Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2

Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2

Rio Tinto razmatra mogućnost izgradnje postrojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma nego što je sada planirano, stoji u dokumentu nastalom nakon sastanka srpske ambasadorke u Briselu i direktora Rio Tinta u koji je BIRN imao uvid. Direktor Rio Tinta potvđuje da je do sastanka došlo, ali tvrdi da je priča o projektu Jadar 2 “činjenično netačna”


U dokumentu se navode detalji razgovora ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović i Lorensa Dešambenoa, glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinta koji je održan 8. juna u Briselu.

U dokumentu na dve strane, koji je poslat pod oznakom “hitno”, navodi se da je sastanak zakazan na inicijativu Lorensa Dešambenoa.

On je za BIRN potvrdio da je sastanak održan i da je bio deo redovne procedure obaveštavanja o najnovijim dešavanjima u projektu Jadar. Na pitanje BIRN-a da pojasni šta je projekat “Jadar 2” i kada planiraju da ga predstave srpskoj javnosti, on je odgovorio da je naše pitanje “činjenično netačno”.

Međutim, u dokumentu nastalom nakon sastanka, stoji da je Dešambenoa tom prilikom srpskoj predstavnici u Briselu kazao da Rio Tinto “razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta” i eventualno proširenje projekta.

On je “posebno naglasio da je nakon razgovora u Beogradu (sa predsednikom Vučićem, prim.nov.), Rio Tinto odlučio da izvrši ponovnu procenu rokova za realizaciju postojećeg projekta, kako bi isti bio završen ranije nego što je planirano. Pored toga, razmotriće se i mogućnost proširenja projekta, odnosno izgradnje postojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma (projekat Jadar 2)”.

Iz srpskog predstavništva Rio Tinta nije odgovoreno na pitanja koja smo poslali, i rečeno nam je da se javimo u ponedeljak. Ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović takođe nije odgovorila na naša pitanja.

Lorens Dešambenoa, koji se, inače, u celom dopisu pogrešno oslovljava kao A. Dešambnoa, direktor je spoljnih poslova Rio Tinta i ima bogatu biografiju. Od 2010. do 2016. godine bio je član Olbrajt Stounbridž Grupe, firme koju je osnovala Medlin Olbrajt, bivša američka državna sekretarka u vreme predsednika Bila Klintona.

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

Marija Alimpić iz udruženja “Ne damo Jadar i Rađevinu” kaže za BIRN da su od svojih izvora čuli da je Rio Tinto sa Vučićem razgovarao o projektu “Jadar 2”.

“Znamo da to imaju u planu. Mi smo protiv i Jadra 0 i Jadra 1 i Jadra 2”, kaže ona navodeći da znaju šta to proširenje projekta zaista znači.

Marijana Trbović Petković iz udruženja “Ne damo Jadar” kaže da oni nemaju informacije o projektu “Jadar 2”, a na pitanje o potencijalnom proširenju kapaciteta kažu da je cela priča o rudniku katastrofa i da su prekjuče dobili promenjeni nacrt prostornog plana u kome je zona rudnika proširena.

”Saslušaćemo ih kada budu došli ovde i objasnili šta su do sada istražili i ko će da garantuje zdravlje našoj deci. Dvadeset njiva je mrtvo kao da ste u pustinji, što ne pokažu posledice njihovog istraživanja”, kaže Marijana Trbović Petković, predstavnica udruženja.

Potreba za boljom komunikacijom sa stanovništvom, bila je jedan od zaključaka sastanka srpske ambasadorke i direktora Rio Tinta.

Neophodno je da se poboljša komunikacija sa svim zainteresovanim stranama, posebno sa lokalnim stanovništvom i organizacijama građana. Najveću pažnju je potrebno posvetiti pitanjima u vezi sa životnom sredinom (zaštita voda, odlaganje otpada i dr), ali bi bilo dobro i da Rio Tinto pokrene programe usmerene na stanovništvo (relokacija, izgradnja lokalnih puteva i sl.)”, stoji u dokumentu. Ne navode se detalji kako bi to trebalo uraditi.

Dešambenoa je, kako stoji u dokumentu, razgovore izvršnog direktora Rio Tinta Jakoba Stausholma i predsednika Srbije ocenio kao uspešne, naglašavajući da obe strane žele da realizacija postojećeg projekta teče neometano. “Podrazumeva se da je jedan od osnovnih preduslova za dalje aktivnosti ispunjavanje najviših ekoloških standarda”.

Sastanak srpske ambasadorke i direktora Rio Tinta u Briselu desio se osam dana nakon što je u Beogradu predsednik Vučić razgovarao sa Jakobom Stausholmom, izvršnim direktorom kompanije Rio Tinto o tekućim i potencijalnim projektima, vidovima saradnje “koja ne bi stala na istraživanju i eksploataciji litijuma, nego na širem ekonomskom razvoju okruga i šire”.

Vučić je 4. juna rekao da je država spremna da sprovede referendum o projektu izgradnje rudnika litijuma, a kao razloge zbog čega misli da bi projekat bio koristan za Srbiju, naveo je ekonomski i demografski napredak. Između ostalog, naveo je i mogućnosti saradnje sa velikim automobilskim kućama koje bi mogle da za početak krenu sa izgradnjom pogona za proizvodnju električnih baterija, a onda i električnih vozila.

Ova tema pominje se i u dokumentu koji je srpska misija u Briselu poslala u sedište Ministarstva spoljnih poslova.

Iz dokumenta saznajemo da je Rio Tinto već uspostavio inicijalne kontakte sa tri nemačke automobilske kompanije – Dajmler Mercedes, Folksvagen i BMW-om.

“Načelno je dogovoren sastanak izvršnih direktora Rio Tinta i Folksvagena, a u slučaju da sve strane prepoznaju zajednički interes, bio bi realizovan sastanak izvršnih direktora sa vlastima u Beogradu”, navodi se u dokumentu. Razgovori sa preostale dve kompanije su još u početnoj fazi.

Objašnjavajući da je sa Vučićem postignut dogovor o kontaktima sa najvećim proizvođačima automobila i eventualnoj izgradnji pogona za proizvodnju elektičnih baterija, u dokumentu se međutim podvlači da treba uvažiti činjenicu “da su ’prirodni partneri’ u ovom trenutku Kina, Japan i još neke azijske države”.

Izvori BIRN-a iz Nemačke potvrđuju da je malo verovatno da nemačke kompanije prihvate ponudu o gradnji svojih fabrika u Srbiji.

Sa obzirom na to da sve tri automobilske kompanije imaju sedište u Nemačkoj, direktori Rio Tinta planiraju da se sastanu sa nemačkim diplomatama pri EU u Briselu.

“Nastavljaju kontakte i sa visokim funkcionerima EU, posebno sa potpredsednikom Evropske komisije M. Šefčovičem”, stoji u dokumentu.

Lorens Dešambenoa, direktor za spolje komunikacije Rio Tinta, za BIRN kaže da je juče je bio njihov prvi sastanak sa potredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem gde su navodno razgovarali o održivoj energiji i njenoj mogućoj primeni u Srbiji. Iz kabineta Šefčoviča nisu odgovorili na pitanja BIRN-a.

Marija Alimpić iz udruženja “Ne damo Jadar i Rađevinu” kaže da imaju utisak da su se svi urotili protiv njih – i istok i zapad.

“Evropskoj Uniji odgovara da se litijum kopa kod nas jer im je jeftinije da ga dovezu odavde nego iz Južne Amerike ili Kine. Njima će naš predsednik ustupiti šta god žele, a oni će ga zadržati na vlasti još 10-20 godina”, kaže ona dodajući da oni traže da se ukine celokupan projekat Jadar, e ne samo da ode Rio Tinto. ”Podjednako je štetno da li ga radili Kinezi ili oni”, zaključuje ona.

Podsećamo da je BIRN nedavno došao do rezultata laboratorijskih ispitivanja kvaliteta procurelih podzemnih voda, čiji uzorci su uzeti krajem aprila 2021. godine od strane stručnjaka Instituta Jaroslav Černi i Zavoda za javno zdravlje Šaba, po nalogu kompanije Rio Tinto, a na insistiranje meštana. Šta su pokazali rezultati testiranja pogledajte u tekstu.

BOR IZ PODZEMNIH VODA OSUŠIO DETELINU - POSLEDICE ISTRAŽIVANJA RIO TINTA

Kompanija Rio Tinto ima lošu reputaciju među borcima za očuvanje životne sredine zbog istorije zloupotreba u oblasti ljudskih prava i ekologije. Poslednji u nizu je slučaj eksplozije u režiji Rio Tinta prilikom koje je stradala sveta aboridžinska pećina stara 46 hiljada godina. Nakon reakcije javnosti, za izvršnog direktora kompanije postavljen Jakob Stausholm sa zadatkom da povrati poverenje u zemljama poslovanja.

Foto (BIRN): Rio Tinto i država Srbija žele da se projekat izgradnje rudnika i rafinerije odvija bez poteškoća, pokazuje dokument do kog je došao BIRN. U njemu su zabeležene glavne tačke razgovora između Ane Hrustanović, ambasadorke Srbije pri EU i glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinto, Lorensa Dešambenoa

Aleksa Tešić
Izvor: Birn, 9. 7. 2021. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

OTPAD U LEPENICU NELEGANO ODLAGAO MARKO TRANS CARGO U VLASNIŠTVU GORANA KOJOVIĆA - POTVRDILO MINISTARSTVO (FOTO, VIDEO)

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA 

JUL
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari