Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.

Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.

Nakon sedam i po meseci bez objavljivanja rezultata aerozagađenja na teritoriji grada Kragujevca (poslednji izveštaj u 2020. godini postavljen je 21. maja), na sajtu Grada je 6. januara objavljen izveštaj o zagađenju vazduha u novembru 2020. godine. Period od juna do decembra ostao je "nepokriven", iako se Kragujevac godinama deklariše kao Grad otvorenih podataka i mogućnosti.

Vazduh nije bio opterećen povećanim vrednostima praćenih aeropolutnasa, osim po pitanju azotovih oksida (raskrsnica kod štafete) i suspendovanim česticama PM 10 naselje Aerodrom u trajanju od jednog dana, zaključak je koji prati ove rezultate.

Ukupne taložne materije prekoračile su maksimalno dozvoljenu vrednosti na oba merna mesta - u naselju Brioni i na autobuskoj stanici. Maksimalna vrednost bila je 328,69 mg/m2, izmerena na Autobuskoj stanici.

Kada je reč o najčešće spominjanoj pojavi poslednjih meseci - suspendovanim česticama veličine PM10, merene su na lokaciji O. š. "Mirko Jovanović" kontinuirano 24 časa od 1. do 23. novembra, a vrednosti iznad dozvoljenih trajale su devet dana. Najveća vrednost za PM10 bila je 104 μg/m3 i izmerena je 3. novembra (granična vrednost je dvostruko manja - 50 μg/m3).

Upravo PM2,5 i PM10 su među glavnim zagađivačima vazduha - u svom naučnom radu iz 2010. godine tvrdila je grupa stručnjaka koju su činili: Nataša Crnković, Jasmina Knežević i Milenko Jovanović iz Agencije za zaštitu životne sredine, i Ivana Petković sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

U tom radu, dostupnom na portalu PPNS, istaknuto je i da ja za uspešno upravljanje aerozagađenjem potrebno uspostaviti monitoring na teritoriji cele zemlje i sprovesti potrebne analize.

Merenje čestica PM10 i PM2,5 u Kragujevcu ne omogućava rezultate u realnom vremenu, pored ostalog odgovorila je Agencija udruženju PRVI PRVI NA SKALI posle 11 meseci i po nalogu Poverenika.

Sajt Grada, inače, upućuje na Prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Kragujevcu, sa merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine koja se na zvaničnoj mapi i dalje nalazi na pogrešnoj lokaciji. Naime, sajt Agencije ukazuje da je merna stanica na ulazu u Kragujevac (u blizini zgrade "lepa Brena"), a zapravo se nalazi preko puta Politehničke škole (uz SZTR Kole):

Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine

POGREŠNE KOORDINATE MERNE STANICE KRAGUJEVAC NA SAJTU AGENCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

U gradskoj Službi za zaštitu životne sredine nam je potvrđeno da u Kragujevcu postoji jedna jedina merna stanica i da se nalazi upravo gde smo i fotografisali.

Uz to, parametri koje Agencija predočava javnosti sa ovog mernog mesta su: SO2, NO2, NOX, CO, NO, V, dd, P, t i Rh. Dakle, nema i suspendovanih čestica PM2,5 i PM10.

Prikaz podataka ovakvog automatskog merenja ne možemo da smatramo celovitim, te ostaje upitno: Kada Agencija objavi "zdravo" da li je baš tako?

ZZJZ UŽICE: ŠTA POKAZUJU SATNE VREDNOSTI PM10?

Uobičajeno, na kraju izveštaja su navedene kratkoročne mere, najpre:

  • Redovno pranje i čišćenje ulica i trotoara u urbanom delu grada, posebno deo grada oko autobuske stanice i samom centru (vlažno pranje). Ograničenje kretanja teških kamiona i šlepera u centru grada tokom saobraćajnih špiceva.

Uz to, (ne)redovno se objavljuju i dugorošne mere:

  • Smanjivati broj individualnih ložišta na čvrsta goriva (drvo, ugalj), rad energana sistema centralnog daljinskog grejanja izmeniti; nastaviti uvođenje gasifikacije. Ozelenjavanje javnih površina (stvaranjem mini parkova).
KOMPLETNI REZULTATI: NOVEMBAR 2020.Koliko navedene mere daju rezultate žitelji Kragujevca mogu da rasuđuju i bez svih ovih podataka - pukim udisanjem.

Poređenja radi, objavljujemo rezultate iz novembra 2019. godine, kao i januara 2020.

NOVEMBAR 2019. JANUAR 2020.Podsećamo, Unicef je pre tačno godinu povodom zagađenja vazduha imao upozoravajuću objavu: 
  • Nivo zagađenja vazduha u regionu premašuje standarde koje postavlja Svetska zdravstvena organizacija.
  • Zagađen vazduh je štetan za dečija pluća i mozak i zato pozivamo na hitno smanjenje emisije štetnih gasova.


ARHIVA PPNS

AEROZAGAĐENJE NA TERITORIJI KRAGUJEVCA, 1. SEPTEMBAR 2019. - 13. JANUAR 2020.Foto: Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com, arhiva

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari