu agresije, 24. marta 2019, planirano je prikazivanje širom sveta, pa i u zemljama NATO alijanse!

Neće to biti klasičan dokumentarac sa faktima i svedocima 78 dana agresije, već priča sa više slojeva, mnogo "brzih slika", animacija, grafika, oko koje su se okupili mladi ljudi, među kojima su i naši angažovani u holivudskoj produkciji.

Nemanja Nedeljković, producent, koji za ovaj projekat ima podršku Inicijalnog odbora za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, formiranog sredinom prošle godine, otkriva za "Novosti" da će filmom obuhvatiti stradanje, životne priče žrtava bombardovanja, kako onih koje su zaustavile bombe, tako i onih koji umiru i umiraće od odloženog dejstva projektila sa kancerogenim osiromašenim uranijom, ili izlivanja piralena u našu zemlju i vodu. Biće predstavljeni dokazi o ekološkoj katastrofi, ne samo u Srbiji, već na prostoru čitavog Balkana, a uključiće se i stručnjaci iz nekih od najpoznatijih svetskih naučnih institucija. Pored globalne antiratne poruke, jedan od ciljeva filma je da se, makar i sa zakašnjenjem od dve decenije, ogoli tadašnja agresorska propaganda i razbije predstava o Srbima kao "divljačkom narodu", u svetlu u kojem su u svetu tada prihvatana objašnjenja da se ubijanje dece može podvesti pod "kolateralnu štetu".

- Ne očekujem da će neko iz NATO pristati na razgovor. Zapravo, i nemam nameru da radim dvostrani film, nego da iznesem argumente, pa ko ne misli da je tako, neka snimi svoju, kontrapriču. Možda će ovaj film za one koji gledaju iz svojih interesnih pozicija, ili su podlegli u svetu tada vrlo perfidno kreiranom kolektivnom mišljenju o nama, biti propagandni, istina je da neće izneti ništa što nije naučno dokazivo - kaže Nedeljković.

Produkcija se, paralelno uz obezbeđivanje podrške za film u zemlji, koju je već načelno dobila od Ministarstva kulture, koje je obećalo i deo finansija, trenutno angažuje oko uključivanja što više svetski poznatih imena u ovaj projekat.

- O tome se još pregovara, ali neke od ličnosti koje bismo rado videli u ovom filmu su reditelj Nikita Mihalkov,glumac Džoni Dep... Želeli bismo da iznesu svoj lični stav o bombardovanju SRJ 1999. godine - kaže naš sagovornik.

Prvi trejler se očekuje mesec dana od početka snimanja, ali već sad se pravi "putanja" da film stigne do publike u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, SAD... Producent nema iluziju da na Zapadu ima mnogo toga novog u viđenju Srbije i tada masovno serviranih razloga "za bombardovanje".

- Pored paralelnih priča, flešbekova, porodica poginulih, stručnjaka za kasetne bombe i uranijum, želim da pokažem da svet kroz ovaj film vidi koga su bombardovali, da mi nismo ni "loši momci", ni "divljački narod na Balkanu", nego narod stare kulture koji je svetu dao Teslu, Pupina, Milutina Milankovića - objašnjava producent.

Pregovaraće se sa Rusima da se film tamo prikaže na nacionalnoj televiziji, Kinezima čija ambasada u Beogradu je pogođena NATO projektilima...

Nedeljković je uveren da ima mnogo medija u svetu koji bi rado prikazali ovaj film, možda ne zbog simpatija prema Srbiji, nego zbog toga što podržavaju svaku priču protiv rata.

- Ovo je velika stvar i prvi put posle skoro 20 godina izlazimo u svet sa neoborivim dokazima, koji će biti prikazani ljudima širom sveta na razumljivom jeziku - kaže profesorka dr Danica Grujičić, neurohirurg, jedan od pokretača inicijative da se ispitaju posledice NATO bombardovanja na ljude i životnu sredinu. - Vreme je da mi kao država koristimo moć medija da iznesemo istinu, a ne da stalno gubimo medijske bitke.

Profesorka Grujičić, koja će za potrebe filma kontaktirati sa naučnicima širom sveta, objašnjava da je Koordinaciono telo institucija koja će prikupiti dokaze. Zasad postoje argumentovane i osnovane sumnje zašto bi trebalo ispitati posledice agresije, koje se, pre svega, ogledaju u povećanom broju obolelih od malignih bolesti, leukemija, steriliteta, autoimunih bolesti za koje ne postoji drugo objašnjenje osim nekog velikog incidenta kao što je NATO agresija. Smrtnost od leukemije je povećana za 139 odsto, duplo je veći broj obolele dece od malignih bolesti od proseka u Evropi.

ŽIVOT NISU USPELI DA ZAUSTAVE

Dokumentarac je zasad "još bez dobrog naslova", ali su svi ostali detalji razrađeni. Biće rađen kao polufilmska priča, započeće prikazom sna u kojem će se pojaviti dete u učionici, žena u laboratoriji, učiteljica u razredu, deca na fudbalskom igralištu... Njihov san prekida sirena za vazdušnu opasnost i prva bomba, a onda slede fleš bekovi - šta je te 1999. poremetilo običan, svakodnevni život: majka se pozdravlja sa mužem i sinom koji odlaze u odbrambeni rat, majka koja sa decom i stvarima trči u sklonište...

Možda je učiteljica s početka filma koja je držala čas pod bombama poginula, možda su među stradalima i dečak sa fudbalskog igrališta, i laborantkinja, ali će se svi pojaviti u završnom kadru filma, pored 300 dečaka i devojčica rođenih posle NATO agresije, i to je slika koja umesto reči govori - niste uspeli da zaustavite život.

NEOBORIVI DOKAZI O POSLEDICAMA

U filmu će se pojaviti naučnici iz više zemalja sveta, na primer iz instituta u Švedskoj, gde 42 naučnika, među kojima 30 profesora univerziteta, vode kampanju protiv upotrebe osiromašenog uranijuma u municiji. Zatim naučnici hemijskog instituta u Francuskoj, sa Berklija, iz Italije... Sa njima kontaktiraju profesorka dr Danica Grujičić, neurohirurg, Zorka Vukmirović, fiziko-hemičar, profesorka Jasmina Vujić...

- Mi smo tu da im pomognemo da obrade sve oblasti od ekologije do zdravstva i da im omogućimo najbolje argumente, istinite i neoborive dokaze koje će izneti u filmu kao i najveće autoritete iz sveta nauke - kaže za "Novosti" profesorka Grujičić.

I ALBANCI SVEDOČE O ŽRTVAMA

Filmska ekipa uspela je da nađe i sagovornike Albance, lekare i obične ljude koji svedoče o tome da su i oni stradali.

- Razgovarali smo sa albanskom porodicom iz Prizrena čije je dete poginulo u bombardovanju - priča producent. - Ako porast obolevanja od raka može da se poveže sa ekološkom katastrofom, Albanci su u jako lošem položaju jer nemaju razvijen zdravstveni sistem. U okolini Prizrena video sam rendgen instaliran u stambenoj zgradi. Kad su iz Kfora pitali vlasnika da li je svestan šta radi i da tako zrači sve u zgradi, rekao je "jeste, ali rendgena nema u krugu od 100 kilometara".

Foto: Zoran Petrović
Biljana Radivojević

Izvor: Novosti 



ARHIVA PPNS

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I ORGANIZACIJE NATO ZA PODRŠKU I NABAVKU (NSPO) O SARADNJI U OBLASTI LOGISTIČKE PODRŠKE


INDIVIDUALNI AKCIONI PLAN PARTNERSTVA (IPAP) REPUBLIKE SRBIJE I ORGANIZACIJE SEVERNO-ATLANTSKOG UGOVORA (NATO)



ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA O ZAŠTITI STATUSA I PRISTUPU I KORIŠĆENJU VOJNE INFRASTRUKTURE U REPUBLICI SRBIJI

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html